Na jučerašnjem “en primeur” kušanju mladih malvazija i graševina U zagrebačkom hotelu Esplanade okupilo se više od 50 vinara iz Istre, Slavonije i Podunavlja. Uz potporu Hrvatske gospodarske komore predstavljena su, neposredno prije punjenja u boce, dva vodeća hrvatska vinska brenda iz berbe 2012.

“Iznimno sam zadovoljan uspješnošću i velikom posjećenošću ove manifestacije, organizirane po uzoru na slična predstavljanja u svijetu, koja je stručnjacima i kupcima jasan orijentir u vinsku ponudu koja će se uskoro pojaviti na tržištu. Osim toga, hrvatska je vinarska industrija, uoči ulaska zemlje u EU, pred velikim tržišno-izvoznim izazovima, a zajednički nastup malih i velikih vinara dvije naše vodeće vinske sorte, pokazatelj je sazrijevanja spoznaje da samo zajedničkim naporima možemo osvajati zahtjevna inozemna tržišta”, rekao je Ivica Matošević, začetnik preporoda istarske vinarske industrije, čelnik Vinistre i najzaslužniji za afirmaciju malvazije na domaćem i inozemnom tržištu.

Prepoznavši uspjeh lanjskog projekta, Vinistri se ove godine pridružila i Graševina Croatica. Tako se, u organizaciji Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, te udruge Graševina Croatica, proizvođača graševine Slavonije i Podunavlja, na “en primeur” kušanju mladih malvazija i graševina okupilo više od 50 vinara Istre, Slavonije i Podunavlja. Bila je to iznimna prigoda da se ponajprije profesionalci u ugostiteljstvu i vinskoj industriji, a potom i posjetitelji, uvjere u kvalitetu vina berbe 2012.

“Iako smo tržišni konkurenti, naše zajedničko predstavljanje mladih malvazija i graševine, koje je, kao što vidite, pobudilo golemo zanimanje stručnjaka i javnosti, jasno upućuje na to da se ujedinjenim naporima želimo našim vinima probijati na svjetska tržišta i afirmirati Hrvatsku kao zemlju vrhunskih vina. Upravo to zajedništvo smatram najvećom vrijednošću ove manifestacije, na najvišoj razini organizirane u hotelu Esplanade”, rekao je Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica i jedan od najvećih hrvatskih vinara koji je svojom graševinom već utro put prema inozemnim tržištima, a zajedno s Ivicom Matoševićem nameće se kao jedan od stratega izvozne orijentacije hrvatske vinarske industrije.

“En primeur” je uobičajeni način kušanja i kupovanja vina u Francuskoj u razdoblju dok je aktualna berba prije punjenja u boce još u bačvama, kako bi se kupcima i vinskim stručnjacima pružila mogućnost da u ranoj fazi ocjenjuju kvalitetu vina i slijedom toga definiraju svoju strategiju kupnje.

Po uzoru na francuske vinske regije Vinistra je lani organizirala prvo “en primeur” kušanje malvazija u Hrvatskoj što je nastavljeno i ove godine.