Marián Šefčovič – Radenska d.d.

U Hrvatskoj planiramo izgraditi stabilnu podlogu za poslovanje i kupcima ponuditi zanimljiv i raznorodan portfelj proizvoda. Dugoročno želimo ulagati u tržište bezalkoholnih pića s fokusom na lokalno prepoznatljive brendove, ističe Marián Šefčovič, generalni direktor Radenske

Na dobre poslovne rezultate Grupe Kofola u 2015. godini najveći pozitivan utjecaj imala je akvizicija slovenskog brenda Radenska i distribucija Rauchovih pića na čehoslovačko tržište, navodi Šefčovič.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Recite nam nešto o sebi i svojoj dosadašnjoj karijeri. Koliko dugo već radite u kompaniji Kofola ČeskoSlovensko te koje ste pozicije dosad obnašali?
U Kofoli sam počeo raditi 1999. kao prodajni predstavnik i nakon dvije godine postao sam direktor prodaje u Kofoli Slovakia. Kad smo 2011. spojili dva vodstva – češko i slovačko – u čehoslovačko, prešao sam na mjesto direktora prodaje za cijelu regiju. Budući da sam bio u sastavu pregovaračkog tima za akviziciju Radenske, nakon njezina preuzimanja postao sam generalni direktor Radenske.

Možete li nam približiti Kofolu i kao brend i kao kompaniju? Što vas razlikuje od konkurencije te koja su osnovna načela vašega poslovanja?
Kofola je vodeći proizvođač bezalkoholnih pića u središnjoj i istočnoj Europi. Nemamo vodeći brend koji bismo uveli na sva naša tržišta, upravo suprotno: nastojimo poslovati što je više moguće lokalno, poštujući lokalnu kulturu i okruženje.

radenska-intervju-lead01Naše osnovno područje su domaći brendovi s tradicijom i nacionalnim nasljeđem. Tijekom 20 godina postojanja uspjeli smo oživjeti gotovo zaboravljene tradicionalne brendove kao što je Kofolina kola koja je nastala 1960. godine, načinjena s 14 biljaka, a danas je vole i njezini vršnjaci jednako kao i nove generacije. Naš portfelj uključuje više od 30 brendova, od tradicionalnih do novostvorenih proizvoda.

Na koliko tržišta Kofola posluje, koliko proizvodnih pogona imate, kolika vam je godišnja proizvodnja te koliko djelatnika radi u vašoj kompaniji?
Zapošljavamo 1900 radnika u sedam tvornica na četiri tržišta središnje i istočne Europe – u Republici Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Poslujemo i na hrvatskom te na ostalim tržištima bivše Jugoslavije.

Kako je Kofola pozicionirana na tržištu bezalkoholnih pića u zemljama u kojima poslujete? Na kojim ste sve tržištima vodeći na tržištu u ovom segmentu?
U Češkoj je proizvod Kofole omiljeno bezalkoholno piće u HoReCa sektoru, u točenom obliku. Kofola kao brend drži visoko drugo mjesto u češkoj maloprodaji u cola segmentu kategorije gaziranih bezalkoholnih pića te dominira kategorijom u HoReCa kanalu s tržišnim udjelom od skoro 50 posto.

Drugi veliki brendovi koji se natječu na tržištu Češke uključuju Jupí, koji je broj jedan u kategoriji sirupa, i UGO koji je bez sumnje broj jedan kad je u pitanju koncept svježih sokova i salata barova.

Kofola c.1Tu su i Rajec, Jupík, Semtex i Top Topic koji su svi strateški važni u svim kategorijama bezalkoholnih pića te čine jedinstven portfelj naširoko prepoznatih brendova.

U Slovačkoj osim Kofole, koja drži čvrstu drugu poziciju u slovačkoj maloprodaji u 2014. te dominira cola segmentom u kategoriji gaziranih bezalkoholnih pića u HoReCa distribucijskom kanalu s tržišnim udjelom od skoro 56 posto, drugi veliki brendovi su i Rajec, koji je uvjerljivo vodeći u kategoriji voda i u maloprodaji i u HoReCa kanalu, i Vinea kao broj jedan u ostalim segmentima kategorije gaziranih bezalkoholnih pića koja je i neizostavan brend u ponudi slovačkoga HoReCa kanala.

U Poljskoj su glavni brendovi Hoop Cola, kao predstavnik gaziranih bezalkoholnih pića u cola segmentu, i Paola koja je vodeći brend sirupa. Prisutnost grupe na tržištu Slovenije određuje uglavnom brend Radenska koji je dominantni broj jedan u kategoriji vode i u maloprodajnom i u HoReCa segmentu tržišta.

Koliki je godišnji prihod Kofole u 2015. godini? Jeste li zadovoljni ostvarenim rezultatima?
Možemo s puno zadovoljstva ustvrditi kako smo imali iznimno uspješnu godinu. U 2015. Grupa Kofola povećala je godišnje prihode za 14,6 posto, s 230 milijuna eura u 2014. na 263,6 milijuna eura u prošloj godini.

