Dan-hrvatskih-voda_Split-3U subotu je velikom akcijom čišćenje voda diljem Hrvatske obilježen treći po redu Dan hrvatskih voda u organizaciji udruge za očuvanje podvodnog svijeta GUWAA i fondacije Princ Albert II od Monaka. To je najveća ekološka akcija do sad u kojoj je u čišćenju voda u čak 20 gradova sudjelovalo više od stotinu ronioca.

Od 10 sati  do poslijepodneva čistile su se rijeke, jezera i morsko dno u Rijeci, Zadru, Zagrebu, Varaždinu, Petrinji, Slavonskom Brodu, Trogiru, Sisku, Iloku te brojnim drugim gradovima, s finalnom svečanosti i akcijom čišćenja u samom središtu Splita – na Rivi.

Cilj ovog projekta je podići razinu svijesti o potrebi očuvanja naših voda i konstantnoj zaštiti i čišćenju okoliša. Na splitskoj rivi, podršku ovom nacionalnom ekološkom projektu uz Kristijana Curavića, dale su i brojne poznate osobe Doris Pinčić, Jagoda Kumrić, Meri Cetinić, Ivo Amulić i klapa Rišpet.

“Jako sam ponosan što je iza nas još jedan uspješan Dan hrvatskih voda, a posebno mi je drago što smo ovdje na splitskoj Rivi održali finalnu manifestaciju i pokazali ovim primjerom kolika je važnost akcija čišćenja podmorja. Zahvalan sam ponajviše kolegama roniocima i ronilačkim centrima koji su se uključili u ovu akciju. Njih je danas više od stotinu zaronilo i dalo svoj doprinos čišćenju okoliša i naših voda”, izjavio je Kristijan Curavić, ronioc i osnivač udruge GUWAA.

Zapanjujući su podaci, dodao je Curavić, koji pokazuju da je Jadransko more drugo u Europi po kvaliteti i čistoći, ali jednako tako je drugo po onečišćenosti raznim otpadom koji se nalazi na morskom dnu. Akcija pod geslom Zajedno za čiste hrvatske vode odvijala se tijekom cijelog svibnja u Konzum trgovinama gdje su svi građani kupnjom Persil, Silan i Somat proizvoda dali svoj doprinos ekološkoj akciji čišćenje voda.

„U skladu s društveno odgovornim poslovanjem i vrijednostima koje tvrtka Henkel njeguje, odlučili smo u suradnji s Konzumom podržati ovaj projekt i jako smo ponosni na to. Ovo što smo imali danas priliku vidjeti u Splitu, ali i svim drugim gradovima je zapanjujuće. Vode su naše veliko bogatstvo i ne smijemo ih uzimati zdravo za gotovo. Činjenica je da ne primjećujemo koliko su naše vode onečišćene sve dok ne vidimo što su ronioci izvadili s dna. Rekla bih da imamo obavezu prema prirodi i okolišu ponašati se odgovorno i ovim akcijama trudimo se podsjetiti na to”, kazala je Miranda Mladin, marketing menadžerica Henkel Adria, Laundry & Home Care Division.

Značaj ovog velikog ekološkog projekta prepoznao je i Konzum. “Nažalost nije me oduševilo što smo sve pronašli na morskom dnu i koliko je zapravo onečišćeno. Ove akcije pokazuju kolika je potreba da se slične ekološke aktivnosti kontinuirano provode. Stoga me veseli da smo zajedno s našim kupcima u Konzumu u suradnji s Henkelom, podržali i ekološku akciju Dan hrvatskih voda”, izjavila je Nera Tomić, direktorica Sektora upravljanja kvalitetom i okolišem u Konzumu.

Svoju podršku Danu hrvatskih voda dao je i Grad Split kao domaćin ovogodišnje finalne manifestacije.