Vinkovački Agro klaster prvi u Hrvatskoj dobio je certifikat GMO FREE za jaja proizvedena u slobodnom uzgoju, rečeno je u ponedjeljak na medijskoj promociji i prezentaciji certifikata u Vukovaru, na kojoj su najavljena i daljnja ulaganja u proizvodnju.

Certifikat GMO FREE za jaja iz slobodnog uzgoja jamči proizvodnju i plasman bez genetski modificiranih sastojaka.

“Agro klaster je osnovan kao trgovačko društvo s ciljem povezivanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s vukovarsko-srijemskog područja, radi prijenosa znanja i tehnologije, a s certifikatom “BEZ GMO” za proizvodnju jaja mislim da smo napravili značajan iskorak”, izjavio je direktor klastera Zdenko Podolar.

Agro klaster po njegovim riječima trenutno okuplja 18 kooperanata te organizira i vlastitu proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja u Soljanima, u što se ulaže 3,5 milijuna kuna.

Kaže da bi pogon u Soljanima mogao biti otvoren za mjesec dana, s kapacitetom 6.000 nesilica, no za početak je u planu držati ih 4.000, a proizvodnja će se širiti ovisno o zahtjevima tržišta.

“Vlastita proizvodnja svojevrsni je jamac održivosti cijelog projekta”, ocjenjuje Podolar te dodaje da je proizvodnja hrane bez GMO sastojaka vrlo aktualna kako u nas tako i u cijeloj Europi, a certifikat jamči najbolju preporuku za proizvod.

“Ovdje nije riječ o velikom obujmu proizvodnje, no ipak o iskoraku koji će u tom pravcu usmjeriti i druge hrvatske proizvođače”, rekao je.

Okupljenih 18 kooperanata ima oko 5.000 koka nesilica, a u ovoj godini je na tržište isporučeno više od 700.000 jaja, no proizvodnja i plasman bili bi veći da nije bilo problema s epidemijom i ograničenom turističkom sezonom.

Podolar je posebno naglasio da je interes proizvođača za uključivanje u Agro klaster vrlo velik, pa i nadilazi mogućnosti tvrtke čiji su resursi za sada usmjereni na zdravstvenu ispravnost i proizvodnju u kontroliranim uvjetima. Sam Agro klaster zapošljava pet djelatnika, a povremeno i dodatne radnike za pakiranje i sortiranje.

Švicarska tvrtka SGS Adriatica obavila je certifikaciju vinkovačkog Agro klastera, a voditelj certifikacije Drago Gojić naglasio je da je postupak obavljen prema standardu NON GMO u suradnji s Donau Soja Organizacijom.

“Težište samog postupka bilo je na provjeri procesa proizvodnje hrane za nesilica pa je prvi korak bio certificiranje Tvornice stočne hrane Belje, a nakon toga je uslijedila druga faza koja je uključivala obilazak svih kooperanata, provjeru procese hranjenja, laboratorijske provjere uzoraka i drugo”, rekao je Gojić naglasivši da je riječ o jajima iz slobodnog uzgoja koja su sigurna i kvalitetna.

Dodao je da su beljska tvornica stočne hrane i Agro-klaster jedine dvije tvrtke Hrvatskoj koje imaju certifikat GMO FREE po standardu Donau Soja Organizacije važećem za cijelu dunavsku regiju. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!