Rast indeksa na Wall Streetu potaknuo je skok cijena nafte na najviše razine u šest mjeseci te vijest da je Berkshire Hathaway, tvrtka uglednog investitora Warrena Buffetta, kupila udjel u proizvođaču iPhonea vrijedan oko milijardu dolara

Apple-Store-midiNa Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi skočili 1 posto, zahvaljujući rastu cijena nafte i oporavku dionice Applea.

Dow Jones skočio je 1 posto, na 17.710 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,98 posto, na 2.066 bodova, a Nasdaq indeks 1,22 posto, na 4.775 bodova.

Nakon tri tjedna pada, jučer su burzovni indeksi znatno porasli jer su se oporavile cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše u rudarskom i energetskom sektoru.

Zahvaljujući skoku cijena nafte na najviše razine u šest mjeseci, dionice u energetskom sektoru ojačale su 1,6 posto.

“S cijenama nafte koje se čvrsto drže iznad 40 dolara po barelu, pritisci povezani s energetskim tržištem znatno su popustili”, kaže Jason Pride, direktor u tvrtki Glenmede Investment and Wealth Management.

Znatno je na tržište utjecao i skok cijene dionice Applea za 3,7 posto, nakon što je objavljeno da je Berkshire Hathaway, tvrtka uglednog investitora Warrena Buffetta, kupila udjel u tom proizvođaču iPhonea vrijedan oko milijardu dolara.

Dionica Applea izgubila je oko petine svoje vrijednost u posljednjih mjesec dana od kada je taj tehnološki div izvijestio da je u prvom tromjesečju zabilježio prvi pad prihoda na godišnjoj razini u posljednjih 13 godina.

“Nafta je i ovoga puta glavni pokretač tržišta, no skok cijena dionica ne bi bio tako snažan da tržište u posljednje vrijeme nije bilo slabo”, kaže Jim Paulsen, strateg u tvrtki Wells Capital Management.

U posljednja tri tjedna cijene su dionica na Wall Streetu pale zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva i anemičnih poslovnih rezultata kompanija.

Sezona objava poslovnih izvješća za prvo tromjesečje je pri kraju, a u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale treće tromjesečje zaredom na godišnjoj razini.

Unatoč snažnom rastu indeksa, ulagači su i dalje suzdržani, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 7,2 milijarde.

Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,21 posto, na 6.151 bod, dok je pariški CAC oslabio 0,18 posto, na 4.312 bodova. U Njemačkoj se zbog blagdana jučer nije radilo. (banka.hr/Hina)