Adris grupa u prvom tromjesečju ove godine ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 1,19 milijardi kuna, što je za 11 posto više u usporedbi s prvim tromjesečjem 2021. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 1,11 milijardi kuna i za 16 posto veći je od prihoda ostvarenog u prethodnoj godini. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 173 milijuna kuna, što je rast od četiri posto. Neto dobit u prvom tromjesečju 2022. godine iznosi 12,2 milijuna kuna, što je za 14 posto više od ostvarenja u istom prošlogodišnjem izvještajnom razdoblju.

Analizirajući rezultate tvrtki koje posluju u sastavu Adris grupe – Croatia osiguranje, Maistra i Cromaris – vidljiv je rast svih Adrisovih poslova.

Cromaris nastavlja s višegodišnjim trendom rasta, naglasak na profitabilnosti

U prvom tromjesečju 2022. godine Cromaris je ostvario prodaju od 3.160 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za 20 posto više nego u prva tri mjeseca prošle godine. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 24 posto, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Italije i Španjolske. Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima – 91 posto količinske prodaje i 92 posto prihoda od prodaje. U portfelju diferenciranih proizvoda, koji su u prvom tromjesečju činili 36 posto prihoda, najveći rast ostvaruju novouzgojene vrste ribe – gof i zubatac. Prihodi od prodaje iznose 157 milijuna kuna, što predstavlja rast od 25 posto. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 24 milijuna kuna, što je rast od šest posto, a neto dobit 7,7 milijuna kuna.

Cromaris nastavlja provođenje transformacijskih inicijativa s naglaskom na profitabilnosti.

Ostali poslovi
Tako je Croatia osiguranje učvrstilo svoju lidersku poziciju, ostvarujući rast i premije, i dobiti, i tržišnog udjela. Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija u Hrvatskoj u iznosu od 957 milijuna kuna, što je, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, rast od 14 posto. Tržišni udio iznosi 29,1 posto, pri čemu je u prvom tromjesečju ostvaren rast od 1,5 postotnih bodova.

Turistički segment ostvario je prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 100 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u prva tri mjeseca prošle godine, odnosno 89 posto realizacije iz 2019. godine. Ostvarena je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u iznosu od minus 26 milijuna kuna te EBIT u iznosu od minus 97 milijuna kuna. Operativna dobit na prošlogodišnjoj je razini, uz napomenu da je tvrtka u prvom tromjesečju prošle godine ostvarila 24 milijuna kuna prihoda od COVID potpora.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!