Najoglašavanija marka gazirane vode u zadnjih 12 mjeseci u katalozima i letcima trgovaca je Studenac s 23%, kod negazirane vode to je Cetina s 26%, a kod aromatizirane vode Jamnica Sensation Asia s 30% udjela u broju promocija

U okviru analize kretanja u kategoriji vode (gazirana voda, negazirana voda, aromatizirana voda) pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u periodu veljača 2016. – siječanj 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje).

GAZIRANA VODA
Kod gazirane mineralne vode imamo četiri brenda s dvoznamenkastim udjelom u broju promocija u zadnjih 12 mjeseci. Međutim, i kod njih postoje dosta različita kretanja kada usporedimo dva posljednja godišnja razdoblja.

Na vrhu je Studenac (donedavno Podravkin a sada brend češke Kofole koja je vlasnik i Radenske), s ukupno 23% udjela u broju promocija te padom od 10% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Za razliku od toga, drugoplasirana Mivela Mg iz portfelja Jamnice rasla je za 9% na međugodišnjoj razini i sada ima ukupno 17% udjela, dok je trećeplasirani Sarajevski kiseljak (također Jamnica) zabilježio 16% udjela uz minus od 2%, dok je na četvrtom mjestu Donat Mg (Atlantic Grupa) koji je zadržao svojih 14%.

Četiri sljedeća brenda zabilježila su pozitivna kretanja. Tako je brend Jamnica rastao sa 6% na 9%, Kalnička (Atlantic Grupa) sa 7% na 8%, Radenska (Kofola) s 4% na 6% i Cetina (Naturalis) s 4% na 5%. Među vodeće brendove ušuljala se i jedna trgovačka marka i to Despar (Spar Hrvatska) koja je s prošlogodišnjih 2% pala na sadašnjih 1% udjela. Jednako kretanje su ostvarili i brend Römerquelle (Coca-Cola HBC Hrvatska) te sve ostale marke zbrojeno.

Vodeći trgovački lanac u broju promocija je Kaufland s 12% (+1% u odnosu na lani), a slijede Billa s 10% (+3%), Metro s 9% (+1%) te Konzum s 9% (+2%). Slijedi KTC koji je s 11% i podjele vodeće pozicije u prošloj godini kliznuo na peto mjesto i 8% udjela u zadnjih 12 mjeseci. Iza njega dolaze Plodine koje su pale s 9% na 7%, Spar je rastao s 5% na 6%, dok su pali Boso s 5% na 3% i Tommy s 4% na 3%. Svi ostali trgovci su za nijansu smanjili svoj udio u broju promocija na sadašnjih 34%, dok su lani imali 1% više.

Podjela prema tipu promocije otkriva dosta značajan rast komunikacije snižene cijene jer je taj tip rastao s lanjskih 41% udjela na aktualnih 52%. To se dogodilo prvenstveno zahvaljujući izostanku tipa komunikacije dodatnog pakiranja koje je lani imalo 10%, a u zadnjih 12 mjeseci uopće nije zabilježeno. Redovna cijena je smanjila udio s 44% na 41%, a ostali tipovi su porasli s 5% na 7% udjela u broju promocija.

NEGAZIRANA VODA
Najoglašavanija marka negazirane mineralne vode u katalozima i letcima trgovaca u zadnjih 12 mjeseci je Cetina (Naturalis) s 26% udjela u broju promocija i rastom od 3% u odnosu na prethodno 12-mjesečno razdoblje. Drugo mjesto, unatoč padu od 6%, zadržala je Studena (Kofola) sa 16%, dok su s 11% na trećem mjestu tri brenda: Goda i Jana (Jamnica) te Kala (Atlantic Grupa). Goda je pritom imala minus od 6% na razini godine, Jana plus od 2%, a Kala plus od 3%.

Šestoplasirani je s dosta velikim zaostatkom Sveti Rok (Sveti Rok) koji je porastao s 2% na 4% udjela, zatim je tu privatna marka Metroa, Aro, koja je pala s 4% na 2%, dok je brend Bistra (Coca-Cola HBC Hrvatska) kliznuo s 5% na tek 1%, a sličan pad doživio je i Despar (Spar Hrvatska) padom s 4% na 1%. Ostale marke su u zadnjih 12 mjeseci rasle sa 7% na ukupno 17% udjela u broju promocija.

Zabilježivši izvanredan skok od čak 10% trgovački lanac Billa predvodi poredak trgovaca s ostvarenih 16% udjela u broju promocija negazirane vode. Kaufland je također napredovao za 3% i s ukupno 14% zauzeo drugo mjesto, dok je Metro svoju lidersku poziciju koju je s 15% držao lani sada zamijenio trećim mjestom i 12% udjela, a među vodećima je i Spar koji je pao s 13% na 11%. Ostali trgovci imaju ipak nešto manje udjele. Četiri sljedeća predstavnika imaju po 5% udjela u zadnjih 12 mjeseci. Konzum i Plodine su pritom imali minus od 3%, KTC je ostao na istome, a Boso je ostvario plus od 1%. Tu su još Tommy koji je pao s 4% na 2%, Velpro je ostao na 3%, dok je Vrutak pao s 2% na 0% udjela u broju promocija.

I kod negazirane vode vodeći tip komunikacije je snižena cijena s 54% udjela u oba godišnja razdoblja, dok je redovna cijena ipak povećala svoj udio s prošlogodišnjih 38% na sadašnjih 41%. Ostali tipovi komunikacije smanjeni su s 8% na 5%.

AROMATIZIRANA VODA
Kod aromatizirane vode situacija je dosta bistra jer dominira Jamnica s brendovima Jamnica i Jana te Podravka (sada Kofola) s brendovima Studenac i Studena. Jamnica je u broju promocija smanjila svoj udio s 86% na 82%, jednako kao i Podravka s 14% na 11%. Ostali predstavnici su se ipak uključili u utakmicu te su ne međugodišnjoj razini povećali svoj udio s 1% na 7%.

Vodeći trgovac u promociji aromatizirane vode sa stabilnih 14% je KTC, dok je na drugom mjestu Billa s 9% i rastom od 5% u odnosu na lani. Treće mjesto sa 7% dijele dva trgovca: Konzum koji je izgubio 2% i Metro koji je napredovao za 3%, a značajan udio imaju i Plodine koje su pale sa 7% na 5%. Tri sljedeća trgovca ostvarila su svega 1% udjela u broju promocija: Vrutak je pritom dramatično pao s lanjskih 9% udjela, a Gavranović i Sloga s 3% udjela. Ostali trgovci su rasli s 40% na 49%.

Najznačajniji proizvod je Jamnica Sensation Asia s 30% udjela u broju promocija, dvostruko više od varijante Jamnica Sensation Africa, dok po 10% udjela imaju Jamnica Sensation India i Jana limun-limeta. Ukupno 7% su dosegnuli Studenac limun-grejp i Jamnica cola-lime, a 6% Jamnica limeta-kiwano i Jamnica Indonesia.

Dominantno pakiranje aromatiziranih voda je ono od 1,5 L koje ima udio od 79% u ukupnom broju objava, premda je zabilježilo pad od 8% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. Boca od 0,5 L je zadržala svojih 9% udjela, dok je boca od 0,25 L rasla s 4% na 8%, boca od 0,33% s 0% na 3% a boca od 1 L s 0% na 1% udjela.