Agrokor nudi Pivovarni Laško jačanje suradnje i povoljnije prodajne uvjete

lasko-pivo-na-traci-ftdAgrokor je spreman podići svoju ponudu od 206 eura po dionici Mercatora na 230 eura po dionici, piše slovenski list Finance pozivajući se na neslužbene izvore.

Kako bi ju uvjerio u svoje dobre namjere, Agrokor je Pivovarni Laško, od koje želi kupiti 23 posto dionica Mercatora, ponudio jačanje poslovne suradnje i povoljnije prodajne uvjete za njene proizvode.

Agrokor je već “omekšao” odnos prema slovenskim dobavljačima i pripustio ih je u Konzumove trgovine, a s Pivovarnom Laškom je dogovorio otkup većih količina piva.

Konzum je Pivovarni Laško uputio pismo u kojem joj nudi komercijalnu suradnju. U Pivovarni Laško su potvrdili da su pismo dobili. Ponudu su razmotrili na kolegiju i pozvali su predstavnike Konzuma na razgovor.

Datum sastanka uprava Konzuma i Pivovarne Laško još nije određen, a nisu poznati ni teme o kojima će se razgovarati.

Za Agrokor je kod predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora navodno lobirao Tomaž Lovše, vlasnik Diners Cluba i jedan od najbogatijih Slovenaca, koji je u dobrim odnosima s Todorićem, a i kum je njegovu sinu, navode Finance. Lovše opovrgava da lobira za Agrokor, ali uvjeren je da bi povezivanje Konzuma i Mercatora bila uspješna poslovna priča.

Finance prenose i odgovor Vlade koja opovrgava da je Lovše predstavio prijedloge Agrokora vezane uz kupnju 23,34 posto dionica Mercatora. Tvrde da se premijer Pahor i Lovše nisu ni sastali.

“Predsjednik Vlade se 5. studenoga sastao s otpravnikom poslova američkog veleposlanstva u Ljubljani Bradlyjem Fredenom. Na sastanku je bio i gospodin Lovše kao predsjednik američke gospodarske komore u Sloveniji. Tema razgovora bila je gospodarska suradnja”, priopćeno je iz slovenske Vlade.

Lovše također tvrdi da nije razgovarao s Pahorom, ali jest s Robertom Šegom, članom uprave Pivovarne Laško u ostavci koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Mercatora, predsjednikom Uprave Mercatora Žigom Debeljakom i odvjetnikom Mirom Senicom.

“Svoje mišljenje sam glasno rekao svima povezanima s tom pričom, sa svima sam u dobrim odnosima, iako se naši stavovi o ulasku Agrokora u Mercator razilaze”, rekao je Lovše.

“Ne vjerujem da bi u Pivovarni Laško promijenili svoju odluku i odustali od prodaje udjela u Mercatoru”, kaže Damijan Janković iz Electe, sin ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića. Electa je manjinski dioničar Pivovarne Laško.

Ako ne prihvate dobru ponudu, Electa bi mogla tužiti Upravu Laškog na čelu s Dušanom Zorkom i Nadzorni odbor.

“Strateški ulagač bi se ugovorom obvezao na poštivanje dosadašnjih dobavljača. U vom trenutku ne vidim drugog mogućeg kupca osim Agrokora”, kaže Janković.

Njegov otac, ljubljanski gradonačelnik i nekadašnji predsjednik Uprave Mercatora već tri tjedna šuti i ne izjašnjava se hoće li i kome prodati svoje dionice Mercatora, zaključuju Finance. (Bankamagazin)

Prethodni članakTetra Pak predstavio nove zatvarače
Sljedeći članakPlanet Retail o maloprodajnim trendovima u CEE regiji