Stabilan rast u Češkoj i Slovačkoj, značajno širenje poslovanja u Adriatic regiji, mnogi novi brendovi u portfelju Grupe

Iza sadašnjeg uspjeha Kofole stoji vizija obitelji Samaras koja je otvorila veliki iskorak za Kofolu. Otac i sin Kostas i Jannis su od napola zaboravljene marke Kofola uspjeli napraviti omiljeni brend i od malog obiteljskog poduzeća stvoriti društvo s najkompleksnijim portfeljem u Češkoj i Slovačkoj koji posluje na četiri tržišta europskih zemalja te u globalu zapošljava dvije tisuće zaposlenika.

Proizvodni portfelj Kofole u Češkoj i Slovačkoj sastoji se od tradicionalnog napitka sličnog Coli s tradicionalnom recepturom Kofola, izvorske vode Rajec, sirupa Jupi, napitka od grožđa Vinea, sokova za djecu Jupik, energetskih napitaka Semtex te drugih tradicionalnih čehoslovačkih brendova kao što su Chito, Top Topic i Citro Cola.

Posljednja inovacija su sokovi od svježeg voća i povrća UGO. Osim toga Kofola puni i distribuira RC Cola i Orangina napitke prema licenci. Kofola je ekskluzivni distributer brendova Evian i Badoit za Češku i Slovačku te tradicionalne mineralne ljekovite vode Vincentka za češki veleprodajni kanal i HORECA segment.

Od početka 2015. godine Kofola je ekskluzivni distributer Rauch proizvoda za područje Češke i Slovačke. Najznačajniji proizvodi iz portfelja Hoop Polska koji se prodaju na poljskom tržištu su sirupi Paola, Hoop Cola, mineralna voda Arctic te dječji sokovi Jupík.

U 2015. slovenska tvrtka Radenska postala je član Kofola grupe, a 2016. tradicionalnim brandovima voćnih napitaka Ora i Oaza u portfelju Radenske, pridružu ju se i popularni hrvatski brendovi pića Nara, Inka i Voćko. Radenska je prošle godine postala proizvođač i distributer pića Pepsi, Mirinda i 7Up za hrvatsko tržište, a 2016. godine Kofola grupa kupila je i hrvatskog proizvođača mineralne vode Studenac.

Kofola grupa je napredovala u Češkoj, Slovačkoj i Adriatic regiji dvije godine za redom
Stabilan rast u Češkoj i Slovačkoj, značajno širenje poslovanja u Adriatic regiji, mnogi novi brendovi u portfelju Grupe, rapidan rast UGO mreže salaterija i barova te poduzete mjere oporavaka na poljskom tržištu – tako je poslovanje Kofola grupe izgledalo prošle godine. EBITDA pokazatelj ostao je na razini prošlogodišnjih 1,1 milijardi CZK.

Prodaja je 2016. godine bila 2,7 posto niža u usporedbi s 2015. godinom, a uzrok za to je promjena poslovnog modela koja je u tijeku u Poljskoj. Bila je to događajima veoma ispunjena godina za Kofola grupu. Još od upisa dionica na Prašku burzu pretprošle godine, kompanija je uspjela značajno proširiti poslovanje u Adriatic regiji. Kofola je na hrvatskom tržištu kupila proizvođača prirodne mineralne vode Studenac, dok su od Badela 1862 preuzeta tri tradicionalna brenda Voćko, Nara i Inka.

Kofola grupa je napredovala u Češkoj, Slovačkoj i Adriatic regiji dvije godine za redom. Prodajni rezultati na razini grupe su porasli 7,8 posto ne uključujući Poljsku, dok je EBITDA pokazatelj rastao 6,6 posto. Brend Kofola je tradicionalno najviše potegnuo, no dobre rezultate postigli su Rauch, Vinea i Radenska.

Jedan od najnovijih brendova u Kofolinom portfelju pokazao je najveći polet, a riječ je o brendu UGO koji je uspio povećati prihode za 53 posto na godišnjoj razini, odnosno za više od 100 milijuna CZK kroz 73 UGO salaterije i bara. UGO će u 2017. godini nastaviti razvijati koncept salaterija te će ih ustrojiti u formi franšize. Također će investirat u otvaranje novih UGO barova te proširiti točke distribucije UGO sokova proizvedenih pod visokim tlakom. Na taj bi način svježi sokovi došli do što većeg broja kupaca u 2017. godini.

O budućim planovima društva Radenska d.o.o. na hrvatskom tržištu
Nakon što su se tri srca Radenske pridružila mnoštvu snažnih brendova Grupe Kofola slovenskim srcima pridružili su se nekada snažni no još uvijek poznati brendovi Studenac, Studena i Lero.

Akvizicijom donedavna snažnog igrača na HORECA tržištu ali i u hladnjacima trgovačkih lanaca nova uprava pojačana češkim i slovačkim stručnjacima planira oživjeti ove brendove i vratiti iz na staze stare slave.

Novi prodajni tim ima pred sobom velike izazove, a cilj je više nego jasan – biti na tržištima jugoistoka Europe i puno više od onoga što su nekada bili i još značajnije mjesto u velikoj obitelji Grupe Kofola.

Strategija Kofole je uvijek bila sačuvati lokalni brand i ulagati u njega te mu na taj način omogućiti lakši povratak na poziciju koja mu pripada. Filozofija rada i taj odnos s lokalnim brendom vidljiv je i na primjeru Radenske. Sustavnim radom i prilagođavanjem zahtjevima modernog tržišta Radenska se vratila na staze stare slave i dalje zadržala emotivnu komponentu koja ju je povezivala s potrošačima.

U Radenskoj očekuju da će prodajni rezultati biti na razini 2016. godine te intenzivno rade na integraciji Studenca u Kofola grupu. Planirana su i nova zapošljavanja u odjelima prodaje, marketinga te administracije.