Uredbom o pružanju iznimne potpore za prilagodbu proizvođačima mlijeka, koju je u četvrtak na sjednici usvojila Vlada, osigurano je nešto manje od 23 milijuna kuna za potporu proizvođačima mlijeka zbog nepovoljnog stanja u sektoru

Ovom se uredbom provodi Uredba Europske komisije o pružanju iznimne potpore za prilagodbu proizvođačima mlijeka i poljoprivrednicima u drugim sektorima stočarstva, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić navodi da je od ukupno 22,7 milijuna kuna 50 posto osigurano iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EFJP), a drugih 50 posto iz državnog proračuna.

“Jedinični iznos potpore proizlazi iz omjera ukupne omotnice i broja prihvatljivih grla, a može iznositi maksimalno 300 kuna”, naveo je Tolušić dodajući da je uvjet za korištenje potpore uključivanje korisnika u sustav kontrole mliječnosti kojim upravlja Hrvatska poljoprivredna agencija.

Korisnike i iznos potpore utvrđuje Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja potpore i isplaćuje. (agrobiz.hr/Hina)