tedeschi-i-podravka-ftdAfera u Podravki poslužila je HUP-u da podgrije teze o državi kao lošem upravljaču i potakne prodaju državnog udjela.

Direktor HUP-a Đuro Popijač nije govorio napamet kada je u TV emisiji pozvao državu da svoj vlasnički udio u Podravki proda domaćim ulagačima. Emil Tedeschi, vlasnik Atlantica, kaže da je zainteresiran za Podravku.

– Atlantic grupa strateški je usmjerena na širenje poslovanja u gospodarskim područjima u kojima djeluje te sustavno prati i razvitak u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji kao važnim polugama poslovanja kompanije u Hrvatskoj i regiji.

U tom nam je smislu zanimljiva i Podravka, kao kompanija, odnosno brendovi, tržišta i kanali distribucije koji se uklapaju u razvojnu strategiju našeg biznisa – kazao je Tedeschi čija je kompanija u prvih devet mjeseci ostvarila 1,7 milijardi kuna prihoda te je i u godini krize i pada potrošnje povećala prihode i dobit.

Afera u Podravki poslužila je HUP-u da podgrije teze o državi kao lošem upravljaču i potakne prodaju državnog udjela, čemu su se zasad javno usprotivili predsjednički kandidat Nadan Vidošević, šef HNS-a Radimir Čačić te novi predsjednik NO-a Podravke Ljubo Jurčić.

Vidošević i Čačić kažu da Podravku iz strateških razloga ne treba prepuštati nikome, pa ni domaćim poduzetnicima, a Jurčić kaže da to treba učiniti kad se poveća vrijednost kompanije.

Država treba van
– Država nije nužno loš vlasnik, no baš je Podravka primjer na kojemu se država stalnim političkim uplivima i stranačkim kadroviranjem na štetu razvoja poslovanja, ali i ostalih dioničara, pokazala lošim upravljačem. Država treba izići iz vlasničke strukture Podravke, što bi jedino jamčilo izlazak politike iz kompanije te pomak na strateško promišljanje poslovanja i razvoja Podravke.

Država je jedan od dioničara kompanije koji sustavno prisvaja neopravdano pravo na povlašten status u odnosu prema ostalim dioničarima. To se pokazalo lošim ne samo za ostale vlasnike nego prije svega za kompaniju.

Izlaskom politike stvorile bi se pretpostavke za profesionalno i odgovorno funkcioniranje nadzornih i upravljačkih tijela Podravke, s naglaskom na razvitak poslovanja i investicije, što bi bila dobra vijest za kompaniju, a time i sve njezine dioničare, zaposlenike i lokalnu zajednicu – poručio je Tedeschi.

Jasan cilj fonda
Kako i mirovinski fondovi, koji imaju 23 posto dionica tvrtke, traže da se politika makne iz Podravke, već se neko vrijeme nagađa da su u dogovoru s mogućim preuzimačima. Dubravko Štimac, član Nadzornog odbora Podravke iz mirovinskih fondova, nije želio davati komentare što država treba učiniti sa svojim udjelom, već je samo kazao da njegov fond ima jasan cilj što će sa svojim.

Fond menadžer PBZ Investa Hrvoje Jozanović smatra da Podravku ne treba nitko preuzimati, ni domaći ni strani investitori:

– No vjerujem da bi u preuzimanju inozemni investitor prije doveo sve u red, što govori više o nedostatku kvalitetna domaćeg menadžmenta nego o kvaliteti inozemnog.

U Podravku treba dovesti kvalitetan menadžment, pa makar i inozemni! (Večernji.hr)