Iza nas je godina koja je bila izuzetno teška i neizvjesna za sve pa tako i za igrače i tržište duhanskih i srodnih proizvoda. Ipak, s određenom dozom opreza u industriji ističu da se u 2021. očekuje blagi oporavak potrošnje duhanskih proizvoda, ovisno o uspješnosti turističke sezone te trendova oporavka od pandemije, tj. popuštanja epidemioloških mjera kao što je primjerice otvaranje HoReCa kanala.

Uz prilagodbu na nove načine života i poslovanja koje je sa sobom donijela 2020. godina u obliku epidemije koronavirusa te potresa koji su nas sve dobro prodrmali na početku i kraju te sve samo ne normalne godine, ono što je u najvećoj mjeri obilježilo taj period na duhanskom tržištu svakako su bile najave o mogućem povlačenju British American Tobaccoa (BAT) iz Hrvatske te zatvaranju tvornice u Kanfanaru. To bi dovelo do uistinu tektonskog poremećaja u sektoru proizvodnje cigareta i primarne proizvodnje duhana te bi imalo nesagledive ekonomske ali i demografske posljedice na područjima Istre i Virovitičko-podravske županije na čijem se području u najvećoj mjeri uzgaja sirovina za proizvodnju. Zasad su te najave utihnule a špekulirati o daljnjem razvoju situacije nije zahvalno pa se u to nećemo ni upuštati u ovom članku.

TROŠARINE I TRENDOVI
Ono što svakako treba izdvojiti odmah na početku su nove trošarine koje će na snagu stupiti od 1. ožujka ove godine i najviše će utjecati na grijane duhanske proizvode jer se trošarina na grijani duhanski proizvod s 800 kuna podiže na 1.400 kuna po kilogramu. Sveukupno, prema projekcijama Ministarstva financija, u državni će se proračun ovim povećanjem trošarina sliti dodatnih 300 milijuna kuna na razini godine. Među vodećim duhanskim proizvođačima ne postoji suglasje po ovom pitanju pa ostaje za vidjeti kako će se sve to dalje odvijati i kakvoga će odraza imati na samo tržište i trendove u konzumaciji.

Inače, prihodi Carinske uprave od trošarina i posebnih poreza na duhanske proizvode u 2019. godini iznosili su 5,1 milijardu kuna i činili su gotovo trećinu (31,4 posto) udjela u ukupnim prihodima od trošarina i posebnih poreza (16,3 milijarde kuna). Ako se gleda samo industrijska proizvodnja cigareta u Hrvatskoj ona je prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u 2019. godini dosegla 11,9 milijardi komada, što je blago smanjenje u odnosu na 2018. kada je iznosila 12,1 milijardu komada. Podaci za 2020. dostupni su za prvih 11 mjeseci kada je ukupna proizvodnja cigareta iznosila 10,1 milijardu komada i bila je 10 posto manja u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Za razliku od toga, duhan za pušenje je ostvario pozitivan trend s izrazitim skokom proizvodnje u prvih 11 prošlogodišnjih mjeseci od 57 posto, na ukupno proizvedenih 237 tona. Ipak, to je daleko od rekordne 2017. godine kada je ukupna industrijska proizvodnja duhana za pušenje dosegla 721 tonu. Kada je riječ o primarnoj proizvodnji, podaci DZS-a pokazuju da je u 2019. godini u RH proizvedeno 7.878 tona duhana, što je blagi rast u usporedbi s 2018., ali je i dalje nastavak silaznog proizvodnog trenda ako se gleda višegodišnji prosjek. Bilanca robne razmjene je pozitivna jer je izvoz duhana i prerađenih nadomjestaka duhana u prvih 10 mjeseci 2020. godine iznosio 136,8 milijuna eura, dok je uvoz istodobno dosegao 125,8 milijuna eura. Zanimljivo je spomenuti kako je u tom periodu ukupni uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosio 2,7 milijardi eura te je manjak u robnoj razmjeni iznosio 775,7 milijuna eura, što je ipak napredak ako se gleda cijela 2019. godina kada je taj negativan trend bio izraženiji jer smo tada uvezli čak 1,2 milijarde eura vrijednih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda više nego smo izvezli. U rangu izvoznih proizvoda cigare i cigarete od duhana su s 83 milijuna eura u prvih 10 prošlogodišnjih mjeseci na petom mjestu najvažnijih izvoznih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, dok su istodobno na desetom mjestu kada je riječ o uvozu s ukupno 58 milijuna eura vrijednosti.    

