rast-vizual-strelica-midiU 2011. godini očekuje se nominalni rast prometa u trgovini na malo od 4%, dok bi se realni rast trebao kretati između 1 i 2%

Proteklih dvadesetak godina trgovina je jedna od najrazvijenijih, najkonkurentnijih i najpropulzivnijih grana gospodarstva. Tako su u zadnjem desetljeću domaću trgovinu obilježile velike investicije, rast potrošnje, prometa i zaposlenosti te razvoj moderne trgovačke mreže.

Glavne značajke trgovine na malo su koncentracija, konsolidacija i internacionalizacija. Valja napomenuti kako je riječ o trendovima koji su u skladu s ostalim tranzicijskim zemljama, no uvažavajući aktualna gospodarska kretanja i u Hrvatskoj je kao dijelu svjetskog i europskog tržišta u 2008. došlo do određenih poremećaja kao posljedice globalnih kretanja.

Takva kretanja nastavljena su i tijekom 2009., no u ožujku  2010. godine, nakon 17 mjeseci pada, osjetio se blagi oporavak tržišta. Trend  oporavka trgovine na malo nastavlja se i u 2011. godini pa se nakon realnog pada u razdoblju 2008. – 2010. tijekom ove godine očekuje nominalni rast prometa u trgovini na malo od 4%, odnosno realan rast maloprodaje između 1% i 2% na godišnjoj razini.

Temeljem blagog kontinuiranog rasta kroz proteklih godinu i pol, a uz pretpostavku stabilizacije okruženja i financijske stabilnosti u EU, glede procjena vezanih za kretanje prometa u trgovini na malo u 2012. godini, mišljenja smo kako će se započeti trend nastaviti.

OPTIMALNO I RACIONALNO

Nadalje, nedvojbeno je kako je aktualna gospodarska situacija na tržištu dovela do određenih promjena u navikama potrošača te da se kupci ponašaju racionalnije. To potvrđuju i neovisna istraživanja istraživačkih kuća prema kojima tek 10% kupaca u ovo krizno vrijeme nije ništa promijenilo u svojim navikama potrošnje.

Naime, potrošači su postali osjetljiviji na cijenu, koja postaje sve važnija pri donošenju odluke o kupnji, te traže vrijednost za svoj novac. Kriza je kupce pretvorila u kritičnije, aktivnije i informiranije jedinke.

Tako sve više građana prati i kupuje na akcijskim prodajama te na temelju letaka obilazi i po više prodavaonica. Također, istraživanja pokazuju da će ove godine kupci kupovati više korisne uporabne poklone. Ukratko, novca ima manje pa on vrijedi više za potrošača.

Trgovci su to na vrijeme shvatili, jer su prvi u kontaktu s potrošačima te osjete svaku promjenu u njihovim navikama, odnosno odmah reagiraju na očekivanja potrošača. Tako trgovci radi zadovoljavanja potreba svojih kupaca nude, putem mnogih marketinških akcija, popusta, sniženja i privatnih marki, cjenovno prihvatljivije proizvode.

trgovina-kupac-mlijecni-proizvodi-midiNa taj način proizvodi postaju pristupačniji kupcima. Naime, potrošači u ovo vrijeme postaju važniji nego ikad. I to kao ključ u borbi na tržištu sve više se ističe važnost lojalnih kupaca jer oko 50% takvih kupaca troši do 68% svog budžeta u jednom trgovačkom lancu, odnosno troše više nego svi ostali kupci.

Isto tako, poželjno je i nužno pozitivnim javnim komuniciranjem potaknuti optimizam potrošača, što direktno utječe na povećanje potrošnje, proizvodnje i pokretanja ukupne gospodarske aktivnosti.

PODRŽIMO DOMAĆE
Nalazimo se u prosincu, u tradicionalnom mjesecu trgovine, i kao što to obično i biva očekujemo da se upravo u prosincu ostvari najjači mjesečni promet u cijeloj 2011. godini.

Procjene su da će u ovom mjesecu građani potrošiti više nego što to čine inače. Naime, prema podacima Državnog Zavoda za statistiku izdaci za potrošnju na godišnjoj razini u 2010. godini iznosili su u prosjeku 75.167 kuna po kućanstvu.

Sukladno tome, u prosincu 2010. godine ostvarena je potrošnja od oko 10, 5 milijardi kuna. Unatoč ograničavajućim čimbenicima, kao što su relativno niska očekivanja potrošača, nezaposlenost, stagnacija plaća, spori oporavak kreditiranja kućanstva, uz procjene za realni 1-2% i nominalni rast od 4% na godišnjoj razini očekujemo da će potrošnja u prosincu 2011. godine dosegnuti oko 11 milijardi kuna.

Upravo je i kupnja kvalitetnih domaćih proizvoda jedan od važnih zamašnjaka u pokretanju ukupnog gospodarstva, odnosno najbolji način da se podupre hrvatsko gospodarstvo.

Danas domaći proizvodi svojom kvalitetom pariraju poznatim svjetskim brendovima pa je zato kupovati domaće kvalitetne proizvode uvijek važno, a posebno sada u vrijeme kad odabirom takvih proizvoda izravno štitimo svoje radno mjesto, pomažemo svojoj i drugim obiteljima, razvijamo domaće gospodarstvo, osiguravamo sadašnje i buduće mirovine i prosperitet nadolazećih generacija.

Nepredvidljiva blagdanska potrošnja
Prema podacima Državnog Zavoda za statistiku u 2010. godini, realni maloprodajni promet u prosincu bio je za 0,2% veći od prometa ostvarenog u prosincu godine ranije. U ovoj godini ostvaren je rast realnog maloprodajnog prometa od 1,1% za prvih 9 mjeseci i za očekivati je da će se pozitivan trend nastaviti i u prosincu ove godine, iako zbog niske kupovne moći i opreza potrošača izazvanog financijskom nestabilnošću u EU moguće je da će potrošnja biti i manja. Nezahvalno je išta prognozirati u ovim okolnostima jer također treba uzeti u obzir da je ranije spomenuti rast ostvaren pod utjecajem potrošnje stranih turista za vrijeme ljetne turističke sezone, ističe dr.sc. Ivan-Damir Anić s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Milica Rakuša Martulaš
milica-rakusa-martulas-potpis