anuga-2011-hgk-hrvatski-stand-003O međunarodnoj važnosti sajma dovoljno govori podatak kako na ovogodišnjoj Anugi čak 86 posto izlagača dolazi izvan Njemačke, iz 100 zemalja svijeta, njih sveukupno 6500

Na jednom od najvećih međunarodnih prehrambenih sajmova ANUGA 2011, koji se od 8. do 12. listopada održao u njemačkom Koelnu, nastupilo je i 13 hrvatskih tvrtki.

Deset tvrtki je na sajmu sudjelovalo u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, dok su preostale tri nastupile u vlastitoj organizaciji: Kraš, Vindija i Ralu logistika.

Uz pomoć HGK hrvatske se prehrambene tvrtke na sajmu ANUGA predstavljaju treći put za redom, a ove su se godine predstavile na nacionalnom štandu površine 100 četvornih metara u okviru specijalizirane izložbe delikatesne hrane.

Tako su svoje proizvode na nacionalnom štandu izlagali porečka Agrolaguna, Arbacommerce iz Zadra, Dupin iz Zagreba, Eko Vrelo iz Belog Manastira, Hermes International iz Turčina, Leko iz Zagreba, zadarska Maraska, Paška Sirana, koprivnička Podravka te splitska tvrtka Stella Mediterranea.

BROJKE SVE GOVORE
anuga-2011-ulaz-na-sajamS više od 6500 izlagača na gotovo 300.000 četvornih metara izložbene površine i s oko 150.000 stručnih posjetitelja, ANUGA je ne samo najveći sajam hrane i pića u svijetu, već je i najvažniji sektorski sajam za nova tržišta i ciljne skupine, mjesto za sve najnovije trendove i teme te prvoklasne kontakte i poslovne prilike. O međunarodnoj važnosti sajma, koji se ove godine održao po 31. put, dovoljno govori podatak kako na ovogodišnjoj Anugi čak 86 posto izlagača dolazi izvan Njemačke, iz 100 zemalja svijeta.

Zemlja partner na sajmu Anuga 2011 bila je Italija iz koje je došao i najveći broj izlagača, njih 1057. Slijede Španjolska iz koje se na sajmu predstavilo 467 izlagača, Kina s 407, Francuska s 262, Nizozemska (214), Grčka (211), Belgija (206), Turska (197), SAD (165) i Tajland (162). Veći broj izlagača također je došao iz Poljske, Austrije, Velike Britanije, Argentine i Brazila.

anuga-2011-hgk-hrvatski-stand-002NOVA ISKUSTVA I ZNANJA

Anuga je podijeljena u deset izložbenih kategorija: delikatese, ohlađena i svježa hrana, meso, smrznuta hrana, mliječni proizvodi, kruh i pekarski proizvodi i topli napici, piće, posluživanje hrane, RetailTec o maloprodaji i Organic posvećen organskoj hrani.

Hrvatski izlagači izrazili su svoje zadovoljstvo nastupom na ovoj važnoj manifestaciji za prehrambenu industriju.

Tako je Nikica Paunović, direktor Arbacommerca koji se na Anugi predstavio po prvi puta, mišljenja da će svakako ponoviti ovo iskustvo. “Kontakte smo uspostavili, ali o eventualnim partnerstvima ćemo više znati nakon sajma. Mislimo da je dobro biti prisutan na ovakvim manifestacijama i zainteresirani smo za nastupe i na drugim međunarodnim sajmovima”, kazao je.

Voditelj prodaje tvrtke Leko, Goran Plazanić, također je zadovoljan nastupom rekavši kako se “prezentacija pokazala potpuno pogođenom, a reakcije potencijalnih partnera su više nego dobre“.

“Ovo nam je prvo pojavljivanje na Anugi. Hrvatski proizvodi, što je pokazao i ovaj sajam, definitivno imaju što za reći na međunarodnom tržištu. Iskustva su pozitivna, ostvarili smo veliki broj kontakata i vjerujemo da je realizacija partnerstva izvjesna. Nastup na sajmu je apsolutno opravdana investicija jer teško je zamisliti da postoji jednostavniji način uspostave tolikog broja kontakata na jednom mjestu. Namjera nam je i u budućnosti posjećivati sajmove sličnog tipa”, naglasio je Plazanić.

Ronald Sojč iz Hermes Internationala, još jedne naše tvrtke koja je ubilježila premijerni nastup na Anugi, kaže kako je predstavljanje na ovom sajmu bila još jedna potvrda kako proizvodi njegove tvrtke imaju svoje mjesto na stranom tržištu.

S njime se složila i Petra Bonacin, voditeljica prodaje u tvrtki Stella Mediteranea, koja je izrazila zadovoljstvo nastupom i prezentacijom pogotovo jer su rezultati bili vidljivi već na prvim danima sajma. Ona je naglasila kako je jako puno truda uloženo u osmišljavanje i realizaciju načina izlaganja kako bi time privukli željenu kategoriju kupaca.

anuga-2011-paska-sirana-stand“Nadamo se ostvarenju postavljenih ciljeva. Ovo je treći put da izlažemo na Anugi i možemo reći da iz godine u godinu radimo, kako na proširenju proizvodnog asortimana, tako i na unapređenju načina izlaganja na međunarodnim sajmovima. Za hrvatske proizvode definitivno ima mjesta na svjetskom tržištu, što potvrđuju i naši dosadašnji rezultati. Trenutno smo prisutni na četiri inozemna tržišta, a nakon ovog sajma očekujemo suradnju i s novim potencijalnim kupcima s kojima smo inicijalne dogovore obavili na sajmu”, kazala nam je Bonacin.

Ona smatra kako je investicija u izlaganje na međunarodnom sajmu ANUGA, najvećem sajmu prehrane na svijetu, opravdana i ukoliko izlaganje završite bez potpisanih ugovora. Jednostavno stoga što na jednom mjestu imate uvid u cjelokupnu svjetsku ponudu, u trendove razvoja prehrambenih proizvoda i u trendove potrošačkih navika te cjelokupne potražnje, dodala je Bonacin.

Još jedna tvrtka koja je na Anugi nastupila prvi puta je i Eko Vrelo. Komercijalni direktor Kristijan Lesar tim je povodom naglasio da su u tvrtki zadovoljni nastupom i prilikama koje su se otvorile.

“Prvi smo put na Anugi, no nadam se ne i posljednji. Smatram da za hrvatske proizvode svakako ima mjesta u Europi i svijetu jer nude nešto novo. Iskustva su jako pozitivna, čak i više od očekivanog, jer su nam otvorena neka sasvim nova vrata te svakako preporučujemo i drugim proizvođačima dolazak na ovaj sajam”, kazao je Lesar.