Svjetski trgovci mješovitom robom sve više traže prilike za poboljšanje poslovanja i učinkovitosti

Dobrobiti poboljšane učinkovitosti distribucijskog lanca su dvostruke: troškovi se smanjuju, čime raste profitabilnost, a poboljšanja utječu i na postizanje održivih ciljeva. Kako bi postigli ova dva učinka, sva tri najveća svjetska trgovca na malo – Walmart, Carrefour i Tesco – pokrenula su opsežne programe unaprjeđenja svojih distribucijskih  lanaca.

tesco-distributivni-centar-largeTESCOV “PLAN F”
Tesco je pokrenuo svoj “Plan F” koji uključuje punije kutije, palete, kamione; smanjenje prijeđene kilometraže i racionalnije korištenje goriva.

“Plan F” pomaže Tescu da do 2012. ostvari svoj prvotni cilj prepolovljavanja količine ispuštenih štetnih plinova za svaku dostavljenu kutiju robe, u odnosu na onu iz 2006./07. To je samo početak ostvarenja konačnih planova ovog trgovca da do 2050. postane CO₂ neutralan.

U sklopu još jedne velike inicijative, Tesco je optimizirao svoju mrežu kako bi potaknuo poboljšanje učinkovitosti i rast poslovanja.

Broj distribucijskih centara smanjio je s 36 na 26 novih, koji su strateški bolje razmješteni, pritom se pobrinuvši da ti centri budu bliži mreži prodavaonica i imaju mogućnost rasta. Na taj način stvorio jemogućnosti za:
• smanjenje kilometraže koju prelaze njegova vozila,
• skraćeno trajanje putovanja do trgovine,
• poboljšanu iskoristivost imovine,
• kraće vrijeme između narudžbe i dostave,
• smanjene troškove i reducirano ispuštanje ugljičnog dioksida.

Tescova je strategija cijelu mrežu učinila efikasnijom, uštedjela je 13 milijuna kilometara, te je tako zadovoljila i oba očekivanja: manje troškova i održivije poslovanje.

CARREFOUROV PLAN
carrefour-kamion-dostava-largeFrancuski Carrefour je, postavivši ciljeve za operativna unaprjeđenja, također učinio velike korake prema poboljšanju učinkovitosti. Svoj “En avant” plan za promjene i napredak pokrenuo je u lipnju 2009. Čine ga tri strateška uporišta, od kojih se jedno koncentrira na efikasnost. Ovaj trgovac na malo cilja postati najbolji u klasi, kako bi poboljšao učinkovitost i profitabilnost. Jedno od ključnih kretanja za poboljšanje učinkovitosti usmjerit će se prema potpunoj obnovi operativnog modela.

To uključuje šest inicijativa:
1. optimiziranje logistike – poboljšana produktivnost transporta i skladištenja,
2. transformacija nabavnog lanca kako bi bio učinkovit od početka do kraja (to će se postići integracijom kupovnog procesa),
3. usađivanje operativne izvrsnosti poboljšanom produktivnošću pri skladištenju na policama i smanjenom vremenu dostave kupcima,
4. smanjivanje oštećenja svježih proizvoda,
5. centralizacija i standardizacija administrativnih procesa u odjelu hipermarketa,
6. značajno smanjene inventara.

Očekuje se da će Carrefourov “En avant” plan smanjiti troškove poslovanja za 2,1 milijardu eura te uštedjeti 700 milijuna eura na troškovima nabavnog lanca. Osim smanjenja troškova, ove će mjere značajno povećati održivost Carrefourova  lanca opkrbe, smanjiti gubitke i poboljšati energetsku učinkovitost.

walmart-fresh-food-distribution-center-largeWALMARTOV RAZVOJ

Kao najveći svjetski trgovac na malo, Walmart si je zadao ambiciozne ciljeve po pitanju održivosti. Konkretno, iz nabavnog lanca namjerava eliminirati 20 milijuna tona stakleničkih plinova do kraja 2015. godine.

Dosadašnje štetne plinove već je uspio smanjiti za 30%, a nova inicijativa donosi i novi standard za oblikovanje distribucijskih centara.

Kako navode iz  Walmarta, njihov logistički pogon u Balzacu, u Kanadi, najodrživiji je distribucijski centar Sjeverne Amerike. Konstruiran je u čistom okružju i dizajniran kako bi smanjio utjecaj na okoliš.

Neke su od značajki skladišta i:
• hidrogenski pretvarači energije,
• LED rasvjeta,
• visoko-učinkoviti pametni rashladni sustavi,
• korištenje energije vjetra,
• zračne zavjese izrađene po mjeri,
• razvrstavanje otpada,
• solarne ploče.

Distribucijski centar u Balzacu pruža model za budući Walmartov razvoj posvuda u svijetu. Saznanja i spoznaje iz ovog primjera Walmart planira implementirati  u svojoj strategiji mrežnog razvoja.

LAURA BAYMAN
Poslovni analitičar

igd-clanak-potpis-wide