karlovacko-prezentacijaU restoranu Klub Gastronomada u Zagrebu Karlovačka pivovara jučer je organizirala degustacije domaćeg i stranog piva iz svog portfelja te portfelja Heinekena.

Predstavljena su piva Zipfer Pils, Zlatpramen, Karlovačko, Heineken, Karlovačko Radler, Edelweiss Snowfresh, Gösser Dark, Żywiec Porter i Desperados.

Pivo su predstavili predsjednik Uprave Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher, veliki zaljubljenik u pivo, te direktor lanca opskrbe i “majstor pivar”, Zvonimir Nemet.

I dok je svih devet predstavljenih piva brižno servirano u pravilnim sljedovima kušačima, iz Karlovačke pivovare prisutne su podsjetili na brojne zanimljivosti o pivu:

  • Kušanje i degustiranje piva proces je koji zahtijeva angažman svih pet osjetila kako bi se u potpunosti osjetila njegova aroma. Tako će se kod Heinekena osjetiti blagi, svježi okus uz istodobne ugodne voćne tragove, dok, na primjer, aroma Gösser Dark piva priziva suptilan, ali ugodan okus travnatog karamel slada.
  • Iako na prvi pogled slično, postoji velika razlika između kušanja vina i kušanja piva. Pivo je, naime, potrebno progutati. Gorčina piva bitna je za doživljaj kušanja, a osjetljivost na gorčinu najveća je u stražnjem dijelu usne šupljine.
  • Pivo je izvanredan proizvod i postoji mnogo zanimljivih priča vezanih uz pivo.  Cilj degustacije bio je ukazati na raznolikost piva i njegovih okusa, te skrenuti pozornost na činjenicu da za gotovo svaku prigodu postoji idealno pivo u kojem se može uživati.
  • Pivo je vrlo staro piće. Ljudi su varili i uživali u pivu još od postanka civilizacije. Najstariji dokazi u vidu rezbarija u stijenama datiraju iz doba 4000 godina prije Krista. Oni pokazuju da su Sumerani u Mezopotamiji varili pivo i da je ono imalo važnu ulogu u njihovom društvu.
  • U potpunosti prirodan proizvod, pivo se sastoji od vode, ječma, hmelja i kvasca. Ne sadrži konzervanse, aditive niti bojila. Pivo je mnogo prirodnije od mnogih drugih pića. Iako se na prvi pogled može učiniti da je izbor sirovina za proizvodnju piva vrlo ograničen, ovi se sastojci mogu spajati na bezbroj načina, a rezultat toga su oko 40.000 različitih vrsta piva na svijetu.
  • Proizvodnja piva vrlo je kompliciran proces. Neki će možda reći da je pivo, u usporedbi s vinom koje se proizvodi na malim gospodarstvima i vinogradima, masovni proizvod napravljen u velikim pivovarama i zbog toga manje sofisticiran.
  • Međutim, proizvodnja piva i vina dva su potpuno različita postupka. Proizvodnja pivskih sirovina te njihova pretvorba u konačni proizvod – pivo, mnogo je kompliciranija od uzgoja grožđa i proizvodnje vina. Tome u prilog ide i činjenica da je način proizvodnje piva dugo godina bio strogo čuvana tajna koju su znali samo najbolji pivski majstori.
  • Uz različite okuse hrane, mogu se birati i različiti okusi piva, kao što bi se učinilo s vinom. Suptilni okusi piva mogu nadopunjavati hranu jednako kao i vino. Pivo se čak smatra boljom kombinacijom uz neke vrste hrane kao što su sirevi i čokolada. Također, pivo se odlično kombinira sa začinjenom hranom iz Indije i jugoistočne Azije.

Pravila kombiniranja hrane i piva predstavljaju pitanje zdravog razuma. Okusi i intenzitet piva mogu komplementirati ili kontrastirati okus hrane, a mogućnosti, kombinacija i novih iskustava u okusima doista je mnogo.