Zagrebački Ekonomski fakultet i tvrtka Deloitte organizirali su treću Poreznu konferenciju: Utjecaj porezne politike na investicije i zapošljavanje. Cilj konferencije bio je potaknuti razmjenu ideja i mišljenja te pružanje praktičnih preporuka za unapređenje poreznog sustava Republike Hrvatske kroz dijalog glavnih sudionika i predstavnika poreznih obveznika i države.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva financija RH, programski partneri konferencije su bili Institut za javne financije i Intra-europska organizacija poreznih uprava (IOTA). Konferencija je okupila ugledne znanstvenike, gospodarstvenike i porezne stručnjake u Hrvatskoj.

U ime organizatora sudionike su pozdravili izv. prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, prodekanica Ekonomskog fakulteta – Zagreb, Dražen Nimčević, partner u Deloitteu Hrvatska te prof.dr.sc. Hrvoje Šimović, Ekonomski fakultet – Zagreb.

Na konferenciji su održana tri predavanja i dvije panel diskusije. Predavanje na temu Četiri kruga porezne reforme u Hrvatskoj održao je ministar financija dr.sc. Zdravko Marić, dok je František Imrecze, izvršni tajnik Intra-Europske organizacije poreznih administracija (IOTA) održao predavanje na temu Uloga Porezne uprave na investicijsko okruženje. Zvonimir Novak, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta održao je predavanje na temu Novi Zakon o poticanju ulaganja.

U sklopu konferencije povela se rasprava o aktualnim poreznim temama u okviru dva panela:
• Panel 1. Oporezivanje budućnosti
• Panel 2. Utjecaj poreza na investicije i zapošljavanje

Na konferenciji su se čule poruke koje se odnose na daljnje porezno rasterećenje gospodarstva, a posebno novosti u oporezivanju u budućnosti. Poseban naglasak stavljen je na nužnost digitalne i analitičke transformacije porezne uprave, sprečavanje prevara kod PDV-a, jačanje internih procesa i transparentnosti države kod oporezivanja. Također, mogla su se čuti iskustva poreznih promjena u Slovačkoj i Poljskoj posebno u kontekstu demografskih mjera i oporezivanja mladih.

Navedena iskustva prenijeli su bivši poljski ministar financija Mateusz Szczurek i bivši slovački ravnatelj porezne uprave František Imrecze. Zasebna rasprava povedena je oko važnosti investicija i zapošljavanja. Predstavnici turističkog i građevinskog sektora te automobilske industrije istaknuli su važnu ulogu poreznog sustava u tom pogledu, poglavito u segmentu pojednostavljenja sustava i poreznog rasterećenja gospodarstva. Investicije su ocijenjene kao važan generator razvoja u budućnosti budući da su još uvijek na razinama ispod pretkriznih godina.