zvijezda-ulje-polica-midiDošlo je vrijeme da napravimo “godišnji obračun”, pa da vidimo kakvo je stanje cijena u supermarketima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S obzirom da je većina glavnih poskupljenja primijećena na artiklima koji predstavljaju osnovne životne namirnice, možemo reći da su rezultati uistinu porazni, zaključuje se u analizi portala Supermarketi.info.

Analiza se temelji na podacima koji su očitani 29. listopada 2009, te 24. listopada 2010. godine. U nastavku teksta donosimo tablicu s prikazom zabilježenih poskupljenja i pojeftinjenja standardnih i nestandardnih artikala.

analiza-cijena-graf-listopad-1
Cijena ‘Zvijezda’ suncokretovog ulja pokazala je najveći skok u cijeni, iako se ljetos taj proizvođač opravdavao porastom cijene zbog akcijske cijene čiji je iznos bio 9,99 kuna. Istina, prije nego li je taj artikl došao na tu cijenu u rujnu prošle godine, cijena ovog ulja bila je 13,49 kuna, no današnjih 12,99 kuna puno je više opterećujuće za džep prosječnog potrošača, nego li je cijena od 13,49 kuna bila prije više od godinu dana.

Porast cijene nestandardnog suncokretovog ulja u prosjeku za 23,80% dovoljno pokazuje da je upravo ulje najveći ‘udarač’ na standard potrošača.

Nemalo iznenađuje da je od devet standardnih artikala na kojima je zabilježeno poskupljenje čak četiri iz kategorije slatkiši i slastice.

Jedno od dosta uočljivih poskupljenja koje do sada nismo uočili je poskupljenje žutog luka i banane, koji su u odnosu na prošlogodišnju cijenu u prosjeku viši za 31,00%, odnosno 23,80%. Cijena šećera, kao i uvijek raste neprimjetno, taman toliko da se potrošači desenzibiliziraju na takvu vrstu poskupljenja.

analiza-cijena-graf-listopad-2
Dobre vijesti pak stižu iz kategorije kozmetike jer su glavna pojeftinjenja upravo iz te kategorije. Također četiri od devet standardnih artikala pripada upravo toj kategoriji.

Najljepše iznenađenje je pojeftinjenje dječjih pelena ‘Libero br.5’ koje su jeftinije za 14,97% u prosjeku. Roditeljima male djece i novorođenčadi će to puno značiti.

Meso je kategorija artikala kod koje je zamijećeno veliko pojeftinjenje. Čak tri ‘mesna’ artikla možete pronaći u tablici pojeftinjenja nestandardnih artikala.

Tikvice i svježi krastavci pobjednici su pojeftinjenja, jer su upravo na te dvije povrtne namirnice uočena najveća pojeftinjenja u odnosu na prošlu godinu.

analiza-cijena-graf-listopad-3
I na kraju, analizirajmo košarice promatranih supermarketa. Najveće pojeftinjenje standardne košarice u odnosu na stanje prije godinu dana bilježimo u Getrou. Taj trend uočili smo tijekom godine, jer se Getro malo po malo približavao Kauflandu.

Najveće razočarenje je Billa, čija je standardna košarica skuplja za 1,12%. Ukupno gledajući zajednička prosječna jedinična košarica jeftinija je za 0,77% nego prošle godine, što ipak malo ohrabruje.

Analizom nestandardne košarice, optimizam još malo raste, jer je zajednička prosječna jedinična košarica jeftinija za 3,96%. Možda je to u zadnje vrijeme nagnalo potrošače da sve više kupuju trgovačke marke supermarketa, a sve manje brandirane proizvode.

Tommyjeva košarica je pokazala ekstremno pojeftinjenje od čak 11,18% u odnosu na prošlu godinu. Prate ga Mercator i Getro. Interspar, Kaufland i Billa su u sredini ljestvice, dok su Plodine i Konzum na začelju, s minimalnim, gotovo neprimjetnim pojeftinjenjem nestandardne košarice. (www.supermarketi.info)