bioplinska-postrojenja-ftdU sjedištu Agrokora u Zagrebu danas je potpisan Ugovor za izgradnju prvog bioplinskog postrojenja instalirane snage 1 MW između tvrtki GH-Holding iz Slovenije i Agrokor energije, a prvo takvo postrojenje bit će izgrađeno na lokaciji Gradec kraj Vrbovca, izvijestili su danas iz Agrokora.

Plan Agrokor energije je izgradnja bioplinskih postrojenja ukupne instalirane snage cca 30 MW u sljedećih pet godina. Procijenjena vrijednost investicije za ovaj projekt iznosi 1 milijardu kuna.

Početak je to velikog Agrokorovog projekta gradnje bioplinskih postrojenja na bazi organskog otpada i otpada nastalog u procesu proizvodnje u prehrambenoj industriji, ističe se u priopćenju.

Osposobljavanjem farmi da se same rješavaju otpada, kažu iz Agrokora, ne samo da će omogućiti uštede na troškovima njegovog zbrinjavanja, već će se i vlastitom proizvodnjom podmiriti dio troškova energije, što je iznimno važno za održavanje konkurentnosti proizvodnje.

Uz bioplin kao nusproizvod nastaje i toplinska energija koja se može koristiti za plasteničku proizvodnju i sušare te organsko gnojivo te, uslijed svega toga, bioplinska postrojenja imaju veliki potencijal, ističu iz hrvatske kompanije.

Partner Agrokora u realizaciji ovog projekta je GH Holding – slovenska građevinska kompanija koja ima višegodišnje iskustvo u realizaciji cijelog niza građevinskih, ekoloških i energetskih projekata te izgradnji bioplinskih postrojenja.

Iz Agrokora navode kako je početak izgradnje bioplinskih postrojenja u skladu s njihovom strategijom poslovanja na načelima održivog razvoja, koji se svakodnevno implementiraju u sve segmente poslovanja.