zitarice-za-dorucak-u-zdjeli-ftdIstraživanje je pokazalo da hrvatski građani ne zanemaruju prvi, često nazivan i najvažniji obrok dana te kako su im žitarice sve miliji “snack” za doručak

anketa-zitarice-graf-001Istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal o prehrambenim navikama građana kada je riječ o doručku i konzumaciji žitarica za doručak, provedenom tijekom rujna ove godine na reprezentativnom uzorku od 402 ispitanika, pokazalo je da hrvatski građani ne zanemaruju prvi, često nazivan i najvažniji obrok dana te kako su im žitarice sve miliji “snack” za doručak.

Naime, da je doručak obrok koji nikada ne propuštaju ističe ukupno 243, odnosno 60,4% ispitanih u okviru uzorka.

S druge strane, četvrtina anketiranih kaže kako uopće ne doručkuje, a onih neodlučnih ispitanika koji doručkuju “kako kad” ima 14,4%.

anketa-zitarice-graf-002Na pitanje što najčešće konzumiraju za doručak najveći broj sudionika ankete kao odgovor ističe kruh s namazom (40,5%). Slijede žitarice s 15,3% i mesni naresci s 11,3%, dok su peciva omiljena kod 9,6% građana. Omlet, odnosno jaja konzumira njih 5%, voće 4,3%, a nešto drugo preostalih 14%.

Kada je riječ o jutarnjem piću, Hrvati su gotovo podjednako kavopije (navodi 26,2%), koliko i “mlijekopije” (24,9%). Čaj uz doručak konzumira 19,6% ispitanika, vodu 8%, tekući jogurt 6,31%, a sok od naranče i bijelu kavu njih 4,3%.

Istraživanje je pokazalo kako su hrvatski potrošači sve skloniji i konzumiranju žitarica za doručak. Naime, upitani jesu li ikada konzumirali žitarice za doručak potvrdno odgovara 63,5% anketiranih.

anketa-zitarice-graf-003Među njima je najviše onih koji žitarice za doručak konzumiraju barem jednom tjedno, što navodi 40,3% sudionika ankete.

Svakodnevno ili gotovo svakodnevno žitarice doručkuje 23%, dok onih koji to rade tek jednom mjesečno ima 22%.

Barem jednom godišnje ili čak rjeđe od toga žitarice za doručak priušti si 14,6% ispitanih građana.

Istraživanje je provedeno krajem rujna 2011. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 402 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.