Hrvatska ima kvalitetne proizvođače koji nude vrhunske proizvode s pričom koja se treba pronijeti i izvan granica naše zemlje. Sajmovi kao Anuga predstavljaju platformu s koje se dobar glas daleko čuje pa se nadamo kako će na sljedećem sajmu biti barem 30 posto više naših izlagača nego prije pandemije.

Više od 70.000 posjetitelja iz 169 zemalja donijelo je duh optimizma na vodeći svjetski sajam hrane i pića koji je održan od 9. – 13. listopada 2021. u Kölnu. Bilo je to 36. izdanje Anuge koje je sa svojih više od 4.600 izlagača iz 98 zemalja ponovno pokazalo da su sajmovi ovih dimenzija opet mogući.

Više od 70.000 posjetitelja iz 169 zemalja donijelo je duh optimizma na vodeći svjetski sajam hrane i pića koji je održan od 9. – 13. listopada 2021. u Kölnu. Bilo je to 36. izdanje Anuge koje je sa svojih više od 4.600 izlagača iz 98 zemalja ponovno pokazalo da su sajmovi ovih dimenzija opet mogući. “Oduševljeni smo ovim rezultatom. On naglašava globalni značaj Anuge i povjerenje koje nam se daje kao organizatoru sajmova. Nadalje, također pokazuje da Njemačka kao mjesto sajmovanja nastavlja imati vodeću i atraktivnu poziciju u uvjetima globalnog natjecanja”, naglasio je Gerald Böse, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Koelnmesse, organizatora sajma. “Također je hibridni pristup vrlo dobro funkcionirao i pokazao se vrlo popularnim. U okviru Anuga @home mogli smo ponuditi prije svega onim ljudima koji nisu mogli putovati na sajam dobru priliku da se informiraju o temama i uključe se u interaktivnu komunikaciju”, dodao je Böse.

Ovogodišnja Anuga održana je na ukupnoj izložbenoj površini većoj od 240.000 četvornih metara, a broj izlagača i predstavljenih zemalja osiguravaju istinski međunarodni karakter, što je veliki uspjeh s obzirom na epidemiološke prepreke uzrokovane pandemijom bolesti covid-19. Za usporedbu, posljednje izdanje ovoga sajma 2019. godine posjetilo je 170.000 stručnih posjetitelja iz 201 zemlje.

Ovogodišnja Anuga je s ostvarenim rezultatima postavila mjerilo u smislu svog međunarodnog karaktera u ova post-korona vremena jer je čak 97 posto izlagača došlo iz inozemstva. Stupanj međunarodnih posjetitelja od 76 posto ostao je na stalnoj razini (2019.: 75 posto). “Ljudi iz 169 zemalja – to je snažan signal i istodobno pokazuje koliko su međunarodnoj prehrambenoj industriji potrebni sajmovi za nastavak poslovanja. Naši izlagači, koji su izvijestili o izvanrednim dijalozima s kupcima i visokoj kvaliteti profesionalnih posjetitelja, također prepoznaju tu činjenicu. Kroz razgovore s kupcima također su potvrdili koliko visoko cijene priliku za intenzivne, osobne razgovore sa svojim klijentima. Anuga 2021 jednostavno je međunarodni svijet hrane ponovno učinila osobnim. I ta euforija i duh optimizma bili su uočljivi diljem sajamskih prostora”, naglasio je Oliver Frese, glavni operativni direktor Koelnmesse GmbH.

Kvaliteta i pripremljenost kupaca te njihov ozbiljan interes za zaključivanje poslova išli su na ruku izlagačima. Bezbroj kupaca s visokim ovlastima za donošenje odluka iz trgovačke i ugostiteljske branše, uključujući relevantne glavne kupce iz vodećih trgovačkih lanaca, prisustvovalo je sajmu u Kölnu. Inicijalna anketa provedena na početku sajma pokazala je da više od 70 posto ispitanika koristi Anugu za njegovanje postojećih i izgradnju novih poslovnih odnosa.

HIBRID U BUDUĆNOSTI
Kao hibridni događaj, Anuga je ponudila i digitalnu platformu za izlagače, posjetitelje i predstavnike medija: Anuga @home. Osim intenzivnog umrežavanja, veliko zanimanje pobudila su digitalno emitirana događanja i kongresni program koji se sastojao od brojnih predavanja, okruglih stolova i prezentacija renomiranih stručnjaka iz područja trgovine i prehrambene industrije. Ukupno je tijekom tri dana sajma emitirano 353 “stream” formata s više od 6.380 minuta emitiranja. Posebno su izravni prijenosi dviju konferencija, Newtrition X i New Food Conference, bili vrlo popularni. Prezentacije i ponude za umrežavanje u sklopu Anuga @home dostupne su na zahtjev i nakon sajma.

