Vlasnik Vindije Dragutin Drk također bi kupio Podravku

dragutin-drk-vindija-ftd2Ljubo Jurčić odgovara da nema potrebe za prodajom, Podravku nakon afere prvo treba stabilizirati.

Naš je stav da je u interesu stabilnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva da Podravka ostane u domaćem vlasništvu. Ako bude javne inicijative ili najave prodaje vlasničkih udjela, Vindija će pomno razmotriti eventualnu mogućnost sudjelovanja – riječi su Dragutina Drka, vlasnika Vindije, kojeg se u kuloarima spominjalo kao jednog od mogućih pretendenata na koprivničku kompaniju. I dok je dan prije vlasnik Atlantica Emil Tedeschi otvoreno rekao da želi Podravku, Drk je pokazao da ni njemu ta akvizicija ne bi bila mrska.

– Nimalo se ne čudim interesu jer je Podravka zdrava kompanija. Ne odlučujem ja o prodaji državnog udjela, ali smatram da nema potrebe da se to čini u ovoj situaciji. Želim da se stanje u kompaniji stabilizira – kaže Ljubo Jurčić, novi predsjednik NO-a Podravke, koji ne želi da zbog menadžerske afere Podravka postane lak plijen. Teško da bi se sada i u Vladi našao ministar koji bi zagovarao prodaju državnog udjela, a pogotovo se takav pristanak ne očekuje od HSS-a.

Pritisak na prodaju

Iz poduzetničkih se krugova pojačava pritisak na Vladu da rasproda državne udjele, gdje je Podravka najzanimljivija, jer za Croatia osiguranje, Končar, Đuru Đakovića ili HEP nema ni interesa ni kapitala, a privatizaciju spominju i vladini savjetnici. Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke, sa žaljenjem tvrdi da iskustvo pokazuje da država nije bila dobar vlasnik jer se nisu uspjeli odvojiti ekonomski od političkih i socijalnih ciljeva. – Većina državnih poduzeća propustila je priliku za širenje i osvajanje tržišta u regiji, što dugoročno smanjuje domaći izvoz te nepovoljno utječe na gospodarski rast i razinu zaposlenosti, a veliko je pitanje hoće li se propuštena prilika moći nadoknaditi u budućnosti – kaže Šantić. Upozorava da će se tvrtke ulaskom u EU suočiti s povećanom konkurencijom.

Nužna modernizacija

Stoga je nužno da domaća poduzeća moderniziraju proizvodnju te povećaju konkurentnost inače će izgubiti postojeće tržišne udjele, što će ugroziti egzistenciju. (Večernji.hr)

Prethodni članakEmil Tedeschi: Ja želim kupiti Podravku
Sljedeći članakTrgovina na malo u eurozoni pala 0,7 posto