gorenjka-cokolade-midiLjubljansko Žito započelo je prodaju čokoladnog brenda Gorenjka pa se slovenski poslovni list Finance bavi temom mogućeg kupca.

Njega vide prije svega u krugu regionalnih kompanija. Posao bi mogao biti vrijedan između pet ili sedam milijuna eura. U posljednje dvije godine vrednovanje ovakvih kompanija znatno je smanjeno pa se one prodaju po vrijednosti između 5 i 7x EBITDA.

U listu predmnijevaju kako bi najozbiljniji kupac moglo biti Zvečevo.

– Dvije godine nismo u kontaktu sa Žitom. Kad dobijemo više informacija donijet ćemo odluku, načelno smo zainteresirani, rekao je Zdravko Alvir, prvi čovjek Zvečeva.

Gorenjka bi, uvjeren je, dobro dopunila proizvodnju Zvečeva. U krug mogućih kupaca ulaze i Kraš, Soko Štark, Swisslion Takovo i Pionir. U Atlantic Grupi koja je vlasnica Soko Štarka kažu da trenutno nemaju planova za širenje.

Iz Kraša se zasad ne oglašavaju. Gorenjka zanima i Davida Dobnika iz Čokoladnog ateljea Dobnik. Poznavatelji tvrde kako je malo vjerojatno da će se za Gorenjku natjecati neka od multinacionalnih kompanija. (SEEbiz)