Američka tehnološka kompanija Virtus Nutrition, specijalizirana za proizvodnju stočne hrane, preuzela je hrvatski startup Farmeron, aplikaciju za vođenje farmi stoke koju koriste neke od najvećih farmi u SAD.

farmeron-aplikacija-midiFarmeron je osnovan 2010. godine, a prvu investiciju od 1,4 milijuna USD dobili su 2012. godine te su tim novcem pokrenuli razvojnu kancelariju u Osijeku i krenuli u širenje na tržište SAD. U Farmeronu kažu da korištenje njihovih softverskih rješenja povećava efikasnost proizvodnje mlijeka za 24% za svega nekoliko tjedana.

Virtus Nutrition dio je veće grupacije poljoprivrednih kompanija, čiji je vlasnik Matt Swanson, a kompanija radi na razvoju novih formula i sastojaka stočne hrane s ciljem povećanja efikasnosti proizvodnje mlijeka i reprodukcije životinja. Zbog toga su počeli zapošljavati data analitičare i koriste inovativne softvere kako bi do izražaja došla važnost visoko specijalizirane nove generacije ishrane.

Izvršni direktor Farmerona Matija Kopić u priopćenju povodom preuzimanja je istaknuo da obje kompanije dijele viziju stavljanja tehnologije i podataka u samo središte nove paradigme upravljanja farmama. (ekapija.com)