walmart-supercenter-open-largeProteklih mjeseci Walmart je najavio kako se planira pozicionirati s višestrukim kanalima maloprodaje i tako smanjiti ovisnost o formatu hipermarketa. Što je potaklo ovu odluku i kakve bi posljedice ona mogla imati na širi maloprodajni sektor?

Walmart je svoje novo poslovanje kroz višestruke formate započeo još u listopadu 2010. godine kada je dao naslutiti da kreće u korjenitu promjenu budućeg razvoja svojih trgovina.

Iako je već i prije imao nekoliko različitih koncepata, uključujući i mali format – Marketside, Walmart Neighbourhood Market i Supercentre – strategije proširenja i dalje su se fokusirale na najveće formate.

Razvoj višestrukih formata
Sada su, međutim, u Walmartu primijetili da se pojavila potreba za redefiniranjem ove strategije – dijelom kako bi se potaklo širenje na tržištima urbanih centara i gradova, a dijelom kako bi se popunile praznine na već postojećim tržištima.

Kroz pristup višestrukih formata Walmart će se lakše probiti na zatvorena tržišta u gradovima, npr. u Los Angelesu i New Yorku gdje želi otvoriti nova radna mjesta.

Prošle je godine tako, u sklopu dugoročne inicijative ‘Chicago Community Investment Partnership’, najavljen petogodišnji plan za otvaranje 12.000 novih radnih mjesta u Chicagu, a sada je otkriveno da se planira otvaranje trgovina velikog, srednjeg i malog formata koje će se zvati Supercentre, Market i Express.

Walmart Express
Walmart Express je posve novi koncept s kojim Walmart kreće u otvaranje trgovina malog formata, od kojih će prve zaživjeti krajem ove godine. S površinom od oko 1400 kvadratnih metara prilagodit će se i gradskim i seoskim područjima.

Neke podružnice uključivat će i ljekarnu. Cilj ovih probnih trgovina jest profilirati model prije početka brzog širenja za kojeg će se godišnje otvarati i do stotinu trgovina.

Walmart je spreman na otvaranje i još manjih trgovina. Početkom ove godine je tako otvorio svoju prvu trgovinu Walmart on Campus, čiji su početni rezultati vrlo ohrabrujući.

Na oko 300 kvadratnih metara nalaze se ljekarna, osnovne studentske potrepštine te različite linije mješovite robe i svježih namirnica. Takva bi se trgovina mogla prilagoditi i na nekoj uobičajenoj lokaciji.

Testiranje online trgovine

Razvijajući novi pristup višestrukih formata prošlog je mjeseca Walmart krenuo s testiranjem svoje online verzije – Walmart To Go.

Iako online kupnju nudi već godinama dosad je ona bila ograničena na neprehrambene proizvode, proizvode za zdravlje i njegu tijela te vrlo mali broj namirnica.

walmart-kupci-largeMeđutim, probna prodaja pokrenuta u San Joseu u Kaliforniji, kupcima nudi mogućnost narudžbe iz šire prehrambene ponude Supercentrea, što uključuje trajne i svježe proizvode.

Mrežna prodaja mješovite robe u SAD-u je tek djelomično uspješna: od velikih trgovaca na malo najuspješniji su Safeway i Aholdov Peapod, dok Amazon Fresh i Fresh Direct imaju isključivo online ponudu.

Supervalu i Publix svoje su usluge obustavili, a Webvan i dalje slovi za jednog od najvećih promašaja ‘dot com booma’. U Walmartu ipak vjeruju u svoj uspjeh i to upravo zbog kombinacije online prodaje i maloprodajnih trgovina.

Kad je u pitanju ponuda mješovite robe Walmart je započeo vrlo učinkovito – pokretanjem usluga kao što su ‘Site – to – Store’ i ‘Pick up today’ te partnerstvom s FedExom.

