Damir Markovina, glumac: Volim se osjećati ugodno tamo gdje trošim novac

Glumca Damira Markovinu zatekli smo u kupovini dnevnih namirnica i na prepad istražili njegove potrošačke navike.

Gdje najčešće kupuješ namirnice? Jeli to obližnja trgovina gdje kupuješ svakodnevno ili si skloniji tjednoj kupovini u hipermarketima?
Broj jedan na listi je trgovina u prizemlju moje zgrade s ljubaznim tetama uvijek spremnima na razgovor s friško probuđenom neobrijanom spodobom u trenirci i šlapama koja i nakon desetogodišnjeg staža u tom dućanu još uvijek ne može zapamtiti gdje su sir i jogurt. Hvala im.

Koji su tvoji razlozi odabira trgovine gdje kupuješ?
Lijenost na prvom mjestu, tj.blizina, a zatim sve ostalo…malu prednost ipak dajem ljubaznosti osoblja. Volim se osjećati ugodno tamo gdje trošim novac.

Imaš li omiljeni trgovački lanac i zašto?
Ne. Zato što imam problem s plaćanjem brendova… ako već moram odgovoriti, jako volim diskont Vrutak  s odličnim cijenama i najvećim vinskim podrumom u Zagrebu.

Koja tri trgovačka lanca ti prva padaju na pamet?
Jedan sa zelenim, drugi s crvenim, a treći s prezimenom…teško ih je izbjeći.

Postoje li proizvodi koji su neizostavan dio tvoje potrošačke košarice?

Veliki sam fan svih vrsti sireva te tamne čokolade…i svih onih divno zapakiranih delikatesa na policama DM-a sa zdravom hranom. Soya drink i Domestos, svakako.

Jesi li vjeran određenim brendovima i zašto?
Jesam, dok sam zadovoljan s kvalitetom proizvoda. Kad se ona nažalost, a to je ipak zakon kapitalizma, uslijed povećavanja proizvodnje mijenja nagore, ja mijenjam brend.
Mislim da je jako bitno shvatiti da je ultimativna moć potrošača u načinu na koji troši svoj novac. Podržavam etično kupovanje. Nikada ne kupujem proizvode proizvođača za koje smatram da izrabljuju svoje radnike ili da ne poštuju ekonomske norme.

Jeli se išta promijenilo vezano za tvoje potrošačke navike zbog gospodarske krize?
I bez krize u zadnje vrijeme nastojim ne kupovati nepotrebne stvari…opet, mislim da nisam pretjerano promijenio navike. Manje trošim na luksuz. A što se svakodnevnih potreba tiče, naš zajednički prijatelj i poznati ugostitelj iz Lumbarde na otoku Korčuli je taj problem davno sažeo u pitanju: ”Kako benzin može poskupjet? Ja uvijek točim sto kuna…”. Tako da kupujem za protuvrijednost novca koji za to imam. Dok mogu, naravno.

Koje je tvoje mišljenje vezano za neradnu nedjelju trgovina? Da li ti nedostaje spomenuta usluga?
Da, jako.

Razgovarao: Maroje Sabljić