Predsjednik HNS-a i saborski zastupnik Ivan Vrdoljak u četvrtak je kazao novinarima da je poslao zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo oko stanja u Agrokoru, istaknuvši da imaju nekoliko prijedloga za rješavanje situacije u tom koncernu

Vrdoljak je podsjetio da se jučer stavio na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću i da ne želi na tome stati, nego unatoč nekim praksama opozicije, žele biti drugačiji i iz opozicije nuditi konkretna rješenja.

Zato je poslao zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo po pitanju stanja u Agrokoru. “To može utjecati u velikoj mjeri na BDP, na stabilnost proračuna, na poljoprivrednu politiku, na industrijsku politiku, prehrambeno-prerađivačku industriju i u krajnjoj liniji i na socijalnu stabilnost najmanje 150.000 građana Hrvatske i na ekonomske interese Hrvatske u regiji. I zato Vlada ne može pasivno promatrati što se događa “, istaknuo je Vrdoljak odgovarajući na pitanja novinara u Saboru.

Od Vlade očekuje da ima čistu i jasnu sliku što su namjere vjerovnika, kakav su status i namjere partnera i dobavljača i da naprave ozbiljan scenarij za stabilizaciju stanja u Agrokoru.

“Mi sigurno ne zagovaramo nikakav državni intervencionizam, niti narušavanje vlasničkih prava”, istaknuo je Vrdoljak, dodavši da žele da država u ovako ozbiljnijoj situaciji sudjeluje u scenariju planiranja stabilizacije stanja, jer ovo sve može rezultirati velikom i dugoročnom štetom za RH.

Vrdoljak je rekao kako HNS ima nekoliko prijedloga za rješavanje situacije u Agrokoru, koje će iznijeti na Odboru za gospodarstvo, na kojem očekuje ministre gospodarstva, poljoprivrede i financija.

“Ako je Vlada pasivna i kaže da očekuje da Uprava donosi odluke, mi želimo da onda Odbor za gospodarstvo Hrvatskog sabora napravi scenarij plana što su opcije koje će razrađivati”, istaknuo je Vrdoljak.

Iako je Agrokor koncern s kompanijama čije su dionice izlistane na burzi, Vrdoljak je mišljenja da nije upitna objava podataka o njima.

“Svi podaci koji se trebaju iznijeti su javni, takve tvrtke imaju puno veću važnost od onih koje nisu na burzi. Ono što se ne zna je koje su namjere vjerovnika, kreditora, partnera i dobavljača, a što je ključno – kako će preživjeti dobavljači, partneri i kako će se zadržati zaposlenike”, kaže Vrdoljak. (Hina)