PRIMARNA PROIZVODNJA
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, zahtjev za izravna plaćanja u 2019. godini za proizvodnju duhana u Republici Hrvatskoj podnijela su 543 gospodarstva. Od 2010. do 2017. godine prosječne površine pod duhanom bile su oko 5.000 ha, dok je u 2018. godini (prema podacima Statističkog ljetopisa) zabilježen pad površina pod duhanom na 3.834 ha. Prosječan prinos suhog lista tijekom navedenog razdoblja iznosio je oko 2 t/ha, uz vrlo mala variranja između godina. Tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, površine pod duhanom bile su znatno veće i kretale su se oko 17.000 ha, dok je prinos suhog lista bio od 1 do 1,5 t/ha. Oko 80% proizvodnih površina duhana smješteno je u Virovitičko–podravskoj županiji. U Hrvatskoj se uzgajaju dva tipa krupnolisnih duhana i to svijetla virginija i burley. Duhan je radno intenzivna kultura i zahtjeva puno ljudskog rada. Budući da duhan dozrijeva po insercijama od najdonjih listova (podbira) prema gore (vršno lišće), berba jednog usjeva odvija se u više navrata.

 

Jedan od najvećih problema u proizvodnji duhana je nedostatak radne snage za berbu. Proizvođači duhana odlaze i do mjesta 50 km udaljena od polja u potrazi za radnom snagom. Iseljavanjem stanovništva zadnjih godina taj problem je postao još i veći. Budući da je proizvodnja duhana još uvijek profitabilna kultura, a otkup i isplata sigurni, proizvođači ne žele napustiti ovu proizvodnju. Da bi riješili problem berbe, određeni broj proizvođača kupio je stroj za berbu duhana. Prednost strojne berbe je brzina, ali zato ručna berba daje kvalitetniji proizvod. Kod ručne berbe berač bere samo tehnološki zrele listove, dok stroj to ne razlikuje. Poslije strojne berbe duhan se mora presložiti da bi se mogao staviti u ramove i na sušenje. Listovi nakon strojne berbe često su izlomljeni. Stroj za berbu se podešava na visinu berbe i najčešće bere 3 – 4 lista, a može i više. Može se zaključiti da je strojna berba duhana ipak brža i djelomično rješava problem radne snage, ali još uvijek duhan zahtjeva više ljudskog rada od većine ratarskih kultura, navodi se u komentaru trendova u berbi duhana na Savjetodavnom portalu Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede (www.savjetodavna.hr).

GUBITAK POREZNIH PRIHODA
O gorućim temama koje iz različitih perspektiva obilježavaju aktualni poslovni trenutak u sektoru duhanskih i srodnih proizvoda za potrebe ove teme razgovarali smo sa Stankom Kršlovićem, predsjednikom Koordinacije za duhanske proizvode koja djeluje u sklopu Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

Kršlović podsjeća kako je Europski sustav sljedivosti i praćenja duhanskih proizvoda postao operativan u svibnju 2019. godine i da je uveden s ciljem borbe protiv nelegalne trgovine duhanskim proizvodima. “Međutim, vrijedi napomenuti da je ovaj sustav usmjeren na identifikaciju legalnosti odnosno nelegalnosti proizvoda u legalnom lancu distribucije i prodaje duhanskih proizvoda. To znači da sustav sljedivosti i praćenja na niti jedan način ne može detektirati, pratiti i slijediti one proizvode koji su nelegalni i čija se proizvodnja i konzumacija odvija u potpunosti izvan legalnih tijekova”, naglašava Kršlović dodajući kako ovaj sustav zasigurno pomaže u borbi protiv ilegalne trgovine, ali uz limitirane mogućnosti stvarnog utjecaja na kretanje i trgovanje ilegalnim duhanskim proizvodima.

On pritom navodi kako je nezavisno KPMG izvješće “Potrošnja ilegalnih cigareta u EU, UK, Norveškoj i Švicarskoj”, koje je naručilo društvo Philip Morris International (PMI), pokazalo da je 2019. u Hrvatskoj ukupna konzumacija cigareta bila na otprilike istoj razini kao godinu prije. Od toga je čak 7,4 posto dolazilo iz ilegalne trgovine, što je povećanje od 1,09 postotnih poena u odnosu na 2018. godinu. “Dodatno, kao rezultat crnog tržišta, gubitak poreznih prihoda u 2019. godini procijenjen je na oko 480 milijuna kuna, odnosno oko 97,5 milijuna kuna više u odnosu na prethodnu godinu”, ističe Kršlović te dodaje kako je na razini Europske unije u 2019. zabilježen dosad najveći rast krivotvorenih cigareta od 38,3 posto pa su po prvi puta illicit whites i krivotvorene cigarete činile više od 50 posto ukupne konzumacije ilegalnih cigareta.