Sveukupno, duh optimizma bio je opipljiv i na temama ovogodišnjeg sajma i na temama digitalnog događaja Anuga @home. Pod ključnom temom “Transformacija” izlagači iz cijelog svijeta pokazali su da međunarodna prehrambena industrija poduzima daljnje korake prema održivijem i učinkovitijem globalnom prehrambenom sustavu. Osobito značajan porast broja proizvoda biljnog ili čistog biljnog porijekla, alternativnih proteinskih proizvoda, kao i novih proizvoda sa zdravstveno orijentiranom dodatnom dobrobiti potvrđuju ta kretanja. No, proizvođači također sve više idu prema održivoj proizvodnji, dobrobiti životinja i zaštiti klime u sajamskom području mlijeka i mliječnih proizvoda, ribe i mesnih proizvoda.

Predsjednik Udruženja njemačke maloprodaje robom široke potrošnje (BVLH), Friedhelm Dornseifer, također je izvukao pozitivan zaključak: “S Anugom 2021 uspješno smo izveli svijet sajmova hrane iz karantene u koroni. Posebno zahvaljujem Koelnmesseu koji je omogućio ovo događanje zahvaljujući velikoj predanosti i trudu svih zaposlenika. Anuga 2021 impresivno je pokazala da moramo odlučno nastaviti slijediti zacrtani tijek transformacije našeg prehrambenog sustava. Brojni novi, održivo proizvedeni i prerađeni proizvodi koji su predstavljeni na Anugi, potvrđuju inovativnu moć industrije i čine me uvjerenim da prehrambena industrija može dati učinkovit doprinos smanjenju emisija stakleničkih plinova i na taj način u borbi protiv klimatskih promjena.”

NAJVEĆI SAJAM U SVIJETU
Christoph Minhoff, glavni izvršni direktor njemačke industrije hrane i pića (BVE), također je bio oduševljen uspješnim ishodom Anuge: “Održavanje Anuge 2021 bio je važan korak natrag prema normalnosti. Koelnmesse je dokazao da se najveći svjetski sajam hrane može sigurno provoditi prema korona-propisima. Izlagačima i profesionalnim posjetiteljima konačno je dopušteno da se ponovno osobno sastanu, predstave svoju ponudu i zaključe ugovore. Kao takav, ovo je prvi vodeći sajam koji je održan nakon izbijanja pandemije covida-19 te je kao takav važno ohrabrenje i poticaj za svjetsku trgovinu hranom. Prehrambena industrija je u skladu s Anuginim motom “Okusi budućnost” impresivno pokazala da inovacije, održivost i uživanje posjetitelja također pripadaju zajedno u budućnosti.

Ingrid Harges, glavna izvršna direktorica njemačke udruge DEHOGA, dodala je: “Anuga 2021 je prenijela snažan i važan duh optimizma, kako za sajamsku industriju, tako i za ugostiteljski sektor. Anuga je najveći sajam u svijetu u ovoj posebnoj godini. U našem DEHOGA Loungeu u dvorani 7 pozdravili smo posjetitelje iz svih područja industrije. Prehrambeni stručnjaci iz pojedinih gastronomskih ustanova, uslužnih djelatnosti u prehrani i sustava ugostiteljstva informirali su se o novim proizvodima i imali koristi od izravne razmjene sa svojim kolegama iz industrije. Tijekom mnogih rasprava iskazano je povjerenje, a velika radost pri osobnim susretima, koji su od ogromne važnosti osobito u našoj industriji, bila je uočljiva posvuda. Svojim raznolikim, snažnim programom, 30. Forum ugostiteljstva DEHOGA inicijative ponovno je bio poseban vrhunac u Kölnu. Uz Wolfganga Bosbacha, jednog od najpoznatijih njemačkih političara, s čelnicima tvrtke Stephanom von Bülowom (Block Gruppe), Jörgom Gilcherom (Five Guys) i Jürgenom Voglom (Aramark) i istraživačem tržišta Jochenom Pinskerom, pravi poznavatelji industrije izašli su na pozornicu s poticajnim predavanjima u izazovnim vremenima. ”

PETNAEST HRVATSKIH
Hrvatska je na ovoj prestižnoj svjetskoj izložbi imala 15 vrsnih predstavnika. Osam ih je nastupilo u suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore – Kraš, Dupin, Pekar, Hermes International, Uje, Arabesca, Varžak med i Prodan tartufi, dok je sedam izlagača nastupilo samostalno – Soing, Obala Grupa, Sirana Gligora, Kanaan, BioSeeDLab, Glazir i Podravka. Mali je to pad u odnosu na 2019. godinu kada smo imali 18 predstavnika.