Operativna dobit istodobno je povećana za 33,1 posto, na 21,6 milijuna eura, a dobit prije amortizacije, kamata i poreza (EBITDA) za 20,5 posto, na 40,4 milijuna eura. Na ovako dobre poslovne rezultate najveći pozitivan utjecaj imala je akvizicija slovenskog brenda Radenska i distribucija Rauchovih pića na čehoslovačko tržište.

Na čelu Radenske ste gotovo punih godinu dana. Možete li sažeti svoja iskustva i reći kako ste zadovoljni s dosadašnjom integracijom ove slovenske tvrtke u sastav Kofole?
Da, to je točno. Prošla je godina dana otkad smo preuzeli slovensku tvrtku Radenska. Mogu s pouzdanjem reći da uz sebe imam najbolji tim u cijeloj Sloveniji. Jako se dobro osjećam jer sam pronašao ljude koji doista vole i brend i kompaniju.

radenska-intervju-lead02Polako integriramo Radensku u cijelu grupu, ali i ugrađujemo kulturu naše tvrtke koja je prijateljski nastrojena, otvorena i lokalno usmjerena te sam duboko uvjeren kako se takav pristup sviđa našim zaposlenicima.

Radenska je nekoć bila sinonim za mineralnu vodu uz koju su odrastale generacije potrošača u bivšoj Jugoslaviji. O njenoj popularnosti najbolje govori podatak da je ukupna današnja prodaja Radenske tek 5 posto nekadašnjeg prodajnog volumena. Kako planirate “vodu s tri srca” vratiti na stare staze slave?
Znamo da se vrijeme ne može vratiti. Radenska je dugo bila uspavana ljepotica. U međuvremenu je izrasla stvarno snažna konkurencija, a sada je na nama da se prema tome adekvatno postavimo. Radenska je vrlo dobar brend i ljudi ga se sjećaju. Kvaliteta i nutritivne vrijednosti tog proizvoda su iznimni pa je to više nego dobra baza za daljnji razvoj.

Posvetimo se sada hrvatskom tržištu na kojem ste posljednjih mjeseci bili iznimno aktivni. Preuzeli ste od Badela 1862 distribuciju PepsiCo asortimana te ste postali franšizna punionica za Pepsi, Mirindu i 7UP za Hrvatsku. S obzirom na to da vam je Pepsi prirodni konkurent, možete li nam pojasniti ovaj poslovni potez?
Od početka našeg pojavljivanja u jadranskoj regiji imali smo dva cilja – stabilizirati poslovanje Radenske kao našeg prvog stupa i pripremiti ga za daljnji razvoj, te drugi stup – stalno, polako, ali sigurno vratiti se na tržišta bivše Jugoslavije.

S obzirom na zemljopisni položaj i sličnost jezika, smatrali smo da bi bilo vrlo prirodno da uđemo i na hrvatsko tržište iako su nas mnogi odgovarali od tog poteza. Konkurencija je ovdje snažna i konsolidirana, ali uvjereni smo da bez obzira na to možemo uspjeti.

Franšizni ugovor s kompanijom PepsiCo je sjajan početak, a bonus su nam i tri tradicionalna brenda koja smo preuzeli: Nara, Inka i Voćko. Svjesni smo činjenice da ovdje ne možemo poslovati samo s Radenskom i tako postati relevantan igrač na tržištu. Cilj nam je izgraditi širok portfelj proizvoda u tržišnom segmentu bezalkoholnih pića i svojim kupcima biti pravi partner.

Spomenuli ste brendove gaziranih bezalkoholnih pića Nara i Inka te brend voćnih sirupa Voćko koje ste preuzeli od Badela 1862. Gdje se ovi brendovi sada proizvode te koji su vam daljnji planovi u njihovom tržišnom nastupu?
Sve proizvodimo u tvornici Radenske. Najveći potencijal vidimo u kategoriji sirupa u kojoj je Kofola i tradicionalno vrlo jaka. To je kategorija koju jako dobro poznajemo i u kojoj možemo poslovati.

radenska-intervju-lead03Nara i Inka su zgodan dodatak našem portfelju i u skladu s time ćemo s njima raditi. U Kofoli volimo tradicionalne lokalne brendove, volimo s njima raditi i uistinu nas vesele izazovi koji nas ovdje očekuju.

Kako su tekli pregovori s Badelom te što je bilo presudno za odluku da ovako snažno zakoračite na hrvatsko tržište?
Pregovori nisu bili laki, ali vođeni su vrlo profesionalno i na kraju smo postigli vrlo dobar dogovor. Kao što sam već rekao, cilj nam je izgraditi stabilnu podlogu za poslovanje i kupcima ponuditi zanimljiv i raznorodan portfelj proizvoda.

Dugoročno želimo ulagati u tržište bezalkoholnih pića i usredotočiti se na HoReCa segment. Želja nam je nuditi pića u kojima će naši kupci uživati i koja će im se svidjeti. I naposljetku, ali vrlo važno: želimo biti stabilan i uvažen poslovni partner.

Prethodni članakMapa Znanja vas poziva na dva zanimljiva seminara
Sljedeći članakSredstva za čišćenje kućanstva – Tržište: Minus i minus ne daju plus