Prema njegovim riječima, posebno je zanimljivo što je u Hrvatskoj po prvi puta vidljivo značajnije povećanje tzv. illicit whites cigareta, koje ne sadrže oznake niti jedne države, postajući time najzastupljeniji oblik ilegalnih cigareta te pritom naglašava da fokus i dalje treba biti na kolektivnim naporima s obzirom na to da trend porasta ilegalne trgovine i dalje postoji.

Osim navedenog, treba napomenuti kako se određena istraživanja provode i lokalno od strane Hrvatske udruge poslodavaca pri čemu je osnovna ideja da se istovjetna istraživanja provode periodički iz čega će se u skoroj budućnosti moći dobiti značajniji uvid u stanje i trendove ilegalne trgovine duhanskim proizvodima u Hrvatskoj. “Prvi val takvog istraživanja proveden je krajem 2019. godine te je drugi val upravo u tijeku. Nalazi ovog istraživanja ukazuju na to da incidencija pušenja u populaciji 19+ blago opada i kreće se na razini od oko 28 posto. Među pušačima tvorničkih cigareta, njih 93 posto puši oporezive cigarete s poreznom markicom Hrvatske. Oni koji puše neoporezive cigarete najčešće koriste cigarete s poreznom markicom Bosne i Hercegovine ili su cigarete bez porezne markice. Incidencija pušenja rezanog duhana je manje-više stalna, dok se u odnosu na ranija istraživanja pokazalo da raste količina neoporezovanog duhana, dok se razina oporezovanog rezanog duhana smanjuje. U konačnici, promatrajući ukupno potrošnju duhanskih proizvoda u Hrvatskoj, zaključak je istraživanja da veličina ukupnog neoporezovanog konzumiranog duhana iznosi i do 30 posto, što je svakako značajno visok udio u ukupnoj potrošnji iz čega proizilaze iznimno visoki gubici prihoda državnog proračuna”, upozorava Kršlović.

UTJECAJ PANDEMIJE
Kako je i uvodno konstatirano, ponovimo još jednom kako je prošla godina bila izuzetno teška i neizvjesna za sve pa tako i za igrače i tržište duhanskih i srodnih proizvoda. Bilo je iznimno teško bilo što planirati i anticipirati kretanja, dinamiku i trendove na tržištu i u potrošnji s obzirom na opću neizvjesnost i potpuno neočekivanu situaciju u kojoj se našlo poslovanje i društvo u cjelini. “Imate godinu u kojoj pandemija covida-19 sama za sebe ostvaruje različite utjecaje kao što su, primjerice, zatvaranje uobičajenih prostora gdje se konzumiraju duhanski proizvodi, zatvaranje granica, ekonomske izazove, lošije turističke rezultate i druge. Osim pandemije, na dinamiku potrošnje duhanskih proizvoda odrazilo se i podizanje trošarina početkom travnja 2020. godine, a realno je moguće da su i drugi izazovi koji su nas zatekli u prošloj godini imali određen utjecaj”, ističe Kršlović dodajući kako je teško u konačnici i dobiti jasnu sliku što se točno dogodilo s tržištem duhanskih proizvoda te se određeni zaključci mogu donijeti tek na temelju pojedinih dostupnih podataka i vlastitih procjena. Puno je toga nepoznatoga u ovom trenutku, puno će toga biti jasnije tek nakon što prođe određeno vrijeme. Ipak, ono što je sigurno da se dogodilo, naglašava Kršlović, jest da je tržište palo u 2020. godini i to po njegovim procjenama zasigurno negdje od 3 – 5 posto. “Također, jedan od direktnih rezultata rasta trošarina je dodatna ‘selidba’ potrošnje sa skupljih cigareta na one jeftinije. Taj je trend prisutan već godinama i nije nimalo beznačajan niti u pogledu veličine utjecaja koji ima na proračunske prihode”, upozorava predsjednik Koordinacije.

