Upravo ste preuzeli odgovornu poziciju direktora kompanije JTI za Hrvatsku i Sloveniju. Koji su vam prioriteti?
U duhanskoj sam industriji posljednjih 17 godina i moje iskustvo obuhvaća različite marketinške i prodajne funkcije. Uviđam da svako tržište regije ima svoje specifičnosti, ali i sličnosti s ostalim tržištima. Što se tiče dva tržišta za koja sam zadužen, riječ je o susjednim zemljama sa sličnim trendovima kad je riječ o potrošnji duhanskih proizvoda. Također, oba su tržišta zemlje članice Europske unije s implementiranom vrlo strogom regulativom kad su u pitanju duhanski proizvodi.
Turizam svakako snažno utječe na prodaju duhanskih proizvoda u Hrvatskoj, ali je manje poznato da od toga korist ima i Slovenija. Naime, i u toj zemlji nezanemariv dio prodaje otpada na tzv. tranzitne turiste i druge putnike koji prije odlaska u zapadnoeuropske zemlje kupuju duhanske proizvode u Sloveniji. U 2022. očekujemo dobru godinu za turističku industriju u obje zemlje i naš je glavni prioritet osigurati stalnu dostupnost naših proizvoda u maloprodaji, kako bi naši trgovački partneri mogli zadovoljiti sve veću potražnju tijekom sezone.

U čemu se ogledaju najveći izazovi za buduće poslovanje?
Ogroman problem u Hrvatskoj, koji u Sloveniji nije toliko izražen, jest nezakonita trgovina duhanskim proizvodima. Hrvatska ima dugu kopnenu granicu sa zemljama koje nisu članice Europske unije i nemaju toliko visoko porezno i trošarinsko opterećenje na duhanske proizvode. Moglo bi se reći da su nagla i visoka podizanja trošarina glavni izazov jer se povećava potrošnja nelegalnih proizvoda iz susjednih zemalja zbog čega je na gubitku legalna industrija, ali i državni proračun, te stoga dosljedno ponavljamo kako bi povećanja trošarina trebala biti provedena u koracima i regulirana višegodišnjim kalendarom u trošarinskim propisima. Kao i uvijek, stojimo na raspolaganju nadležnim tijelima te se nadamo da će Vlada RH i Ministarstvo financija za takvo rješenje imati sluha.
Sve u svemu, jako sam sretan što radim u i za ove dvije prelijepe zemlje s tako bogatom i zanimljivom kulturom, prekrasnom prirodom, i fantastičnim ljudima. Veselim se susretu s našim trgovačkim partnerima i predstavnicima nadležnih tijela, te razgovoru o obostrano korisnim rješenjima koja će dobro služiti našim potrošačima i svima nama pomoći da postignemo dobre komercijalne rezultate.

Koje aktivnosti provodite kako biste unaprijedili svoju poziciju na tržištu?
Unatoč pandemiji zbog koje i dalje nisu otvoren cijeli HoReCa kanal, činimo sve što je u našoj moći kako bismo uspostavili suradnje s novim partnerima u maloprodajnim lancima i nadalje unaprijedili postojeća partnerstva. Godinama smo radili na tome da u Hrvatskoj stvorimo sve preduvjete za dugoročan uspjeh na tržištu i sad napokon vidimo plodove svog rada. Naši su proizvodi sve prepoznatljiviji i dostupniji, a u takvim se uvjetima potrošači jednostavno odlučuju za njih jer imaju višu razinu kvalitete. To je temelj na kojem ćemo graditi svoj daljnji rast u Hrvatskoj. Prostora za rast sasvim sigurno ima još dosta, a mi smo ga spremni iskoristiti pri čemu nam je sigurnost naših djelatnika i kupaca na prvom mjestu. U nastavku ćemo godine kao i do sada ulagati maksimalne napore u daljnji rast na tržištu te širenje dostupnosti naših svjetski poznatih marki Winston, Camel, LD, Sobranie i Benson & Hedges potrošačima u Hrvatskoj.