A1 Hrvatska u 2020. godini ostvarila je 428,1 milijun eura ukupnih prihoda, što je 1,1 posto manje nego u 2019. te operativnu dobit (EBITDA) od 143,4 milijuna eura ili 1,2 posto manju, doznaje se iz te telekomunikacijske tvrtke.

Osim nepredvidivih i izvanrednih okolnosti uzrokovanih covid-19 pandemijom, na poslovne rezultate A1 Hrvatska utjecale su posljedice značajnih potresa na zagrebačkom i sisačko-moslavačkom području, napominju iz A1.

Pad ukupnih prihoda i dobiti (EBITDA) ponajviše je rezultat manjeg prihoda od posjetitelja u roamingu i slabljenja vrijednosti kune, kao i povećanja rizičnih odnosno nenaplativih potraživanja.

Kako je prošle godine odgođena dodjela spektra za 5G mrežu, nisu se ostvarile planirane značajne investicije u tehnologiju i radiofrekvencijski spektar za tu mrežu, a ako se uzmu u obzir i značajnije investicije u radiofrekvencijski spektar u 2019., u 2020. je zabilježena niža razina ulaganja, od ukupno 49,6 milijuna eura, navode iz A1.

Na dobrim rezultatima mobilnog segmenta i potražnji za bežičnim fiksnim internetom tvrtka je ostvarila blago povećanje tržišnog udjela od 1,2 posto te rast broja mobilnih korisnika za 5,3 posto, ali i pad korisnika fiksnih usluga (TV, Internet pristup i telefonija) za 2 posto.

Predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanski naglasio je da je 2020. bila najteža godina otkada posluju u Hrvatskoj, ali i da su im katastrofe poput razornih potresa i pandemije bile i dodatni poticaj da se okrenu zajednici i korisnicima.

“Uz razne pogodnosti za korisnike, sve tehnološke i ljudske resurse fokusirali smo na povećanje mrežnih kapaciteta za rad i školovanje od kuće, omogućavanje novih lokacija, pogotovo bolnicama i drugim ključnim ustanovama te smo donirali više od 3,5 milijuna kuna za pomoć u obnovi nakon potresa i KBC-u Dubrava za nužnu opremu u borbi protiv covida-19”, istaknuo je Dvorjančanski.

U 2020. te kompanija prilagodila promijenjenim korisničkim navikama te je na tržište ‘donijela’ brzine do 1Gbps na optičkoj mreži, s kojom obuhvaća više od 550 tisuća kućanstava.

U 2021. će dovršiti gradnju najmodernijeg podatkovnog centra u regiji, u koji investiraju 11 milijuna eura, a na temelju potpisanih ugovora počeli su i pripremne radnje za razvoj mreža nove generacije, kojima će pokriti 45 tisuća kućanstava na području Ivanić Grada, Kaštela, Solina i njihove šire okolice uz pomoć bespovratnih EU sredstava.

Dvorjančanski najavljuje da nastavljaju gradnju i modernizaciju optičke mreže jer zastarjela pristupna tehnologija temeljena na paricama koči digitalni razvoj Hrvatske, a fokusirani su i na dodjelu radiofrekvencijskog spektra za 5G mrežu.

“Upravo je sada prilika koju država ne bi trebala propustiti u stvaranju pozitivne investicijske klime i zamaha u razvoju telekomunikacijske infrastrukture, koja se pokazala ključnom u izvanrednim situacijama. Spremni smo aktivno podržati gospodarski oporavak i razvoj kroz digitalizaciju hrvatskog društva”, poručuje Dvorjančanski.

Konsolidirani financijski rezultati A1 Hrvatska objavljeni su u sklopu rezultata matične kompanije A1 Telekom Austria Grupa u Beču. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!