Kriza uzrokovana koronavirusom donosi brojne iznenađujuće promjene američkoj FMCG industriji. Primjerice u Kaliforniji su vlasti počele dronovima nadzirati građane, a to je bilo zabranjeno do prije nekoliko dana iz sigurnosnih razloga povezanih sa zračnim prometom. Stručnjaci za letove pak pretpostavljaju kako će ova situacija u budućnosti ubrzati odobrenje za online uslugu dostave, navodi lebensmittelzeitung.net.

Cijene dionica online trgovaca pale su manje od dionica ostalih industrija. Dionice Amazona pale su 13 posto, dok je S&P 500 Index istovremeno u protekla četiri tjedna zabilježio pad u prosjeku od 28 posto.

Masovna potreba za zapošljavanjem
Amazon, koji radi na pružanju bolje beskontaktne usluge, privremeno je u svojih 175 distributivnih centara zaposlio 100.000 radnika zbog izuzetno velike potražnje. Ali čak je i ovaj div zabilježio preopterećenje pa je od 18. ožujka bila moguća dostava samo najnužnijih stvari.

Cijene dionica tradicionalnih maloprodajnih trgovaca poput Walmarta i Krogera, koji je proširio svoju Click & Collect ulsugu, ostale su stabilne.

Međutim, upitno je hoće li tradicionalne maloprodajne trgovine dugoročno ostati otporne na krizu. Ekonomski analitičari predviđaju bankrot brojnim tvrtkama koje su morale biti zatvorene zbog koronavirusa. Unatoč ekonomskom poticajnom planu od dva bilijuna dolara, trenutna nesposobnost plaćanja mogla bi pokrenuti “stoljetnu recesiju”, a smanjenu kupovnu moć vrlo vjerojatno će ponajprije osjetiti sektor maloprodaje.

Održivi internetski rast
Stručnjaci za maloprodaju očekuju kako će internetska dostava kontinuirano rasti čak i kada koronavirus nestane. Prema njihovom mišljenju, značajan udio starijih potrošača, koji prije pojave virusa gotovo nikada nisu ili su vrlo rijetko naručivali putem interneta, nastavit će koristiti digitalnu uslugu u budućnosti.

Tradicionalni maloprodajni kanali, s druge strane, još uvijek nisu u mogućnosti zaposliti dovoljan privremenih radnika. Walmart traži 150.000 novih zaposlenika, diskonter Dollar Tree njih 25.000, a prodavaonica 7-Eleven 20.000. Financijski jaki trgovci isplaćuju bonuse svojim radnicima kako bi im ublažili stresnu situaciju kojoj su sada izloženi. Walmart planira svim stalnim i privremenim zaposlenicima isplatiti posebnu plaću u iznosu od 300, odnosno 150 američkih dolara.