Od 2008. do 2014. prodaja proizvoda s američkih organskih farmi porasla je 72 posto, a lani je najtraženiji proizvod bilo organski proizvedeno mlijeko s 1,1 milijardom dolara prometa.

organskaProdaja američkih organskih farmi u prošloj godini dosegnula je 5,5 milijardi dolara. To je povećanje od 72 posto u usporedbi s 2008., objavilo je američko ministarstvo poljoprivrede u četvrtak i izvješću u kojem ističe trend rasta potrošnje organskih proizvoda.

Podaci ministarstva, prikupljeni anketiranjem farmera, pokazuju da je lani najtraženiji organski proizvod bilo mlijeko s 1,1 milijardom dolara prometa. Prodaja organskih jaja, koja su snijele kokoši izvan kaveza, iznosila je 420 milijuna dolara, navodi Reuters.

Potražnja za organskom hranom, od voća i povrća do mesa i žitarica, stabilno raste u posljednjih nekoliko godina jer su potrošači zabrinuti zbog genetski modificiranih proizvoda te kemikalija kojima se tretiraju poljoprivredni proizvodi.

“Trebamo višu stopu rasta kako bi se zadovoljila potražnja”, rekla je nakon objave podataka Laura Batcha, direktorica udruge trgovaca organskim proizvodima (Organic Trade Association).

Ekološka poljoprivreda koristi metode kojima izbjegava upotrebu pesticida, antibiotika i drugih sintetičkih materijala prilikom uzgoja, pohrane i prijevoza prehrambenih proizvoda.

Prodaja je geografski koncentrirana – prema podacima ministarstva poljoprivrede deset saveznih država pokriva 78 posto poslovanja. Samo na Kaliforniju otpada 41 posto.

Ukupan broj farmi od 2008. do kraja 2014. pao je za tri posto, s 14.450 na 14.093. Pad je posljedica toga što je dio farmi izuzet od Vladine certifikacije jer od prodaje organskih proizvoda zarađuju manje od 5000 dolara godišnje.

Broj velikih farmi koje su dobile certifikat za organsku proizvodnju od 2008. porastao je 15 posto, na 12.634 farme, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Razlike u metodologiji istraživanja provedenih 2008. i 2014. mogu utjecati na broj malih farmi, pojasnio je Troy Joshua, šef odjela za ekonomiju i demografiju Nacionalne poljoprivredne statističke agencije koja djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede. Također, neke manje farme su proširile poslovanje i dobile certifikat, dodao je.

U izvješću se navodi da je 39 posto proizvođača organske hrane – oko 5300 proizvođača – u anketi najavilo da u idućih pet godina namjerava povećati proizvodnju.

Malim trgovcima koji prodaju prirodne i organske proizvode lani je promet porastao 9 posto, naprema 1,3 posto rasta u supermarketima i drugim velikim trgovačkim lancima, navodi tvrtka Spins koja prati kretanja na maloprodajnom tržištu.

U svibnju je multinacionalna prehrambena kompanija Hormel Foods Corp. objavila da je za 775 milijuna dolara preuzela proizvođača organskog mesa Applegate Farms.

General Mills Inc je pak prošle godine objavio da je preuzeo proizvođača organske hrane Annie’s Inc za oko 820 milijuna dolara. (banka.hr)