Povodom nastupa na Anugi iz HGK su istaknuli da je sajam potvrdio svoju vodeću ulogu središnjeg mjesta okupljanja prehrambene industrije cijeloga svijeta. Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Dragan Kovačević, tim je povodom naglasio kako je ovo praktički prvi sajam svjetskog značaja koji se održava uživo od početka pandemije. “Veseli nas interes članica za sajmovima unatoč neizvjesnosti koja je vladala oko pandemije, kao i činjenica da je prostor na sajmu rasprodan. Komora svojim članicama sufinancira polovicu troškova i vjerujemo da će uz našu pomoć lakše pronaći prilike za ulazak na nova izvozna tržišta”, rekao je Kovačević.

Krunoslav Pašiček, voditelj izvoza Kraša za Europu i prekomorske zemlje, ističe kako redovno izlažu Anugi jer su im upravo sajmovi jedan od nezamjenjivih načina promocije proizvoda potencijalnim kupcima i odlična prilika za otvaranje novih suradnji, kao i praćenje i upoznavanje sa svjetskim trendovima industrije. “Nastup na proteklim izdanjima donio nam je neke nove suradnje i olakšao daljnje širenje na izvozna tržišta. Osobito nas veseli izravan susret izlagača i svih važnih dionika koji smatramo nezamjenjivim u prehrambenoj industriji. Proizvodi koji se neposredno izlažu na sajmovima pružaju potpuni osjetilni doživljaj, što je posebno važno u našem segmentu. Kraševo sudjelovanje na jednom od najvećih sajmova prehrambene industrije izvrsna je prilika i za predstavljanje domaćeg prehrambenog sektora. S kvalitetom proizvoda koje izlažemo na ovom sajmu na najbolji mogući način promoviramo hrvatsko gospodarstvo”, poručio je Pašiček izrazivši zadovoljstvo što se nakon pauze u nastupima na sajmovima uzrokovane pandemijom ovaj način promocije ponovno vraća i što je ta pauza prekinuta nastupom na sajmu Anuga. “Iako je utjecaj lockdowna vidljiv u smislu broja posjetitelja na samom sajmu, pokazalo se da su ovogodišnji posjetitelji bili više zainteresirani i motivirani za ostvarivanje konkretnih dogovora. U tom smislu broj ostvarenih sastanaka koje smo održali na razini je 2019. godine, a iznimno nas veseli što smo ušli i u ozbiljne pregovore s predstavnicima četiri nova tržišta Bliskog istoka i sjeverne Afrike koji su pokazali veliki interes za naše proizvode”, istaknuo je Pašiček.

Kada je riječ o samim proizvodima koje su izložili na Anugi, on je kazao kako od velike palete Kraševih proizvoda na sajmovima redovito izlažu najprepoznatljivije brendove poput Bajadere, Životinjskog carstva, Dorine, Domaćice, Ki-Ki bombona i ostalih koji svojom kvalitetom apsolutno konkuriraju najvećim svjetskim konditorskim proizvođačima. “Iako smo površinom mala zemlja, smatramo da imamo vrhunske proizvode koji mogu konkurirati najvećim svjetskim proizvođačima te da su ovakvi sajmovi odlična platforma za predstavljanje Hrvatske svijetu”, zaključio je Krašev voditelj izvoza.

I Renata Varžak iz tvrtke Varžak med naglašava kako su sajmovi nezaobilazan korak u jačanju izvoza. “Anuga je sajam koji pruža odličnu priliku da potencijalnim partnerima predstavimo svoje proizvode. Isto tako da vidimo što drugi rade i na koji način, puno se zanimljivih stvari može vidjeti. Predstavili smo i našu novu liniju hrvatskog meda koja se zove ‘Dobra vibra’ i ima odličnu priču. Riječ je o brendu s potpuno drugačijim, inovativnim i zanimljivim craft pristupom. Dizajnom etikete željela se ispričati nevjerojatna priča da i pčele plešu i tako si prenose bitne informacije. Sam med je iznimne kvalitete, a sastoji se od cvjetnog, lipovog, bagremovog i kestenovog meda”, pojasnila je Varžak, dodavši kako se nadaju ući na njemačko tržište na kojem postoji potreba za kvalitetnim proizvodima iz njihove branše.