Na taj je način kupcima ponuđena mogućnost fleksibilnije dostave, a Walmart će bolje iskoristiti svoju već postojeću infrastrukturu – slično kao u europskom konceptu drive hipermarketa. I mrežu trgovina malog formata mogao bi iskoristiti za dostavu online ponude.

Međunarodno iskustvo

Obje ove ključne inicijative nisu novost za Walmart. Kad je riječ o malim formatima, Walmart s njima ima iskustva na međunarodnom tržištu – Todo Dia u Brazilu i Bodega u Meksiku.

S pozicije online prodaje Walmart vrlo uspješno posluje u Velikoj Britaniji i Meksiku. Uspoređivanje i primjena ključnih saznanja s tih tržišta bit će važni za Walmartovo nastojanje da se i u SAD-u postavi kao operater višestrukih kanala.

Praćenje širih trendova

Kad Walmart s nečim započne, drugi ga u tome obično slijede. Tako je vrlo vjerojatno da će i ostali kopirati njegov razvoj prema višestrukim kanalima. U SAD-u bez sumnje dolazi do okretanja prema malim formatima jer trgovci žele otvoriti trgovine u gradskim, gusto naseljenim područjima.

Aldi i Fresh&Easy stvaraju svoju nišu u sektoru ispod 900 kvadratnih metara, a dolarske trgovine i drogerije razvijaju širu ponudu prehrambenih proizvoda.

Iako online prodaja mješovite robe u SAD-u ima burnu prošlost, donekle zemljopisno ograničenu, rastuće cijene goriva mogle bi navesti veći broj kupaca da požele da im netko drugi kupi ili dostavi proizvode.

Veće cijene goriva također bi mogle potaknuti kupnju u lokalnim trgovinama manjih formata. S razvojem tehnologije mrežna kupnja sve je jednostavnija i praktičnija pa bi je kupci sve više mogli tražiti.

Osim toga, povećana integracija informacija s društvenih medija s online ponudom trgovaca (što se vidi u nedavnoj Walmartovoj kupnji Kosmixa) također bi mogla poslužiti kao važan katalizator kad trgovci razviju sposobnost iskorištavanja tih informacija.

Izazovi za dobavljače

Cilj strategije višestrukih kanala je omogućiti kupcima pristup najznačajnijim proizvodima, ovisno o njihovim jedinstvenim potrebama. Međutim, to dobavljačima stvara komplikacije.

walmart-izgradnja-largePonašanje kupaca u različitim formatima se bitno razlikuje, a posebno kad se to preklapa i s online dimenzijom. Njihovi će ciljevi biti vrlo različiti i zahtijevat će i različitu ponudu proizvoda i pakiranja.

Pažnju će morati posvetiti i vremenskim strategijama za bavljenje kupcima budući da se vrijeme provedeno u hipermarketu bitno razlikuje od vremena provedenog u maloj trgovini ili u online kupnji.

Za iskorištavanje mnogih od tih novih prilika trebat će podesiti ponudu u kanalu i na lokalnoj razini, kao i razumjeti varijacije u ponašanju kupaca.

Dugoročno planiranje
Za Walmart ove su inicijative došle u pravi čas s obzirom na njegov razvoj u SAD-u.

Mnoge su mjere poduzete za obnovu Walmartova kratkoročnog i srednjoročnog rasta, ali strategija višestrukih kanala omogućit će da njegova ponuda dugoročno ostane relevantna i pristupačna bez obzira na sve promjene u načinu kupnje, popularnosti formata i razvoju tehnologije kroz interakciju kupaca i brendova.

Međutim, prava snaga i ključ uspjeha ogledat će se u sposobnosti Walmarta da sve nove inicijative integrira u svoje postojeće poslovanje, da  s time uskladi svoj nabavni lanac, razgranatu mrežu trgovina i odnos s dobavljačima.

Stewart Samuel,
Poslovni analitičar

igd-clanak-potpis-wide