mercator zgradaNema dokaza da je Mercator kršio pravila ponašanja u prehrambenom lancu, izjavio je u utorak Jože Podgoršek, kojega je slovenska vlada ove godine imenovala za prvog slovenskog zaštitnika odnosa u prehrambenom lancu koji uključuje proizvođače, trgovce i potrošače.

Podgoršek je posjetio Mercator zbog primjedaba nekih slovenskih dobavljača da im trgovački lanac, koji je od lani u vlasništvu hrvatskog koncerna Agrokor, smanjuje narudžbe i umjesto slovenskih preferira hrvatske proizvode.

Ipak, nakon nakon nedavne izjave slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana da je prodaja Mercatora bila štetna za slovenske nacionalne interese jer da se pokazalo kako je Mercator sada postao kanal za uvoz hrvatske hrane u Sloveniju.

Podgoršek, kojega je slovensko ministarstvo poljoprivrede 1. ožujka imenovalo za kontrolora odnosa u prehrambenog lancu, izjavio je nakon posjeta upravi Mercatora za Slovensku televiziju da je sve po zakonu iako Mercator sada prodaje više svinjetine i nekih drugih proizvoda pod Mercatorovom markom koji se kupuju u Hrvatskoj, ali da se država tu ne smije miješati i da je izlaz u tome da slovenski proizvođači povećaju konkurentnost, odnosno odnos cijene i kvalitete.

Podgoršek je pri imenovanju na dužnost izjavio da će njegov rad biti motiviran željom za poštenim odnosom sudionika u prehrambenom lancu od proizvođača sve do potrošača i da se pri tom neće obazirati na političke aspekte iako plaću dobiva iz državnog proračuna. (tportal.hr/Hina)