Zoran Maksić - HUP

Industrija jakih alkoholnih pića daje značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu budući da je iznimno bitna karika u turističkoj i ugostiteljskoj ponudi bilo koje zemlje, a posebno Hrvatske koja se i pozicionira kao važno turističko odredište u Europi, ističe Zoran Maksić, predsjednik HUP-Koordinacije proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Inicijativom promicanja odgovorne konzumacije Hrvatska se priključila brojnim europskim državama koje u sklopu međunarodnih mrežnih stranica www.responsibledrinking.eu promiču odgovorno konzumiranje alkohola u Europi, naglašava Maksić.

Možemo li na početku predstaviti HUP-Koordinaciju proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića. Koliko tvrtki okuplja te koji je njen glavni cilj?
Koordinaciju proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića pri HUP-u osnovale su 2019. godine tvrtke Badel 1862 d.d., Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o., Diageo Croatia d.o.o., G3 Spirits d.o.o., Pernod Ricard Croatia d.o.o., PPD Croatia d.o.o. i Stock d.o.o. Koordinacija je usmjerena na rješavanje izazova na tržištu kroz održavanje otvorenog dijaloga sa svim relevantnim dionicima kao i na uspostavljanje poslovno orijentiranog zakonodavnog okruženja te promicanje odgovorne konzumacije.

Ako bismo skupili sve ove tvrtke pod jedan financijski kišobran, možete li reći koliki je njihov kombinirani godišnji prodajni rezultat na hrvatskom tržištu?
Možemo dati procjene dijelom na razini industrije i dijelom na razini Koordinacije. Tržište većinom čine domaći proizvodi – oko 77 posto jakog alkoholnog pića domaće je proizvodnje, ostalo čine distributeri i uvoznici. Procjenjuje se da je u proizvodnji jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj zaposleno više od 1.500 ljudi te Koordinacija u lancu vrijednosti podržava oko 5.300 radnih mjesta. Prema podacima iz 2020. godine, indirektna zaposlenost u industriji posluživanja hrane i pića broji 35.000 zaposlenih osoba. Ukupan iznos izravnih i neizravnih poreznih izdvajanja koje osiguravaju članice Koordinacije iznosi oko 1,1 milijardu kuna poreza i doprinosa.

Tvrtke članice su konkurenti na tržištu, ali zasigurno je svima u interesu da se cijela kategorija i industrija jakih alkoholnih pića razvija u pozitivnom i odgovornom ozračju. Koja su glavna područja u kojima se prožima zajednički interes svih vaših članica?
Industrija jakih alkoholnih pića daje značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu budući da je iznimno bitna karika u turističkoj i ugostiteljskoj ponudi bilo koje zemlje, a posebno Hrvatske koja se i pozicionira kao važno turističko odredište u Europi. Zajednički ciljevi obuhvaćaju promociju tradicionalnih domaćih i međunarodnih proizvoda, djelovanje u području zakonodavnih odredbi na području alkoholnih proizvoda te smanjenje crnog tržišta alkoholnih pića. Zajedno smo ujedinjeni u promociji odgovorne konzumacije kroz edukativne programe i kampanje za podizanje svijesti, a zalažemo se za implementaciju visokih standarda u odgovornoj marketinškoj komunikaciji.

Odgovorna konzumacija alkohola svakako je jedna od glavnih zajedničkih tema na kojima radite pa ste slijedom toga ove godine pokrenuli aktivnosti usmjerene na prevenciju maloljetničke konzumacije alkohola. Možete li reći što sve uključuju ove aktivnosti te kakva je situacija u Hrvatskoj u usporedbi s drugim zemljama?
HUP-Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića pokrenula je nekoliko kampanja u cilju dodatnog informiranja o važnosti umjerene i odgovorne konzumacije, a za HoReCa kanal pokrenula je edukativni trening “Poslužujem odgovorno” o odgovornom posluživanju alkohola u ugostiteljskim i uslužnim objektima, kako bi djelovala i potaknula prevenciju maloljetničke konzumacije alkohola. Povratne informacije “s terena” kažu da im je edukacija iznimno korisna u savjetima i metodama komunikacije s gostima objekata, a neki hotelski objekti su već tražili dozvolu za njeno korištenje kao pomoć u edukaciji svojih kadrova.

