walmart-djelatnik-ftdNajveći svjetski trgovački lanac Walmart izgubio je u ponedjeljak 10 milijardi dolara svoje tržišne vrijednosti jer je cijena njegove dionice pala gotovo 5 posto zbog zabrinutosti ulagača da bi istraga o davanju mita u Meksiku mogla biti vrlo skupa i spriječiti planove širenja te kompanije.

Nakon što je u subotu The New York Times objavio da je podružnica Walmarta u Meksiku uključena u višegodišnju korupciju kako bi proširila tamošnje poslovanje, dva zastupnika u američkom Kongresu najavila su u ponedjeljak pokretanje vlastite istrage.

U Meksiku su, pak, predsjednički kandidat Enrique Pena Nieto, kao i neki zastupnici pozvali lokalne vlasti na pokretanje istrage.

Ako su optužbe istinite, Walmart je prekršio američki zakon koji zabranjuje davanje mita stranim državnim službenicima, kao i Sarbanes-Oxley pravila koja zahtijevaju da se prijave slučajevi kršenja zakona o vrijednosnim papirima.

The New York Times objavio je da je viši pravni zastupnik Walmarta u rujnu 2005. godine dobio e-mail poruku od bivšeg direktora Walmexa, Walmartove kompanije u Meksiku, u kojoj se opisuje kako je meksička kompanija davala mito da bi dobila građevinske dozvole za gradnju svojih prodavaonica.

Walmart je tada poslao istražitelje u Meksiko, koji su pronašli tragove do sumnjivih isplata u vrijednosti od 24 milijuna dolara. No, vodeći ljudi kompanije prekinuli su istragu i o tome nisu obavijestili nadležne vlasti ni u SAD-u ni u Meksiku.

Sada je Walmart poručio da je duboko zabrinut ovim slučajem, da je još ujesen prošle godine pokrenuo novu istragu i o svemu tome obavijestio Ministarstvo pravosuđa SAD-a i Komisiju za vrijednosne papire.

The New York Times piše da Ministarstvo pravosuđa već nekoliko mjeseci vodi istragu, a vlastitu istragu najavila su i dva zastupnika Demokratske strane u Kongresu, koji su zatražili i sastanak s izvršnim direktorom Walmarta Mikeom Dukeom.

Pravni stručnjaci upozoravaju i na to da su Mike Duke i prijašnji izvršni direktor Lee Scott, koji su tada također bili u vrhu menadžmenta mogli znati za cijeli slučaj. Scott je još uvijek u upravnom odboru Walmarta.

Zbog davanja mita ili prikrivanja korupcije, s tužbama bi se mogli suočiti mnogi menadžeri Walmarta, pa i oni pri samom vrhu, kažu pravni stručnjaci.

Zbog svega toga, jučer je na burzi u Meksiku cijena dionice Walmexa, u kojoj Walmart ima vlasnički udjel od 69 posto, pala za 12 posto.

Na Wall Streetu je, pak, dionica Walmarta pojeftinila za 4,7 posto, zbog čega je najveći svjetski trgovački lanac izgubio oko 10 milijardi dolara svoje tržišne vrijednosti.

Istrage o mogućoj korupciji mogle bi ugroziti i planove širenja Walmarta na nova tržišta.

“Širenje u druge zemlje ključna je strategija rasta Walmarta. A može se očekivati da će nakon ovih napisa u medijima vlasti u nekim ključnim zemljama biti manje gostoljubive prema Walmartu”, kaže Faye Landes, analitičarka u tvrtki Consumer Edge Research. (H)