Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) su Slobodnoj Dalmaciji potvrdili da su primili najavu, odnosno prenotifikaciju provedbe koncentracije poduzetnika Konzum / Kerum, te da će ocijeniti takvu poslovnu transakciju.

kerum-trgovina-kupac-midi“Dugoročni zakup poslovnih prostora jednoga poduzetnika od strane drugoga je u pravu tržišnog natjecanja izjednačen s kupnjom poslovnih prostora. Zato se i takva transakcija, kao i kupovina, smatra koncentracijom poduzetnika”, ističe Mladen Cerovec, zamjenik predsjednice Vijeća Olgice Spevec. Propisi o zaštiti tržišnog natjecanja definiraju pojam “koncentracija poduzetnika koja, krajnje pojednostavljeno rečeno, znači da su dva ili više poduzetnika došla pod istu upravu”.

“U slučaju da AZTN neku koncentraciju ocijeni nedopuštenom postoje dvije mogućnosti. Ako Agencija ocijeni da se mogući značajni negativni učinci na tržišno natjecanje ne mogu ukloniti mjerama, koncentracija će se u cijelosti zabraniti. Ako se zaključi da se negativne učinke može ukloniti mjerama, Agencija će odrediti uvjete koncentracije”, kaže Cerovec.

Pri tome može obvezati poduzetnika, u ovom slučaju Konzum, da proda neke svoje dijelove ili da zadrži sve ugovore koje je sa svojim dobavljačima imala tvrtka Kerum. (Slobodna Dalmacija)