Amerikanci kupili hrvatsku aplikaciju Farmeron

Američka tehnološka kompanija Virtus Nutrition, specijalizirana za proizvodnju stočne hrane, preuzela je hrvatski startup Farmeron, aplikaciju za vođenje farmi stoke koju koriste neke od najvećih farmi u SAD.

farmeron-aplikacija-midiFarmeron je osnovan 2010. godine, a prvu investiciju od 1,4 milijuna USD dobili su 2012. godine te su tim novcem pokrenuli razvojnu kancelariju u Osijeku i krenuli u širenje na tržište SAD. U Farmeronu kažu da korištenje njihovih softverskih rješenja povećava efikasnost proizvodnje mlijeka za 24% za svega nekoliko tjedana.

Virtus Nutrition dio je veće grupacije poljoprivrednih kompanija, čiji je vlasnik Matt Swanson, a kompanija radi na razvoju novih formula i sastojaka stočne hrane s ciljem povećanja efikasnosti proizvodnje mlijeka i reprodukcije životinja. Zbog toga su počeli zapošljavati data analitičare i koriste inovativne softvere kako bi do izražaja došla važnost visoko specijalizirane nove generacije ishrane.

Izvršni direktor Farmerona Matija Kopić u priopćenju povodom preuzimanja je istaknuo da obje kompanije dijele viziju stavljanja tehnologije i podataka u samo središte nove paradigme upravljanja farmama. (ekapija.com)

Prethodni članakKraš i Bajadera partneri Dubrovačkih ljetnih igara
Sljedeći članakGoran Nikolić novi direktor Nestléa u Bosni i Hercegovini