U osvrtu na godinu koja je pred nama on ističe kako bi eventualni nastavak trendova koji opterećuju potrošnju duhanskih proizvoda svakako imao svojih negativnih utjecaja. “Stoga bi mogli reći, s određenom dozom opreza, da se u 2021. očekuje blagi oporavak potrošnje duhanskih proizvoda, ovisno o uspješnosti turističke sezone te trendova oporavka od pandemije, tj. popuštanja epidemioloških mjera kao što je primjerice otvaranje HoReCa kanala”, smatra Kršlović.

Duhanski proizvodi – Izjave

BAT Adria
Unatoč značajnim izazovima koje je donijela 2020. godina možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima. U najbržem roku implementirali smo jasne upute i protokole kako bi osigurali maksimalnu sigurnost naših zaposlenika, ali i poslovnih partnera, što nam je bio prvi izazov. Uspjeli smo ostvariti sve poslovne planove, a u nekim kategorijama i povećati tržišne udjele. Nismo stali ni s uvođenjem novih proizvoda pa smo tako prošle godine lansirali i još jedan novi proizvod na tržište, nikotinske vrećice Velo, a tržište ih je odlično prihvatilo. Nastavljamo sa strategijom BAT grupe i širenjem portfelja dostupnih proizvoda kako bi našim korisnicima, odraslim pušačima, dali što je moguće veći i bolji izbor koji će zadovoljiti njihove potrebe.

S obzirom na najave oporavka turističkog prometa, ponajviše zbog početka cijepljenja i očekivanog jednostavnijeg putovanja s ključnih emitivnih tržišta za Hrvatsku, očekujemo jači sezonski efekt ove godine u odnosu na prošlu godinu. Kako broj ljudi u turističkoj sezoni značajno nadmašuje populaciju Hrvatske, taj efekt na prodaju svih proizvoda iz FMCG kategorije je u Hrvatskoj značajan, a isto je i što se tiče kategorije duhanskih proizvoda.

Imperial Tobacco Zagreb – Tomaž Maver, direktor
Naša poslovna godina traje od 1. listopada do 30. rujna tako da su rezultati za prošlogodišnju poslovnu godinu već potvrđeni i s njima smo zadovoljni. Na potrošnju naših proizvoda utjecao je donekle koronavirus, uglavnom na turističku potrošnju, koja je, naravno, bila niža nego prethodnih godina. Najveća promjena dogodila se u našem načinu rada. Zbog brige za sigurnost i zdravlje i nas i naših poslovnih partnera ograničili smo kontakte i poduzeli druge sigurnosne mjere, što je naravno otežalo komunikaciju s našim kupcima. S druge strane, bili smo prisiljeni tražiti druga rješenja i načine kako održati kontakt, što je naravno ključno za uspješno poslovanje.

U ovoj godini prvo što svi želimo svakako je ograničiti virus korone, ograničiti posljedice koje je on prouzročio u gospodarstvu i stabilizirati ekonomsku situaciju. Za kategoriju duhanskih proizvoda daljnje ograničenje ilegalnog tržišta bilo bi pozitivno i za duhansku industriju i za državu. S gledišta potrošača, budućnost razvoja ide u smjeru novih proizvoda koji pružaju najbolju moguću aproksimaciju iskustva pušenja, ali uz smanjeni rizik za zdravlje. Turistička potrošnja, naravno, utječe na sezonski porast prodaje određenih marki, ali ne mijenja navike lokalnih potrošača.

S obzirom na to da je Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda vrlo restriktivan, prvenstveno se usredotočujemo na osiguravanje pristupačnosti našeg asortimana. Usredotočeni smo na povećanje broja prodajnih mjesta i dovoljnog broja zaliha, a nastavljamo širiti i svoj prodajni asortiman. Fokus je, naravno, i na poboljšanju postojećih proizvoda, npr. poboljšanje pojedinih komponenata cigarete. Naša tvrtka na globalnoj razini također razvija proizvode sljedeće generacije, poput e-cigareta, vrećica s nikotinom i duhana za grijanje, koje očekujemo u budućnosti ponuditi na hrvatskom tržištu i u cijeloj regiji.

