prerada-secerne-repe-midiOvogodišnja 106. kampanja prerade šećerne repe u osječkoj šećerani počela je s problemima jer je samo pet dana nakon početka prerade Srbija blokirala izvoz šećerne repe iz Vojvodine uz obrazloženje da je neće imati dovoljno za svoje potrebe.

Po riječima Ante Kobaša, izvršnog direktora Sirovina i logistike, Tvornica šećera Osijek u Vojvodini već godinama ugovara proizvodnju šećerne repe na oko 3.500 hektara.

Prerada šećerne repe počela je 3. rujna, a za sada se ne može predvidjeti do kada će trajati s obzirom na sirovine, jer osim blokirane dobave iz Vojvodine, ta je poljoprivredna kultura zbog velike suše pretrpjela ogromne štete.

Kolike su stvarne štete na šećernoj repi, koju osječka Šećerana ima ugovorenu na 10.000 hektara (od toga oko 3.500 hektara u Vojvodini) vidjet će se na kraju ovogodišnje sezone. Već sada je evidentno da se minimalno kreće od 30 do 40 posto, rekao je Kobaš. Dodao je kako se nada da će problemi oko uvoza šećerne repe iz Srbije biti ipak riješeni te da im je pomoć obećao i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Srbija je zbog nedostatka šećerne repe, koja je stradala zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, zaštitila svoje proizvođaće šećera i zabranila izvoz šećerne repe uz obrazloženje da neće imati dovoljno šećera za svoje potrebe. Srbija, koja ima šest šećerana, u isto vrijeme nije izdala zabranu izvoza šećera, rekao je Kobaš.

U osječkoj je Šećerani i ove, kao i prošle godine, bila planirana prerada oko 540.000 tona šećerne repe i proizvodnja oko 80.000 tona šećera, koliko je proizvedeno u prošloj kampanji, no koliko će ove godine biti prerađeno šećerne repe i proizvedeno šećera za sada se ne može reći, kazao je Kobaš.

Naglasio je kako je postotak sladora u šećernoj repi, odnosno digestija dobra, da se kreće oko 16, no da će iskorištenost sladora u finalnoj proizvodnji šećera ipak biti manja, oko 13, zbog iznimno loših vremenskih uvjeta, prvo niskih temperatura, a onda dugotrajne suše i ekstremno visokih temperatura. U osječkoj Šećerani, uz 270 stalno uposlenih radnika, u kampanji je angažirano i stotinjak sezonskih radnika. (H)