Vršački vinogradi prošli su put uobičajen za većinu poduzeća Srbiji – od uspjeha do gubitaša. Poduzeće je u predstečajnom postupku, dugovi su 17 milijuna eura, a od 240 radnika u stalnom radnom odnosu sada ih je samo pet.

vrsacki-vinogradiUnatoč poteškoćama, 72 posto vinograda u vlasništvu države uspjeli su organizirati berbu na 1.130 hektara zasada i krenuti u novu proizvodnju vina.

Bogati plodovi, kombajn, sezonski berači – slika karakteristična za uspješne plantaže.

Nekadašnji vinarski gigant Srbije podsjetio je na vrijeme uspjeha i dobre zarade, u milijunskim iznosima. Od ove berbe očekuje se blizu sedam milijuna eura.

“Kvaliteta će svakako biti dobra, ali će se ovako ekstremno vrijeme odraziti sigurno na količinu grožđa koju možemo očekivati, tako da će sigurno biti odstupanja na višegodišnji prosjek koji se brao s plantaža Vršačkih vinograda”, kaže menadžerica proizvodnje Petra Milanović Krajovan.

Vršački vinogradi sada su u predstečajnom postupku. Dugovi su dostigli 17 milijuna eura. Od 240 radnika u stalnom radnom odnosu sada je samo pet. Ipak, proces proizvodnje vina nikada se nije prekidao.

“Nažalost, Vršački vinogradi su u zadnje vrijeme poznati po priči o neuspjelim privatizacijama, mnogo više nego po vinima koja se ovdje prave. A još uvijek se prave zanimljiva vina, bez obzira na ne baš idealne uvijete proizvodnje”, kaže glavni tehnolog Aleksandar Ivkov.

Bogat rod nije jamčio opstanak. Posljednje desetljeće obilježilo je najteže razdoblje postojanja poduzeća – poništena privatizacija, neuspjeli pokušaji prodaje, dugovi, otpuštanja radnika.

Mediji su spekulirali o nedomaćinskom poslovanju i umiješanosti pojedinaca iz ranijeg rukovodstva i državnog vrha.

“Čim se takve stvari događaju a da javnost nije obaviještena što se točno desilo – postoji razlog za sumnju. Dakle, dok god mi ne budemo točno saznali što se tu događalo, tko je za što kriv, tko je za što odgovoran, biti će razloga za sumnju da tu nije bilo baš sve čisto. Ja vjerujem da nije bilo čisto, jer da jeste, takva jedna kompanija nikada ne bi otišla u stečaj”, smatra ekonomski analitičar Milan Ćulibrk.

Pokretanje stečaja očekuje se nakon berbe. U Agenciji za privatizaciju, budućem stečajnom upravniku, kažu da će nastojati Vršačke vinograde prodati u što kraćem roku, kao pravnu osobu iz stečaja.

“Da se nastavi ovo što smo sad započeli, ovaj put. I usavršavanje mehanizacije, popravljanje kvalitete, mijenjanje pozicije na tržištu. Znači, Vršački vinogradi imaju snagu da sve to ostvare. Samo je pitanje tko to vodi i odlučuje o strategiji razvoja”, kaže direktor Vinograda Nebojša Mišić. (balkans.aljazeera.net)