JT International Zagreb – Siniša Trbojević, direktor
Prošla godina pokazala je koliko je planiranje poslovanja ponekad nepredvidivo, a u Hrvatskoj se to nažalost dodatno potenciralo. Prvo s globalnom pandemijom koronavirusa koja nije poštedjela nijednu državu na svijetu, a nakon toga serijom razornih potresa u Zagrebu pa kasnije u Sisku, Petrinji i Glini. Naravno da poslovni rezultati nisu mogli biti u skladu s prvotnim planovima. Turistička sezona nije bila niti blizu razine iz prethodnih godina. HoReCa je osjetila posljedice lošije sezone, a i velik dio godine bila je potpuno zatvorena. U takvim okolnostima poslovanje trpi, no nismo obeshrabreni jer smo uspjeli zadržati naše kupce i u određenim segmentima ostvariti solidan rezultat. Učvrstili smo svoju poziciju lidera u OTP segmentu, a naša dva proizvoda rezanog duhana: Old Holborn i Camel postali su najprodavaniji na tržištu. Rekao bih čak da je prethodna godina učvrstila duh zajedništva u našem kolektivu te potakla promicanje osnovnih vrijednosti zbog kojih je JTI i postao velika globalna kompanija. Uspjeli smo biti mobilniji, fleksibilniji i, što je najvažnije, živi i zdravi te smo s velikom nadom ušli u novu poslovnu godinu.

A u ovoj godini smatram da imamo razloga za optimizam. Prošle godine zabilježili smo solidne turističke rezultate koje nitko nije očekivao jer je pandemija bila u punom jeku. Smatram da ova godina može biti samo bolja. Naime, očekujemo polagano otvaranje država s ubrzanim procijepljivanjem stanovništva. Otvaranjem gospodarstva i granica ljudi će sigurno više putovati, što je za tržište poput hrvatskog, koje snažno ovisi o turističkoj potrošnji, dobra vijest. Što se tiče duhanskih proizvoda, cigarete i rezani duhan su kod nas uvjerljivo najpopularnije kategorije i tako će i ostati još neko vrijeme. To je svakako dobra vijest za JTI jer su naši proizvodi i renomirani međunarodni duhanski brendovi, poput Camela, Winstona, Benson&Hedges-a ili Sobraniea, nadaleko poznati po svojoj kvaliteti. Unatoč pandemiji zbog koje je i dalje zatvorena većina HoReCa kanala, činimo sve napore kako bismo uspostavili suradnje s novim partnerima u maloprodajnim lancima. Isto tako, u redovitom smo kontaktu s partnerima koji sad trpe zbog zatvaranja, poštujemo naše ugovorne obveze prema njima i trudimo im se poručiti da u svemu ovome nisu sami. Godinama smo radili da u Hrvatskoj stvorimo sve preduvjete za dugoročan opstanak i rast na tržištu. Naši proizvodi iznimne kvalitete temeljene na dugoj tradiciji međunarodno poznatih brendova sve su prepoznatljiviji i dostupniji. To je temelj na kojem ćemo graditi svoj daljnji razvoj u Hrvatskoj. Prostora za rast sasvim sigurno ima još dosta, a mi smo ga spremni iskoristiti.

Philip Morris Zagreb – Stanko Kršlović, Rukovoditelj korporativnih poslova i član Uprave
Događanja u 2020., kao i kod većine drugih kompanija, imale su utjecaja i na naše poslovanje prvenstveno zbog nemogućnosti realizacije nekih od planova, ali i lošije turističke sezone. No, unatoč tome, uspjeli smo se vrlo brzo prilagoditi te zaštititi svoje zaposlenike i osigurati kontinuirano poslovanje, odnosno kontinuiranu opskrbu proizvodima i pružanje pravovremene i kvalitetne podrške svojim potrošačima. Bilo je mnogo izazova, no iz njih smo puno i naučili, a agilnost i pokretanje promjena koji su bili ključni za uspjeh u toj situaciji, zasigurno su rezultat transformacije naše kompanije te načina na koji radimo, ali i razmišljamo.

Za pretpostaviti je da će i 2021. biti izazovna godina u kojoj će ponovno biti važno mijenjati se i prilagoditi svoje poslovanje. Za očekivati je da će bolja turistička sezona imati pozitivan učinak s obzirom na to da turistički rezultati utječu na poslovanje duhanskih kompanija. No, ono što je važno za razvoj cijele industrije jest prilagoditi se novim trendovima koji rezultiraju i razvojem novih proizvoda u posljednjih nekoliko godina. Konkretno, za daljnji razvoj nužno je stvoriti uvjete koji će poticati nova ulaganja u istraživanje i razvoj, a jedna od nužnih stavki pri tome je da se pri oporezivanju različitih duhanskih proizvoda osigura oporezivanje koje je usklađeno s različitim rizikom koje konzumacija pojedinih proizvoda predstavlja za njihove korisnike.

