“Hrvatski proizvod za hrvatski turizam”, specijalizirani projekt HGK koji ima za cilj povećati udio hrvatskih proizvoda u turističkom sektoru.

Okrugli stol“Aktivnosti Hrvatske gospodarske komore usmjerene su na trajno povezivanje dobavljača, proizvođača i kupaca. Moramo povećati postotak domaćih proizvoda u turističkom, ali i drugim sektorima. Samo tako čuvamo svoja radna mjesta i stvaramo nova”, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, otvarajući u Poreču akciju “Kupujmo hrvatsko –

Naime, udio hrvatskih proizvoda u hotelima 2013. godine bio je iznad 55 posto.

Burilović je tako iznio podatak kako turisti u našim hotelima konzumiraju 45 posto ribe koja nije domaća, 52 posto tjestenine ili primjerice 44 posto janjetine koja dolazi sa stranog tržišta.

“Ako znamo i da je devizni prihod od turizma prošle godine iznosio više od 7 milijarda eura, mislim da ne moram posebno naglašavati koliki se potencijali kriju u tom sektoru”, dodao je predsjednik HGK.

Župan Istarske županije Valter Flego istaknuo je da čine velike napore kako bi povezali unutrašnjost Istre s obalom tj. kako bi se proizvođači autohtonih istarskih proizvoda povezali s turizmom na obali.

“Ljudi još uvijek dolaze u Hrvatsku zbog sunca i mora, ali sve više dolaze i zbog ukupnog turističkog doživljaja u što spadaju i gastronomija i enologije. Upravo zbog toga su ovakvi događaji i važni kako bi dodatno pridonijeli povezivanju hrvatskih proizvoda s hrvatskim turizmom, rekao je Flego.

Da je tome tako složio se i Burilović koji je istaknuo kako turisti žele kvalitetan izvorni proizvod za koji su spremni platiti i odgovarajuću cijenu, a HGK vidi veliku šansu za turizam u povezivanju zelene i plave Hrvatske, što podrazumijeva plasman domaćih prehrambenih proizvoda iz svih krajeva Hrvatske turistima na Jadran.

Ministar turizma Darko Lorencin smatra kako je ova akcija odlična jer stvara svijest potrošača o hrvatskim proizvodima.

“Trebamo se rukovoditi globalnom konkurentnošću i ne smijemo zanemariti ‘Kupujmo hrvatsko’ nego trebamo poduprijeti Komoru oko promidžbe hrvatskih proizvoda kako bi oni postali konkurentniji i prepoznatljiviji”, rekao je Lorencin i dodao kako vjeruje da će ovo postati tradicija i mjesto zajedničkog susreta na kojemu će se tražiti zajednička rješenja.

I pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić rekao je kako upravo ovako zamišlja razvoj platformi za rast i razvoj hrvatskih proizvoda te dodao kako intenzivno rade i surađuju s HGK na ovom projektu te da ga raduje što ovdje vidi velik broj renomiranih hrvatskih tvrtki.

U sklopu akcije održao se i Okrugli stol pod nazivom Hrvatski proizvod za hrvatski turizam na kojem je zaključeno kako kvaliteta hrvatskih proizvoda nije upitna te se raspravljalo o mogućnostima i modelima kako povećati korištenje hrvatskih proizvoda u turizmu i kako hrvatske proizvode kroz različite projekte, promocije i modele poticanja i subvencija učiniti cjenovno konkurentnijima.

Predsjednik HGK Burilović najavio je i pokretanje novog specijaliziranog projekta u sklopu projekta poticanja hrvatskih proizvoda. Ideja je da se hotelima koji koriste određeni veliki postotak hrvatskih proizvoda u svom poslovanju dodijeli odgovarajući znak temeljem kojega bi bili prepoznatljivi.

Slični znakovi već postoje u nekim zemljama. Njemačka primjerice ima znak koji u slobodnom prijevodu znači “10 kilometara hotel” što konkretno znači da su svi proizvodi koji se u tom hotelu koriste (u određenom postotku) proizvedeni u krugu od 10 kilometara oko hotela.

U sklopu ove akcije, u sajamskom okruženju izlaže osamdesetak ponajboljih hrvatskih tvrtki, na čak 2500 četvornih metara. Tijekom akcije održavaju se i B2B susreti, paneli i prezentacije, edukacije najmlađih i građanstva o postojanju kvalitetnih hrvatskih proizvoda.

Osim okruglog stola održat će se i paneli: Energetska učinkovitost i zeleno hotelijerstvo i Trgovina – kanal i partner za plasman hrvatskih proizvoda u turizam.

HGK već 18 godina provodi akciju “Kupujmo hrvatsko” kako bi naglasila važnost promocije domaćih proizvoda vrhunske kvalitete, nositelja znakova “Izvorno hrvatsko” i “Hrvatska kvaliteta”. Osim što boljeg plasmana hrvatskih proizvoda, na ovaj se način potiče konkurentnost i čuvaju radna mjesta.

Akcija je organizirana u suradnji Gradom Porečom, a glavni sponzor događanja je Hrvatska poštanska banka. HGK je  omogućila izlaganje i dvjema ustanovama za rehabilitaciju: uriho – Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i “Suvenir Arbor” – Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje. Sajam je od 15 sati otvoren i za građane, a trajat će do sutra 24. travnja do 19 sati.