Još jedna domaća tvrtka, Arabesca, nada se da će izlaganjem na Anugi otvoriti vrata njemačkog tržišta. “S obzirom na to da nam je jedan od ciljeva za naredni period ojačati izvoz, smatrali smo da je Anuga, kao jedan od najvećih sajmova na svijetu, dobra osnova za početak. Želimo prikupiti što više informacija o potencijalnim kupcima, vidjeti koje su njihove potrebe, kakvi su trendovi i stupiti u što više direktnih kontakata. U Njemačkoj još uvijek nemamo kupce, nadamo se da će se to promijeniti nakon sajma. Do sada smo izvozili u SAD, Srbiju, Sloveniju i Austriju”, rekao je Gordan Zelenika, izvršni direktor prodaje Arabesce.

PANDEMIJI UNATOČ

Iz HGK su naglasili kako je interes za izlaganje bio sličan kao i prethodnih godina, ali i da je neizvjesnost uzrokovana pandemijom – moguće ograničenje u putovanjima, nesigurnost vezana za organizaciju nastupa uživo i moguće otkazivanje sajma – rezultirala konačnim brojem izlagača koji je za 30 posto manji u odnosu na 2019. godinu. “Ova brojka na tragu je i manjeg ukupnog broja izlagača na sajmu. Naime, 2019. godine ukupno ih je bilo 7.500, a ove godine sudjelovalo je nešto više od 4.600 izlagača, a zbog strogo propisanih epidemioloških mjera smanjena je i ukupna izlagačka površina”, navode iz HGK.

Na pitanje koliko je bilo izazovno organizirati sajamski nastup u uvjetima pandemije iz Komore odgovaraju kako se u idealnim uvjetima organizacija sajma Anuga 2021 trebala započeti odmah po završetku sajma održanog 2019. godine, ali da to zbog pandemije nije bilo moguće. “Čim su se stekli prvi uvjeti i naznake da će se sajam održati, a to je bilo u proljeće ove godine, Hrvatska gospodarska komora preuzela je organizaciju nastupa na sajmu, financijski i logistički. S obzirom na dugogodišnje iskustvo u organizaciji sajmova, a ovo je osma po redu Anuga u organizaciji HGK, te spremnost i povjerenje naših članica, može se reći da je bilo izazovno ali u pozitivnom smislu te nas veseli činjenica da smo omogućili tvrtkama kontinuitet sudjelovanja na sajmu”, ističu iz HGK te dodaju: “Sajam Anuga već je dugi niz godina prepoznat kao vodeće, središnje mjesto okupljanja prehrambene industrije cijeloga svijeta tako da ne čudi što je kompletan prostor na sajmu u potpunosti rasprodan što dovoljno govori o posjećenosti. Ove godine, po prvi puta, sudionici su imali priliku sudjelovati i u digitalnom obliku.” Iz Komore navode kako je promocija hrvatskog gospodarstva na sajmovima u zemlji i inozemstvu jedna od njihovih glavnih aktivnosti. “Sudjelovanje na sajmu tvrtkama predstavlja najkraći put za ostvarivanje prvog kontakta s potencijalnim partnerima, nezaobilazno je mjesto susreta struke, promocije proizvoda, razmjene iskustava te sklapanja poslova. Na taj način HGK svojim članicama otvara nova tržišta odnosno jača njihove pozicije na tradicionalnim tržištima i tako potiče internacionalizaciju poslovanja”, ističu iz Hrvatske gospodarske komore.

PRAVI PUT ZA PREDSTAVLJANJE

Za njihove dojmove i rezultate pitali smo i naše predstavnike koji su samostalno izlagali na ovogodišnjem sajmu u Kölnu. U tvrtki Glazir kažu da su načelno zadovoljni nastupom. “Imali smo zanimljive kontakte, no vrijeme će pokazati hoće li oni prerasti u suradnju. Dugogodišnje iskustvo izlaganja na sajmovima pokazalo nam je koliko je teško pokrenuti suradnju, ali kontakt je prvi korak i bez toga sigurno nema suradnje”, ističe Zdenka Kovačević Balen, direktorica tvrtke Glazir, proizvođača kvalitetnih sirovina za pekarstvo. U asortimanu tvrtke ističu se voćne file, punila, preljevi, želei, kakao-krem proizvodi te slani nadjevi, a na Anugi su predstavili svoj cjelokupni asortiman.

