zvijezda-ulje-polica-ftdTvrtka Zvijezda iz sastava koncerna Agrokor u prošloj je godini ostvarila 21,8 milijuna kuna dobiti, što je smanjenje za 29,6 posto u odnosu na godinu ranije, podaci su iz financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni su prihodi tvrtke lani ostvareni u iznosu od 972,39 milijuna kuna i povećani su 3,4 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su povećani 2,9 posto, na 938,4 milijuna kuna.

Na domaćem tržištu ostvareno je 83 posto prihoda od prodaje, a u izvozu 17 posto. Glavna izvozna tržišta Zvijezde su Bosna i Hercegovina i Slovenija, napominju u tvrtki.

Ukupni rashodi Zvijezde lani su iznosili 944,9 milijuna kuna i povećani su 4,9 posto u odnosu na godinu prije.

U tvrtki napominju kako je povećanje poslovnih rashoda veće od povećanja poslovnih prihoda zbog većeg rasta cijena sirovina.

Kako se navodi u objašnjenjima poslovodstva, lani je Zvijezda, proizvođač jestivih ulja, margarina, majoneza i drugih prehrambenih proizvoda, u investicije uložila ukupno 15,14 milijuna kuna, a najznačajnija su ulaganja u izgradnju pročišćivača otpadnih voda, izgradnju spremničkog prostora te sanaciju punionice i rafinerije. (H)