Kako do sada, tako i nadalje, fokusiramo se na to kako najbolje odgovoriti na potrebe naših potrošača te slijedom toga ulažemo u razvoj tehnologije i znanost koja stoji iza proizvoda koji predstavljaju manje štetne alternative cigaretama. To je ono na čemu nastavljamo graditi budućnost kompanije, a naši su dosadašnji rezultati najbolji dokaz naše predanosti stvaranju promjene.

Tvornica duhana Udbina – Josip Mrvelj, predsjednik uprave
Godina 2020. bila je izazovna i nepredvidiva za veliku većinu tvrtki. Iako teška za bilo kakvo planiranje, donijela je i određene pozitivne trendove našem poduzeću poput porasta proizvodnje “Private label” proizvoda te u konačnici možemo reći da u poslovnom smislu nismo nezadovoljni kako je završila. Što se tiče budućih trendova smatram da neće biti naglih promjena. Ono što je bitno je da se nastavi suzbijanje crnog tržišta i da samim time regularno tržište raste.

Vezano za turističku sezonu nadam se da će se cijela situacija normalizirati u narednim mjesecima te da će turistička sezona biti koliko-toliko uspješna jer je hrvatska ekonomija, nažalost, vrlo ovisna o njoj. Kada pak govorimo o duhanskom tržištu, sigurno da je lošija sezona nego ranijih godina s jedne strane donijela i manju potrošnju, dok je s druge strane zbog nemogućnosti putovanja i prelaska granica smanjen dotok duhanskih proizvoda iz zemalja u okruženju koja imaju nižu trošarinu. Nemam pravi podatak, ali bilo bi zanimljivo usporediti koliko je jedno kompenzirano drugim.

Kako je duhanska industrija isključena iz bilo kakvog oblika marketinga, naša se strategija temelji na kvalitetnoj sirovini i samome proizvodu te se nadamo kako će konzumenti to prepoznati. Za tržište Hrvatske i BiH, gdje je brend Zlatni dukat prisutan, od početka se velikim dijelom koriste hrvatski duhani koje nabavljamo iz Slatine (Agroduhan d.d.). Pritom, kao i većina stručnih ljudi koji dobro poznaju sve procese proizvodnje u duhanskom sektoru, smatram da su naši hrvatski duhani svojom kvalitetom doista ravni bilo kojem drugom. Mišljenja sam da je dolazak BAT-a u Hrvatsku prije nekoliko godina bio upravo i potvrda kvalitete hrvatskog duhana.

Pogon Kooltura – Željko Petrić, Direktor
Pogon Kooltura je, usprkos vrlo izazovnim uvjetima i lošem poslovnom okruženju ostvario rast prometa u 2020. godini na svim svojim grupama proizvoda. To nam je uspjelo primarno jačanjem suradnje s postojećim partnerima, ali i uvođenjem novih partnera u distribucijski lanac. Primjetno je da su naši brendovi sve više prepoznati kod potrošača. Smirivanjem trenutnog stanja oko pandemije i daljnjom normalizacijom poslovanja očekujemo porast optimizma i novu energiju na tržištu, a i standardni priljev turista koji sa sobom nose povećanu potrošnju pa samim time i prodaju. Vidljiv je trend postupnog prebacivanja na nove generacije proizvoda i sasvim će sigurno rad na tome biti nešto što će obilježiti buduće razdoblje. Za očekivati je da će svi glavni igrači imati ponudu iz tog segmenta i postupno prebacivati svoj fokus na podršku u tom smjeru. To naravno ne znači da će konvencionalni potrošači nestati ili se njihov broj početi drastično smanjivati, nego će se profilirati prema kvalitetnijim proizvodima, s kontroliranim porijeklom te predznacima bez aditiva i slično. Pogon Kooltura se priprema i bit ćemo spremni za sve opcije u budućnosti i imat će za ponuditi potrošačima široki spektar proizvoda duhanskog nazivnika.

Za 2021. godinu smo pripremili, uz jačanje postojećeg portfelja proizvoda s dodatnim ekstenzijama, i nekoliko novih grupa proizvoda koje prate nove trendove na duhanskom tržištu. Više o tome u sljedećim mjesecima. Vjerujemo da u 2021. možemo napraviti novi iskorak prema povećanoj prodaji, ali i kvaliteti suradnje te poslovne podrške prema našim partnerima u zemlji.