“S obzirom na tradiciju, stalne inovacije te ulaganje u proizvodnju, naš je asortiman spreman za potrebe europskih i svjetskih tržišta i najviše standarde. Ako treba, radimo i proizvode po projektnim zadacima, dapače”, ističe direktorica dodajući kako je predstavljanje na sajmovima od iznimne važnosti jer je to izvrsna platforma za prezentaciju i ostvarivanje kontakata, ali je nužan i kontinuitet izlaganja na sajmovima koji učvršćuje renome na tržištu i biva prepoznat od potencijalnih kupaca. “Sada se tek osjeti koliko je to bitno nakon toliko dugo bez ili s malo osobnog kontakta uživo.” Glazir je već godinama redoviti izlagač na brojnim svjetskim sajmovima. Tvrtka je tako prisutna na sajmovima IBA i Südback u Njemačkoj, Gastropan u Rumunjskoj, Gulfood u UAE, a nastupali su i na sajmovima u Indiji i Maroku.

“Svakako planiramo tako nastaviti i dalje”, ističe Zdenka Kovačević Balen. Kada je riječ o organizaciji ovogodišnje Anuge i razinom posjećenosti sajamske manifestacije ona kaže da su s organizacijom relativno zadovoljni, ali da se osjete otežane okolnosti i to da već dugo nije bilo sajmova. “Posjećenost je manja, i to se osjeti. Ali Anuga je sa svojim brojkama ove godine opet najveći sajam. Sajmovi su definitivno najbolji put za predstavljanje i velika je stvar uopće biti na ovoj sceni”, ističe direktorica Glazira.

Direktor prodaje i marketinga Obala grupe, Darko Culifaj, ističe da su vrlo zadovoljni kvalitetom i brojem ostvarenih poslovnih kontakata. “Sama činjenica da je ovogodišnja Anuga zbog pandemije bila osjetno manja u smislu broja izlagača, ali i broja posjetitelja, dala nam je priliku da se bolje organiziramo i kvalitetnije iskoristimo vrijeme. Dogovorili smo suradnju s nekoliko distributerskih kuća iz zemalja okruženja te Bliskog istoka i Azije za kategoriju hladnih snackova Jaffa i Munchmallow razvijenih u suradnji s tvrtkom TSC iz Austrije i vlasnicima brenda tvrtkom Jaffa Crvenka iz Srbije”, navodi Culifaj dodajući kako su pored toga predstavili i svoje tradicionalne uzdanice u obliku etabliranih brendova bezalkoholnih pića Orangina, Limona i Spezi.

Obala grupa redovit je sudionik na vodećim sajmovima u svijetu pa tako osim Anuge izlažu ili posjećuju sajmove prehrambene industrije kao što su Gulfood u Dubaiju ili Sial u Parizu. “Jedva smo dočekali ponovno otvaranje vrata ovih inkubatora inovacija, izvora kontakata i ideja”, naglašava Culifaj dodajući kako su sajmovi apsolutno prava platforma za predstavljanje kvalitetnih hrvatskih proizvoda na svjetskoj sceni. O samom sajmu kaže da je organizacija bila na visokoj razini, ali da je posjećenost zbog pandemije bila značajno smanjena. “Primjetan je bio izostanak azijskih, afričkih i ruskih posjetitelja, kao rezultat procijepljenosti u EU nepriznatim vrstama cjepiva”, navodi Culifaj.

FOKUS NA STRANA TRŽIŠTA

Da je sajam ispunio i njihova očekivanja kaže nam i Domagoj Radić, direktor prodaje društva Pekar d.o.o. iz Vinkovaca. “Iako je vidno manje posjetitelja nego prije dvije godine, ostvareni su značajni kontakti s inozemnim tvrtkama. Mi smo prezentirali i neke svoje novitete tako da su moguće nove suradnje i s postojećim kupcima kao i s novim kontaktima koje smo ostvarili na sajmu”, navodi Radić.

