25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 22:28
KategorijeAromatizirana voda - U trendu gazirana i s okusom limuna

Aromatizirana voda – U trendu gazirana i s okusom limuna

Kod onih potrošača kojima je obična voda „dosadna“, upravo aromatizirane vode predstavljaju zdravu zamjenu za sokove i zaslađene napitke

Tržište vode zadnjih godina upravo cvate. I to usprkos činjenice da Hrvatska raspolaže kvalitetnom vodom za piće u domaćinstvima (uz nekoliko iznimki u kontinentalnoj Hrvatskoj). Je li uzrok trend zdravijeg življenja, straha da se ne kompromitira zdravlje „tvrdom“ ili (u percepciji prosječnog Hrvata) upitnom kvalitetom vode iz slavine, ili pak uspješnog marketinga, teško je reći, ali voda je jedna od rijetkih kategorija (zasigurno jedina u kategorijama pića) koja se sasvim uspješno nosi s recesijom. Segment aromatiziranih voda pojavio se, slično kao i na zapadu, unatrag par godina. Vode obogaćene laganim, ali osvježavajućim okusima poput limuna, limete ili jagode brzo su našle svoje potrošače. Iako je voda sama po sebi izrazito sezonalna i impulsna kategorija, aromatizirane vode još su i više usmjerene na kupce koji se na kupnju odlučuju u trenutku kad ožedne, pa i ne čudi da primjerice kiosci i benzinske postaje zajedno prodaju čak 14% ukupnih količina.

Segment aromatiziranih voda obuhvaća gazirane i negazirane mineralne vode obogaćene nekim okusom poput limuna, limete ili jagode, kao i vode bez naznačenog okusa, ali s nekom dodatnom funkcijom poput ‘Defense’, ‘Shine’ i slično, a čine 5% cijele kategorije vode (u maloprodaji). Dakle, ovdje se nećemo referirati na ostale vode čistog okusa, ali niti na sokove, ledene čajeve, energetske, sportske i funkcionalne napitke ni gazirane sokove, kao niti vode za bebe. Najveći dio aromatiziranih voda su negazirane (85% količinski), a gaziranih je 15%, no godinu prije gazirane su činile ispod 4% aromatiziranih voda.

slide213

Prema okusima maloprodajno tržište Hrvatske prema Nielsenovom panelu trgovine (koje ne uključuje cash&carry i diskontne trgovine te ugostiteljstvo) u posljednjih godinu dana (veljača 2009. – siječanj 2010.) „teško“ je 66 milijuna kuna, odnosno 8,8 milijuna litara, što je za -0,4% manje u istom razdoblju lani. S obzirom da smo spomenuli kako aromatiziranim gaziranim vodama raste udio u segmentu (u zadnjih 5 mjeseci bilježe pravi „boom“), uz godišnji rast prodaje od preko 300%, treba napomenuti da negazirane aromatizirane vode bilježe godišnji pad od 12%.

Praktički jedini proizvođači su domaći divovi Jamnica (Jamnica, Jana) i Podravka (Studena), dok su ostali jedva prisutni.

Treba li uopće naglasiti sezonalni karakter ove potkategorije? Iznimno visoku prodaju bilježe tijekom ljetnih mjeseci, a najnižu početkom zime (za njih se tijekom „blagdanskog“ razdoblja prosinca/siječnja ne bilježi dodatna prodaja kao za druge kategorije pića).

slide39

Prema okusima dominiraju kombinacije okusa s limunom/limetom – čak 55% od ukupne godišnje prodaje. Slijede s 15% kombinacije borovnice/brusnice/šumske jagode, dok 14% otpada na jagodu i jagodu/guaranu. Jabuke čine 8%, mandarine 5%, ostali okusi 1%, a 2% su bez posebno navedenog okusa (s dodatnom funkcijom).

slide44

Lokacija prodaje aromatiziranih voda jasno ukazuje impulsnu prirodu ove potkategorije. Naime, po 24% količina proda se kroz supermarkete (301-2500 m2) i velike trgovine mj.robe (101-300 m2), daljnjih 22% kroz srednje trgovine mj.robe (41-100 m2), po 8% kroz hipermarkete (preko 2500 m2), male trgovine mješovite robe (do 40 m2) i benzinske postaje, te 6% kroz kioske. Zanimljivo je da upravo najmanji formati, kiosci i benzinske postaje bilježe povećanju prodaju!

Svi smo u iščekivanju dugog i toplog ljeta. Većina nas želi uživati u suncu, moru i izletima, ekonomisti i hotelijeri računaju na prihode od turista, a proizvođači pića i vode na „suha grla“ i potrebu za osvježenjem. Kod onih potrošača kojima je obična voda „dosadna“, upravo aromatizirane vode predstavljaju zdravu zamjenu za sokove i zaslađene napitke. Čini se da će ove godine, ako je suditi po zadnjih par mjeseci, u trendu biti gazirane…..

Kategoriju analizirao:
Ivan Junaković
Voditelj Odjela za odnose s klijentima
nielsen_logo-40-small

Ostali igrači na tržištu
Predstavljena prije nepune dvije godine Coca Colina aromatizirana voda Bistra Emotion naprosto je iščezla s polica, dok Radenska koja se iako na mala vrata uspješno vraća na hrvatsko tržište zbog ograničenih marketinških sredstava i usredotočenosti na već prisutne proizvode još uvijek ne namjerava ponuditi svoje brendove aromatizirane vode Oaza i Radenska Plus na hrvatskom tržištu.

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...