Slovenski ministar gospodarstvo Zdravko Počivalšek ocijenio je kako odluka ljubljanskog Okružnog suda da ne prizna postupak izvanredne uprave Agrokora u Sloveniji otvara mogućnost da se stabilizacija Mercatora odvija na brži i učinkovitiji način.

Nadležni sud u Ljubljani sredinom srpnja priznao je postupak izvanredne uprave u Sloveniji, a nakon žalbi na tu odluku slovenske vlade i Sberbanke, Okružni je sud u Ljubljani danas objavio ranije donesenu odluku kojom je odbacio žalbu odnosno prigovor slovenske Vlade, ali je odobrio prigovor Sberbank of Russia i Sberbank iz Ljubljane i ukinuo odluku o priznanju postupka izvanredne uprave u Sloveniji.

“U svakom slučaju, naš je cilj i ovako postignut”, kazao je u izjavi novinarima ministar Počivalšek, uz napomenu da odluku suda ne može detaljnije komentirati dok je ne prouči.

Počivalšek je istaknuo i kako je stabilizacija Mercatora i dalje glavni cilj slovenske države u ovom slučaju.

Odluka suda otvara mogućnost da se stabilizacija Mercatora odvija “na brži i učinkovitiji način”, mišljenja je Počivalšek.

Okružni sud u Ljubljani žalbu slovenske vlade je odbio “zbog nedostatka pravnog interesa”, dok je žalbu ruske Sberbanke prihvatio jer je procijenio da hrvatski ‘lex Agrokor’ ne poštuje načela ravnopravnog tretmana vjerovnika, što je, kako su naveli u rješenju, “jedno od temeljnih načela insolventnih postupaka i dio javnog poretka Slovenije”.

I iz Agrokora su u četvrtak naveli kako je sud odobrio prigovor Sberbank of Russia i Sberbank iz Ljubljane i ukinuo odluku o priznanju postupka izvanredne uprave u Sloveniji te da je takvu odluku donio jer smatra da postupak izvanredne uprave nije sukladan definiciji stranog insolventnog postupka po slovenskom insolventnom zakonu.

Iz Agrokora su najavili da će na tu odluku uložiti žalbu Vrhovnom sudu Slovenije, koju već pripremaju Agrokorovi odvjetnici u Sloveniji.

“Odluka suda u Ljubljani nema nikakvog utjecaja na daljnji tijek postupka izvanredne uprave i istodobno nema nikakav utjecaj na imovinu Agrokor koncerna u Sloveniji, između ostalog zbog činjenice da do odluke Vrhovnog suda Slovenije o žalbi sve posljedice odluke o priznavanju i dalje ostaju na snazi”, istaknula je izvanredna uprava Agrokora u izjavi.

Slovenski mediji u četvrtak prenose interpretacije slovenskih pravnika prema kojima bi, potvrdi li Vrhovni sud odluku Okružnog suda iz Ljubljane, to značilo da bi Sberbank mogla tražiti ovrhu Agrokorove imovine u Sloveniji, odnosno dionica Mercatora u kojemu Agrokor ima gotovo 70-postotni udio, a nakon što je Sberbank ovrhom preuzeo Mercatorove dionice koje su bile u vlasništvu Ivice Todorića.

Naime, Sberbank of Russia u lipnju je na temelju založnog prava za kredite dane Agrokoru zaplijenila 18,53 posto dionica Mercatora koje su bile u vlasništvu Agrokor Investment AG sa sjedištem u Nizozemskoj, tvrtke u stopostotnom vlasništvu Ivice Todorića.

Iz uprave Mercatora u četvrtak su na molbe za komentar najnovije situacije naveli da odluku suda ne komentiraju te da je to u skladu s pravilima korporativnog upravljanja, jer je riječ o pitanjima koji se tiču vlasnika tvrtke. (Hina)