Vraća se porez na vrećice

plasticne-vrecice-naplata-largeNa “porez” na vrećice od 2 kune trgovci će dodavati svoj trošak pa će konačna cijena ovisiti o tome jesu li ga se i koliko spremni odreći

“Zabranit će se besplatno dijeljenje vrećica u trgovinama i na tržnicama”, potvrdila je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy. Male, tzv. integralne vrećice, u kojima sada iz trgovina i s tržnica nosimo voće i povrće, ribu, meso, naplaćivat će se, najavljuje ministrica, najmanje dvije kune.

Kako doznaje Novi list najmanje dvije kune koštat će sve vrećice, znači i one velike, s logotipom trgovca, koje sada plaćamo jednu kunu.

Dvije kune će, naime, iznositi ‘porez’ na vrećice, svojevrsna ekološka taksa koja za cilj ima destimulirati potrošnju tih vrećica.

Na tu taksu trgovci će, odnosno proizvođači, dodavati svoj trošak, što znači da će, primjerice, velika vrećica koja sada košta jednu kunu, koštati tri kune. Mala vrećica, koja proizvođača košta pet lipa, a trgovac ju kupuje za deset lipa, koštat će 2,15 kuna, ili deset lipa manje ako se trgovac i dalje bude odricao svog dijela kolača.

Trgovci, naime, male vrećice sada kupuju po deset kuna za sto komada, i to uračunavaju u svoj trošak poslovanja, što ne znači da ubuduće male vrećice i oni neće naplaćivati.

“Cilj je da tih, malih vrećica više ne bude, jer su velik pritisak na okoliš. Ako je netko zagađivač, treba i platiti. Ljudi su, prije nego li su se vrećice tako raširile, koristili druge vrste vrećica i košara, vrijeme je da vratimo dobre stare navike. Nisu bili disciplinirani ni Austrijanci ni Nijemci, stvar je samo na koji način se provodi kontrola”, kazala je Holy. (Bankamagazin)

Prethodni članakFant Hrskavci: Kombinacija za najukusniji umak
Sljedeći članakTomislav Mamić: Tommy ne prodajem Sparu