Osam od osam

Konzum i Lidl nerazdvojni su na prve dvije pozicije u svih osam ovogodišnjih mjeseci. Međutim, u kolovozu je Konzum ipak tematska klasa za sebe, s dvostruko više objava od drugoplasiranog

Poslovni rezultati, planovi i analize tržišta obilježile su i kolovoz. Objavljena je ljestvica 505 najvećih tvrtki po prihodu ostvarenom u 2014. godini. Lider na toj ljestvici je Ina, a Konzum se vratio na drugo mjesto nakon što je godinu ranije to mjesto zbog pada prihoda prepustio HEP-u.

Među vodećima na ljestvici su rasli prihodi Konzuma, Plodina, a i ostalih trgovačkih lanaca: Lidla, Kauflanda, Spara, Tommyja, Bille i dr. Konzum je i u kolovozu vodeći trgovački lanac. Medijsku pažnju plijeni i drugoplasirani Lidl. Oba su trgovačka lanca na ovim pozicijama već punih osam mjeseci, znači od početka godine.

Treće mjesto u kolovozu dijele Spar i Kaufland. Za Kaufland je to najbolja pozicija u ovoj godini, a Spar se na njoj našao po četvrti put.

trgovacki lanci broj objava

SVE FRCA OD AKTIVNOSTI
O Konzumu se najviše pisalo o poslovnim rezultatima i planovima (37%), te o asortimanu i cijenama proizvoda (33%). Iz Uprave Konzuma je najavljeno kako 1. prosinca kreću s potpuno redizajniranim i unaprijeđenim sustavom online trgovine kojim namjeravaju podići dosadašnje promete u internetskoj trgovini.

U prvom kvartalu 2016. godine trebala bi proraditi i prva drive-in trgovina u Hrvatskoj. Kupcima će tako biti dostupne sve moguće kombinacije fizičke i online kupovine. O poslovnim rezultatima se najviše objavljivalo i o Lidlu i Kauflandu, dok je kod Spara najzastupljenija tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda.

Na spomenutoj ljestvici 505 najvećih tvrtki po prihodu ostvarenom u 2014. godini na domaćem tržištu svoju poziciju ima i 28 trgovačkih lanaca.

Lider je i dalje Konzum, a među četiri najuspješnija trgovca su još Plodine, Lidl i Kaufland. Lidl je u Hrvatsku stigao 2006. godine te su ga pratile oštre, gotovo negativne ocjene, no uspio je napraviti radikalan zaokret.

S vremenom se okrenuo i suradnji s malim lokalnim proizvođačima s robnom markom “Okusi zavičaja” u kojoj je danas više od 70 proizvoda. Ambiciju za jačanjem pozicije pokazuje i Spar, a isto tako su ponosni na suradnju s hrvatskim proizvođačima čije proizvode, osim plasiranja na policama, izvoze i na više europskih tržišta.

PORTALI PRVI ZA NIJANSU
teme o kojima pisu medijiNajviše se objava (38,39%) odnosilo na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta). Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene s udjelom od 33,01% od ukupnog broja zabilježenih objava, što je ujedno i najveći udio za ovu tematiku od početka 2015. godine. U kolovozu se podjednako objavljivalo na portalima i tiskovinama, s malom prednošću portala (51%).

Medij koji je pojedinačno najviše objavljivao vezano za tematiku trgovine u Hrvatskoj i trgovačkim lancima je dnevnik 24 sata. Slijede portal dnevno.hr, zatim Poslovni dnevnik i Jutarnji list s jednakim brojem objava, te Slobodna Dalmacija.

U kolovozu se gotovo o svim temama više objavljivalo na portalima, osim kada se radi o tematici vezanoj za asortiman i cijene. Najveća razlika unutar tematskog sklopa zabilježena je za usluge i odnos prema kupcima (77,5% u korist portala), no jednako tako i za asortiman i cijene postoji značajna razlika, ovog puta u korist tiskovina (77%). Za poslovanje, najzastupljeniju temu, odnos je sa 65% udjela u korist portala.

Ines Kovačić
Press-clipping-logo-potpis-wide1

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...