Kada je riječ o proizvodima koje su ponudili svjetskoj publici on pojašnjava kako je Pekarov asortiman prilično uzak i želja im je da tako i ostane: “Proizvodimo ono u čemu smo najbolji, a to su svakako kategorije somuna i sličnih proizvoda, burek i krušne mrvice. U tim kategorijama konstantno radimo na razvoju i osluškujemo potrebe naših kupaca, tako da su i noviteti vezani prvenstveno za te kategorije.” Govoreći o važnosti sajmova kao načina prezentacije on ističe kako je izlišno uopće naglašavati značaj ovakvih evenata posebno u svjetlu svih događanja u zadnje dvije godine.

“Čak i kada je u kontinuitetu situacija stabilna to ne umanjuje značaj izlaganja na ovakvim sajmovima, što je nama imperativ i u budućnosti. Kontakt, degustacija i razgovor uživo vrijede puno više od digitalnih tj. hibridnih okupljanja”, rezolutan je Radić dodajući kako će ove godine još nastupiti i na sajmu PLMA u Amsterdamu, dok će za sljedeću godinu uskoro donijeti odluku. Ipak, ono što je sigurno jeste da su u fokusu strategije Pekara sajmovi u inozemstvu. U odnosu na ranije sajmove kažu da je bila primjetna razlika u strožim kontrolama prilikom ulaska i napuštanja sajma, nošenju maske i sličnim mjerama. “Imali smo određenih poteškoća kod slaganja štanda, nije sve teklo ‘kao po špagi’ pa je očito da se i sajmovi moraju ponovno uhodati nakon toliko vremena, ali na kraju se ipak stiglo sve odraditi na vrijeme”, kazao nam je Domagoj Radić.

U sumiranju dojmova sa sajma Anuga stigli smo i do naše najveće prehrambene kompanije, Podravke, koja je već desetljećima prisutna na izvoznoj sceni. “S obzirom na to da je ovo prvi međunarodni sajam nakon pojave pandemije izazvane koronavirusom, a koji se održava u ‘novim normalnim uvjetima’, predviđanja su išla u smjeru potencijalno slabijeg odaziva, no posjet našem štandu nadmašio je očekivanja. Ove je godine struktura posjetitelja više orijentirana na poslovnu suradnju, dok je ranijih godina bilo i vanjskih posjetitelja, na primjer iz specijalističkih škola i potrošača. Iskoristili smo ovogodišnji nastup na sajmu za uspostavu novih kontakata s potencijalnim kupcima, trgovačkim lancima i dobavljačima s gotovo svih kontinenata kao i svih tržišta zapadne Europe”, istaknuli su iz Podravke. Pritom dodaju kako je sajam bio izvrsna prilika za susrete s postojećim kupcima, a s pojedinima i po prvi puta od pojave pandemije.

“Podravka je kroz zajedničko izlaganje cjelokupnog asortimana, uključujući i asortiman našeg Žita i Lagrisa, uspjela postići sinergijski učinak i predstaviti svoju tradiciju i ekspertizu velikom broju posjetitelja, a i sklopila određene vrlo konkretne poslove”, navode iz tvrtke. Osim Anuge, Podravka nekoliko posljednjih godina izlaže i na Sialu u Parizu, a o samoj važnosti sajamske prezentacije kažu da je “ovakvo izlaganje vrlo bitno za razvoj poslovanja i otplaćuje se u vrlo kratkom roku, praktički već nakon realizacije jednog ozbiljnijeg projekta”.

“Stoga, preporučujemo svim ostalim tvrtkama iz Hrvatske da se odvaže na izlaganje na ovakvim sajmovima, osobito ako žele predstaviti novitete ili ozbiljno pratiti trendove u svijetu prehrane i pića. Podravki je ove godine fokus bio na našim liderima: Vegeti, Vegeti natur, Podravka ajvaru, Lino ladi, Žito ‘bake off’ asortimanu, Lagris grahoricama, riži i maku, dok je od noviteta zablistao asortiman veganskih proizvoda, osobito Podravka Green beast burger”, istaknuli su iz Podravke.

S ovom preporukom Podravke nema se što drugo nego složiti. Treba slijediti lidere i vjerovati u sebe i svoje proizvode. Hrvatska ima kvalitetne proizvođače koji nude vrhunske proizvode s pričom koja se treba pronijeti i izvan granica naše zemlje. Sajmovi kao Anuga predstavljaju platformu s koje se dobar glas daleko čuje pa se nadamo kako će na sljedećem sajmu biti barem 30 posto više naših izlagača nego prije pandemije.

A pripreme za tu sljedeću Anugu trebaju krenuti odmah. Na rasporedu je od 7. do 11. listopada 2023.