zoran-milanovic-tihomir-jakovina-midiZbog posljedica suše Vlada će ih osloboditi plaćanja zakupa i koncesije za ovu godinu, a isto traži i od županija

Obilazak triju hrvatskih županija pogođenih sušom predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina počeli su danas u općini Babina Greda, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje su ih predstavnici lokalne vlasti izvijestili o razmjerima šteta.

Na oko 7000 hektara poljoprivrednih površina u ovoj općini dosadašnje štete od suše penju se na oko 9 milijuna kuna, rekli su općinski načelnik Josip Krnić i predsjednik Komisije za procjenu šteta Jakov Galović.

Istaknuli su da je općina Babina Greda već treću godinu za redom pogođena elementarnom nepogodom, prije dvije godine to je bila poplava, a prošle i ove godine suša.

Obilazeći polja od suše stradalog kukuruza premijer Milanović rekao je kako su ratari koji su sijali pšenicu prošli dobro, međutim, oni koji su njive zasijali kukuruzom prošli su loše.

“Očigledno smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država”, izjavio je Milanović te dodao kako reda mora biti, i da se zbog složenosti problemi u poljoprivredi neće u ovoj godini moći riješiti.

Premijer Milanović i ministar Jakovina obišli su i radilište projekta navodnjavanja u Babinoj Gredi po čijem će dovršetku biti moguće navodnjavati oko 4 tisuće hektara poljoprivrednih površina u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Do sada je u taj projekt uloženo 270 milijuna kuna, u ovoj godini za njega je predviđeno 30 milijuna kuna, a za završetak projekta potrebno je osigurati ukupno 170 milijuna kuna.

Štete od suše i do sto posto
“Štete od suše kreću se od 30 do 80 posto, a ponegdje i 100 posto”, rekao je Jakovina. “Isplatit ćemo oko 400 milijuna kuna poticaja poljoprivrednicima, pripremamo sustave Agencije za plaćanja i ministarstava za obrade zahtjeva za 2012., već idući tjedan u proceduru ide oslobođenje plaćanja zakupa i koncesije za poljoprivredno zemljište za ovu godinu.”

Apelirao je na jedince lokalne uprave i županije “koje isto imaju prihode za 2012. po toj osnovi da slijede primjer Vlade i odreknu se tog dijela prihoda, što bi bilo oko 150 milijuna kuna pomoći poljoprivrednicima”.

Najavio je i razgovore s HBOR-om o kreditnoj pomoći poljoprivrednicima.

“Upravo dogovaramo sastanke s osiguravajućim društvima u idućih 15-ak dana. Pokušat ćemo posložiti model paketa osiguranja po modelu razvijenih zemalja, gdje ih je 78% posto osigurano, a nažalost kod nas ih je osigurano samo 4% i to se mora promijeniti.”

Dodao je da je trenutno u proračunu na raspolaganju 27 milijuna kuna za sufinanciranje dijela polica za osiguranje onih koji se osiguravaju.

“Pokušat ćemo dogovoriti osnivanje osiguravajućeg fonda za nepogode i imati sustav za ubuduće koji će puno bolje osiguravati poljoprivrednike”, najavio je ministar. (Bankamagazin)