Edukativna platforma naslonjena je na osnovnu edukativnu stranicu Koordinacije www.konzumirajodgovorno.hr, koju smo također pokrenuli ove godine, na kojoj se mogu naći korisne informacije o utjecaju alkohola na zdravlje, a roditelji mogu pronaći savjete koji će im pomoći pristupiti i razgovarati s djecom i mladima kada je riječ o alkoholu. Inicijativom promicanja odgovorne konzumacije Hrvatska se priključila brojnim europskim državama koje u sklopu međunarodnih mrežnih stranica www.responsibledrinking.eu promiču odgovorno konzumiranje alkohola u Europi.

Zoran Maksić, predsjednik HUP Koordinacije proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića. (Foto: Vedran Peteh / CROPIX)

Koordinacija je ujedno s 11 europskih zemalja lansirala kviz o odgovornoj konzumaciji alkohola i podržala projekt koji je pokrenuo spiritsEUROPE, europsko udruženje koje okuplja sektor jakih alkoholnih pića kroz 31 nacionalno udruženje. Kakvi su rezultati ovih nastojanja, kako na hrvatskoj, tako i na europskoj razini?
Tako je, zajedno s 11 europskih zemalja pod okriljem SpiritsEUROPE-a lansirali smo za građane kviz o odgovornoj konzumaciji alkohola. Kviz pruža smjernice i odgovore na ključna pitanja o umjerenoj konzumaciji alkohola, pojašnjava razlike između umjerene i pretjerane konzumacije, sadrži savjete o odgovornom uživanju i objašnjava razlike u alkoholnim pićima. Kvizu se može pristupiti preko web stranice konzumirajodgovorno.hr ili direktno putem linka http://edapp.click/spiritseu-hr. Hrvatska je ostvarila najbolje rezultate od svih europskih zemalja. Kvizu je u periodu kraćem od mjesec dana pristupilo oko 1.500 osoba, dvostruko više od prve sljedeće zemlje i koristit ćemo ga ponovno kao alat za edukaciju o važnosti odgovornog odnosa prema konzumaciji alkohola i sprečavanju maloljetničke konzumacije.

Turistička sezona bila je izuzetno uspješna. U kojoj se to mjeri prelilo na pozitivnu prodajnu bilancu tvrtki okupljenih u vašu Koordinaciju?
Iako se ovogodišnja turistička sezona generalno približila 2019., nisu u cijelosti dostignuti svi pokazatelji uključujući broj noćenja i dolazaka gostiju. Uz navedeno, godina je obilježena i brojnim tržišnim izazovima počevši s pandemijom, koja je u početku godine utjecala na poslovanje, pogotovo HoReCa kanala koji su, među ostalim, imali i ograničenje radnog vremena. Uslijedila su događanja u Ukrajini i problemi s kanalima opskrbe pa potom i snažan i kontinuiran rast cijena svih sirovina, ambalaže i energenata. Pred nama je još izazovan kraj godine te ćemo rezultate industrije sagledavati po zaključenju prosinca.

Na koji se način trenutna energetska kriza odražava na poslovanje proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića?
U ovim zahtjevnim vremenima teško je planirati proizvodnju, distribuciju i ostale procese u lancu vrijednosti u kojima ne možete previdjeti kretanje cijena energenata, posebno u onim proizvodnjama u kojima plin primjerice predstavlja i energetsku i sirovinsku osnovu. U ovom periodu kretanje cijena sirovina također poprima dinamična obilježja što će, zajedno s energentima, igrati bitnu ulogu u planiranju i realizaciji poslovanja u prvom dijelu iduće godine.

U ovim je uvjetima uistinu teško i nezahvalno bilo što prognozirati, ali može li se barem naslutiti kakve će trendove donijeti 2023. godina?
Ekonomije usporavaju, Hrvatska je praktički zakoračila u recesiju. Geopolitičke okolnosti, energetska neizvjesnost i inflacija sigurno značajno utječu na planiranje i prognoze u 2023. godini, a nesigurnost i volatilnost nit su koja se provlači kroz sve aktualne prognoze pa tako i naše. Ono što Koordinacija svakako planira raditi u idućoj godini jest nastavak djelovanja u području društveno odgovornih i edukativnih kampanja s ciljem promocije odgovorne konzumacije odraslih i prevencije maloljetničke konzumacije.