Žitarice za doručak: Vrijednosni rast kategorije

Kategorija žitarica za doručak tijekom 2019. godine zabilježila je rast ukupne vrijednosne prodaje u odnosu na prethodnu godinu pri čemu su svi segmenti kategorije poboljšali prodaju.

Kategorija žitarica za doručak uključuje cornflakese, muesle te žitarice za doručak.
U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, kategorija žitarica za doručak zabilježila je rast ukupne vrijednosne prodaje u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći udio u vrijednosnoj prodaji ima segment muesli s 47%, na drugom mjestu smjestile su se žitarice s 43% udjela, iza kojih je cornflakes sa 10%. U posljednjih godinu dana svi segmenti kategorija žitarica za doručak zabilježili su rast vrijednosne prodaje u odnosu na isti period prošle godine.

U količinskoj prodaji muesli imaju udio od 50%, dok su drugu polovicu podijelile žitarice s 36% i cornflakes s 14% udjela.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 75% ukupne vrijednosne prodaje kategorije žitarica za doručak ostvaruje se kroz moderne formate u koje ulaze hipermarketi (>2.500 m2) i supermarketi (301 – 2.500 m2).

Manji udio, od 25% vrijednosne prodaje, ostvaruje se kroz trgovine mješovitom robom (<300 m2), dok kroz convenience kanal, u koji pripadaju kiosci i trgovine na benzinskim postajama, odlazi samo 0,02% ukupne vrijednosne prodaje cijele kategorije.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 42% vrijednosne prodaje kategorije žitarica za doručak. Abecednim redoslijedom oni su: Mogador, Nestle i Podravka.

Prethodni članakGoran Pezelj direktor Adria regije Meteor grupe
Sljedeći članakZlatna košarica 2020. – Konzum najbolji trgovac, Vajda proizvođač godine