Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe te djecu i trudnice.

Iz Ministarstva poljoprivrede priopćeno je kako je iz prodaje povučena RIAL-ova tuna u salamuri (komadi) pakiranje 160 g, s rokom upotrebe do listopada 2015. Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja utvrdila je da u tom proizvodu ima više količine histamina, piše HRT. Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe te djecu i trudnice.

Uvoznik u RH, tvrtka KONZUM d.d., počela je provoditi mjere povlačenja spornih proizvoda s tržišta te najavila i provođenje mjera obavješćivanja potrošača o spornom proizvodu putem medija, stoji u prriopćenju Ministarstva.

Prekomjernim unosom ribe i proizvoda od ribe kontaminirane oslobođenim histaminom, konzument se izlaže riziku koji može dovesti i do nastanka akutnih alergijskih reakcija.

Ljudski organizam može podnijeti relativno velike količine histamina. Oko 95% histamina unesenoga u organizam preko probavnoga sustava crijevne bakterije razgrade.

Otrovanje hranom sigurno izazivaju količine od 60 do 100 mg histamina na 100 g konzumirane ribe. Simptomi trovanja javljaju se od 10 minuta do 3 sata nakon konzumiranja sumnjive namirnice. Oni uključuju: pečenje i suhoću u ustima, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje i proljev. (HRT)