U ožujku je zabilježen rekordan broj objava. Mjesec u kojem je zadnji put zabilježeno više od 600 objava bio je lipanj 2013. godine kada je Mercator prodan Agrokoru

bullet-medijski-barometarTreći ovogodišnji mjesec donio je rekordan broj objava, njih čak 653. Koliko je to vrijedan rezultat pokazuje i podatak da je više od 600 objava zadnji puta zabilježeno u lipnju 2013. godine kada je potpisom Ugovora o kupoprodaji realizirana transakcija prodaje dionica Mercatora hrvatskom Agrokoru.

U ožujku se ove godine nije dogodio neki novi “posao stoljeća”, samo se malo više pisalo, pogotovo o vodećem trojcu.

U odnosu na prošli mjesec za Konzum je zabilježeno 88, za Tommy 28 te za Lidl 51 objava više. Vodeći su zadržali svoje prošlomjesečne pozicije, a Spar i Kaufland su zamijenili mjesta pa je Spar sada na četvrtom, a Kaufland na petom mjestu.

AKTIVNOST VODEĆIH
trgovacki lanci-broj objavaPoslovanje je tematika o kojoj se najviše pisalo za sva tri vodeća trgovačka lanca. Udio objava o poslovanju za Konzum iznosi 37%, za Tommy 47%, a za Lidl 51%. Nastavilo se pisati o Konzum kliku, novom konceptu online trgovine, te je objavljeno kako je investicija uključila i nova vozila za prijevoz robe.

Naručeni artikli bit će isporučeni u jednom od 21 Mercedes-Benz Sprintera 316 CDI sa standardnim podvozjem na koje je nadograđena pomoćna šasija i hladnjača s agregatom. Poseban naglasak stavljen je na kontrolu kvalitete namirnica te njihovo slaganje i pakiranje.

Konzum je uveo i samonaplatne blagajne koje je instalirao u 24 svoja centra, a krajem mjeseca objavljeno ja da traži više od 700 sezonskih djelatnika za svoje prodavaonice duž cijele obale. Oni najbolji će pak dobiti priliku i za stalno zaposlenje i napredovanje u kompaniji.

Uoči objave poslovnih rezultata za 2015. godinu, mediji podsjećaju kako je Tommy u godini ranije ostvario najveći prihod i dobit na području splitske aglomeracije. Naime, ovaj je splitski trgovac poslovnu 2014. zaključio s više od 59 milijuna kuna dobiti, a prihod mu je premašio dvije milijarde kuna.

Lidl je u 2015. godini izvezao hrvatskih proizvoda na inozemna tržišta u vrijednosti od 8,9 milijuna eura, dok je godinu ranije izvoz iznosio 5,7 milijuna. Za rast je zaslužna odlična suradnja s dobavljačima i kvaliteta proizvoda, javili su iz Lidla.

PORTALI U VEĆINI
teme o kojima mediji pisu kada je rijec o trgovackim lancimaTematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje. Udio objava iznosi 42% od ukupnog broja zabilježenih objava, a slijedi tematika vezana za asortiman i cijene s 26%. Neke velike razlike u udjelu objava prema vrsti medija u ožujku nije bilo. Nešto malo iznad polovice (51%), objavljivano je na portalima.

Mediji koji su pojedinačno najviše objavljivali o trgovačkim lancima su dnevnik 24 sata, Slobodna Dalmacija te jatrgovac.hr.

U ožujku se o svim temama više objavljivalo na portalima, osim kad se radi o asortimanu i cijenama proizvoda gdje je ipak zabilježen veći broj objava u tiskovinama. Tu je također zabilježena i najveća razlika unutar teme, 73,1% u tiskovinama, u odnosu na 26,9% na portalima.

ines-kovacic-pressclipping-potpis