šećerNakon rekordne žetve, cijene šećera su pale na svjetskim robnim tržištima.

Prekomjerna ponuda, golema prekapacitiranost i intenzivna konkurencija drže cijenu šećera na svjetskom tržištu i dalje pod pritiskom.

Svjetska cijena šećera padala je od svog vrha od 600 eura za tonu kontinuirano od siječnja 2011. godine i sada je nešto niža od referentne cijene u Europskoj uniji (EU).

Devalvacija brazilskog reala u odnosu na američki dolar dovela je do toga da je cijena šećera iz Brazila – daleko najvećeg izvoznika ovog proizvoda – trenutačno posebno povoljna.

Globalna proizvodnja dosegla je prije tri godine vrhunac s gotovo 178 milijuna tona šećera. Do rasta dolazi uglavnom zbog šećerne trske čija je proizvodnja povećana u posljednjih 16 godina gotovo 60 posto. Razina proizvodnje šećera iz repe ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje.

Samo nešto manje od 11 posto svjetskog šećera proizvedeno je prošle godine u Europi, a više od trećine u Aziji. Glavni proizvođači šećerne repe su Francuska, Njemačka, dijelovi SAD-a, Poljske i Rusije. U tekućoj fiskalnoj godini, očekuje se proizvodnja 173 milijuna tona šećera – što odgovara očekivanoj potrošnji. (glas-slavonije.hr)