Važnost zdrave hrane raste, no kako bi i sami proizvodi bili uspješni na tržištu pri njihovom je kreiranju i prodaji potrebno voditi računa o stavovima i potrebama ciljne skupine potrošača, a posebno je važno izgraditi i održati povjerenje kod kupaca

Kako su zdravlje, stil života i hrana vrlo popularne teme kako na lokalnoj, tako i na svjetskoj razini, važno je razumjeti stavove i mišljenja ljudi o tom aspektu. Stoga je agencija Hendal kao član Global market research network, svjetskog udruženja nezavisnih agencija za istraživanje tržišta, u proljeće 2017. godine provela istraživanje o zdravoj hrani.

Osim u Hrvatskoj, istraživanje je provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, Brazilu, Njemačkoj, Mađarskoj, Grčkoj, Poljskoj, Rusiji i Turskoj.

Ovim se istraživanjem želi pružiti uvid u globalne sličnosti, ali i razlike, u stavovima svim relevantnim akterima u procesu proizvodnje i prodaje zdrave hrane. Istraživanje je provedeno modernom kvalitativnom metodom prikupljanja podataka – online forumom, kod kojeg ispitanici iz udobnosti svoga doma sudjeluju u raspravi, slično kao i kod standardnih foruma.

U istraživanju su sudjelovali ispitanici koji se trude hraniti i živjeti zdravo u dobi od 25 do 45 godina te srednje i više razine prihoda. U ovom članku donosimo kraći izvadak iz rezultata na globalnoj razini.

RAZLOZI KONZUMIRANJA
Zdrava hrana predstavlja samo jedan aspekt zdravog načina života koji se prvenstveno očituje u ostvarivanju ravnoteže fizičkog i psihičkog zdravlja, odnosno različitih aspekata života: prehrane, vježbanja, spavanja.

Glavni je motiv za okretanje zdravoj hrani briga za svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji, posebno kada su u obitelji prisutna djeca mlađe dobi.

Zdravom se hranom nastoji spriječiti pojavljivanje ozbiljnih bolesti kao što su rak, srčane bolesti i dijabetes.

Ipak, unatoč trudu, pred potrošačima se često nalaze i različite barijere, od kojih su najvažnije cijena, nedostupnost proizvoda, manjak vremena za nabavku ili pripremu te primamljivost nezdrave hrane.

Pod zdravom hranom prvenstveno se smatra ona koja je pripremljena od prirodnih sastojaka, bez dodatka konzervansa i umjetno dodanih sastojaka, kao što su npr. različiti zaslađivači ili pojačivači okusa.

Nešto manju važnost ima organska proizvodnja.

KUPOVINA ZDRAVE HRANE
Zdrava se hrana kupuje u širokom rasponu trgovina – od supermarketa i hipermarketa, preko manjih i specijaliziranih trgovina, trgovina zdravom hranom te tržnica.

Pri tome potrošači kupuju različite proizvode u svakom prodajnom kanalu. Općenito trgovine velikih formata nude široki raspon zdravih proizvoda po povoljnijim cijenama, no kvaliteta je upitna.

Na drugom su kraju spektra specijalizirane prodavaonice koje, uz zadovoljavajući izbor, imaju značajno više cijene.

U Hrvatskoj, više negoli na ostalim tržištima, tržnice imaju značajnu ulogu u kupnji zdrave hrane.

Bez obzira na mjesto kupnje, potrošači su spremni platiti 10 do 20% više za hranu za koju smatraju da je zdravija, no za takvo povećanje cijene očekuju neki certifikat ili jamstvo kvalitete.

NAZIV I PAKIRANJE
Unutar zdrave hrane posebno mjesto zauzimaju proizvodi s natpisom Bio ili Organsko.

Potrošači, ni u Hrvatskoj niti na razvijenijim tržištima (npr. Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka), ne razlikuju ta dva pojma, iako organskima pridaju bolju konotaciju.

Pod terminom organskih proizvoda kupci smatraju one koji su uzgojeni bez gnojiva i pesticida, koji nisu genetski modificirani te, ako su obrađeni, ne sadrže konzervanse.

Potpuno drugačije značenje imaju ekološki proizvodi te je značenje prvenstveno vezano za pakiranje koje se mora moći reciklirati i ne smije biti štetno za okoliš.

Kupci zdrave hrane, posebno u situacijama kada se susreću s novim proizvodom, kada kupuju za djecu ili u kućanstvu postoje osobe s nekom preosjetljivošću na hranu, vrlo često proučavaju deklaracije pri čemu se najviše usmjeravaju na rok trajanja, dodatak aditiva i konzervansa te svježinu sastojaka.

KANALI INFORMIRANJA
Za proizvođače i trgovce važni su i podaci o tome na koji se način prikupljaju informacije o zdravoj hrani.

Kao i s mnogim zdravstvenim temama, presudnu važnost za ocjenu relevantnosti pojedine informacije ima izvor informacije, a ne sam komunikacijski kanal kroz koji su informacije dobivene.

U ovom se području najviše cijeni mišljenje liječnika, sportaša i trenera te nutricionista, a informacije se traže kroz različite kanale: internetske pretrage, medicinski portali, društvene mreže te časopisi o zdravlju i povezane televizijske i radijske informacije.

Zaključno, važnost zdrave hrane raste, no kako bi i sami proizvodi bili uspješni na tržištu pri njihovom je kreiranju i prodaji potrebno voditi računa o stavovima i potrebama ciljne skupine potrošača, a posebno je važno izgraditi i održati povjerenje kod kupaca.