Zagreb: Promet u trgovini na malo u listopadu manji za 15 posto

U razdoblju od siječnja do listopada ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine u Zagrebu je zabilježen pad prometa od trgovine na malo za 12,6 posto

Promet od trgovine na malo u Zagrebu u listopadu je blago, za 0,6 posto, porastao u odnosu na rujan, dok je na godišnjoj razini, prema listopadu lani nominalno smanjen za 15 posto, pokazuju podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

U razdoblju od siječnja do listopada ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine u Zagrebu je zabilježen pad prometa od trgovine na malo za 12,6 posto.

Statistički podaci po trgovačkim strukama pokazuju pad prometa od trgovine na malo u listopadu u odnosu na rujan u dvanaest trgovačkih struka.

Najveći je pad u listopadu u odnosu na rujan zabilježen kod knjiga, za 58,8 posto, no, pritom treba imati na umu da je u rujnu počela školska godina te da je u rujnu u odnosu na kolovoz zabilježen izrazito visok rast prodaje, za čak 179,4 posto.

Izrazitiji pad maloprodaje u listopadu u odnosu na rujan zagrebačka statistika bilježi i kod telekominikacijske opreme, audio i video opreme, nominalno za 48,7 posto.

U trgovini motornih goriva i maziva, u kojima se ostvaruje nešto više od petine ukupnog prometa, u listopadu je u odnosu na rujan promet nominalno pao za 5 posto.

Nasuprot tomu, u najvažnijoj trgovačkoj struci, nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicima, na koju se odnosi gotovo četvrtina zagrebačke maloprodaje, promet je u listopadu u odnosu na rujan nominalno porastao za 13,1 posto.

Među trgovačkim strukama s nešto većim udjelom u zagrebačkoj maloprodaji, rast prometa u listopadu se u odnosu na rujan bilježi i kod tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda, nominalno za 9,5 posto, potom u maloprodaji željeznom robom, bojama i staklom, za 9,9 posto, u prodaji motornih vozila, za 7,3 posto, itd. (H)